Mięso skraca życie?

2013-03-07 21:01:38 (ost. akt: 2013-03-07 12:42:40)

Autor zdjęcia: sxc.hu

Podziel się:

Parówki, kiełbaski, szynka i bekon mogą skracać życie - sugerują naukowcy. Najnowsze analizy dotyczące spożycia czerwonego, wysoko przetworzonego mięsa przeprowadzono w dziesięciu krajach Europy Zachodniej.

Naukowcy badali łącznie pół miliona ludzi przez trzynaście lat. Okazało się, że ci, którzy regularnie jedzą wysoko przetworzone mięso, częściej zapadają na raka czy choroby układu krążenia, a to prowadzi do wcześniejszej śmierci. Ryzyko śmierci w ciągu trzynastu lat było wyższe prawie o połowę u tych, którzy dziennie jedli 160 gramów przetworzonego mięsa - czyli dwie parówki i jeden plaster bekonu.

Przyczyną są prawdopodobnie konserwanty i sól. Naukowcy zalecają zdrowszą dietę. Chodzi nie tylko o warzywa i owoce, ale także odpowiedniki czerwonego mięsa: drób, ryby czy fasolę. Wyniki badań publikuje elektroniczne pismo naukowe BMC Medicine.


Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. ANNA #1015199 | 37.128.*.* 8 mar 2013 07:38

    WARZYWA I OWOCE OWSZEM ONE MAJA TYLE NAWOZÓW I TRUCIZNY ŻE SMACZNE GO TYM KTÓRZY NAMAWIAJĄ ,WARZYWKA DOSTAJĄ TONY MOCZNIKA DLA SMAKU

    ! - + odpowiedz na ten komentarz