Zdrowsze bułki i batony. Wynalazek polskich naukowców

2020-01-27 18:14:18 (ost. akt: 2020-01-27 19:37:31)

Autor zdjęcia: Pixabay

Podziel się:

Badacze z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego stworzyli specjalne batony prebiotyczne oraz bułki błonnikowe. Według naukowców wpłyną one lepiej na florę bakteryjną jelit. Produkty niedługo trafią do sklepów.

Jak zauważa w rozmowie z WP.PL prof. Ewa Stachowska, nieprawidłowa mikroflora jelit może przyczyniać się do ich chorób. Ponadto niewiele osób zdaje sobie sprawę, że praca jelit wpływa także na funkcjonowanie mózgu, odporność, a nawet nastrój.

Dlatego badaczka zachwala stworzone produkty. U osób, które je spożywały odnotowano zmniejszenie masy ciała, wątroba stała się mniej zatłuszczona, a do tego zwiększyła się ilość kwasów tłuszczowych, które chronią jelita przed rakiem. Jak mówi Stachowska, takie bułki powinny jeść zwłaszcza osoby, które prowadzą siedzący tryb życia, ale są one przeznaczone dla każdego.

Uczelniane pieczywo jest objęte licencją i jak na razie wypiekane jest w jednej ze szczecińskich piekarni. Badacze pracują jednak nad tym, aby produkt jak najszybciej trafił na rynek.

Źródło: WP.PL


Czytaj e-wydanie
Gazeta Olsztyńska zawsze pod ręką w Twoim smartfonie, tablecie i komputerze. Roczna prenumerata e-wydania Gazety Olsztyńskiej i tygodnika lokalnego tylko 199 zł.

Kliknij w załączony PDF lub wejdź na stronę >>>kupgazete.pl


Komentarze (5) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Real-ista #2857601 | 81.190.*.* 27 sty 2020 21:02

    A ja bym chciał się dowiedzieć "tylko" o skład tych batonów i bułek. Jeśli będę miał taka wiedzę (bez żadnych proporcji - bo nie są mi potrzebne) powiem co o tym wynalazku sądzę.

    Ocena komentarza: warty uwagi (3) ! - + odpowiedz na ten komentarz

  2. Professor #2857649 | 88.156.*.* 27 sty 2020 22:13

    No tak, systematycznie zatruwa się organizm jedzeniem, a potem wymyśla jakieś bułeczki. Przecież nie tylko chlebem człowiek żyje! Jeżeli zostaną zakazane szkodliwe dodatki do żywności, to i bułeczek nie trzeba będzie jeść, a poprawa zdrowia gwarantowana.

    Ocena komentarza: warty uwagi (8) ! - + odpowiedz na ten komentarz

  3. Za PO takiego nie byLo #2857754 | 37.47.*.* 28 sty 2020 07:46

    Brawo PIS brawo Partia

    Ocena komentarza: poniżej poziomu (-3) ! - + odpowiedz na ten komentarz

  4. stara baba #2857778 | 88.156.*.* 28 sty 2020 08:17

    Najpierw niech rząd wprowadzi zakaz używania trujących środków konserwujących produkty żywnościowe przez producentów.

    Ocena komentarza: warty uwagi (6) ! - + odpowiedz na ten komentarz

  5. zaczynaja #2868411 | 207.237.*.* 14 lut 2020 14:16

    postep od d..y strony. Moze trzebaby wrocic do produkcji zdrowego zboza nie zalanego chemikaliami, a gotowy produkt bedzie zdrowy bez ingerencji pseudo naukowcow

    Ocena komentarza: warty uwagi (2) ! - + odpowiedz na ten komentarz