Jedzenie o wartości 400 miliardów dolarów jest marnowane na całym świecie każdego roku. Tak wynika z raportu brytyjskiej organizacji non profit Waste and Resources Action Programme. Najwięcej jedzenia marnuje się w Azji. Zaraz za nią na niechlubnej liście znajdują się Europa i Ameryka Północna.
Raport opiera się na wyliczeniach ONZ, z których wynika, że ludzie marnują 200 milionów ton zakupionej żywności rocznie. Aż 600 milionów ton trafia na śmietnik tuż po wytworzeniu - zanim jeszcze trafi do sklepów.
Zdaniem autorów raportu marnotrawstwo można ograniczyć także prostymi sposobami. Pomoże obniżenie temperatury w lodówkach oraz przeprojektowanie opakowań, w których sprzedawana jest żywność.
źródło: CNN Newsource
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez