piątek, 24 września 2021 08:05
Parlament Europejski, Rada i Komisja świętują inaugurację dorocznego „Dnia Rolnictwa Ekologicznego w Unii Europejskiej”.
czwartek, 30 kwietnia 2020 19:22
ROZMOWA || — To podejście uczy bycia częścią natury. A nie absolutnym, próbującym wszystko kontrolować władcą — mówi Witold Wysmulek z niewielkich Wierzbin (pow. piski), jeden z niewielu w regionie ekspertów od tzw. permakultury. Czyli wyjątkowo ekologicznej metody upraw. I choć brodą przypomina Rumcajsa, a wielu znajomych ma go za "pozytywnego świra", to dodaje, że "bajka" powoli się kończy. Trzeba działać, bo oprócz epidemii będziemy wkrótce walczyć także z suszą i kryzysem.
czwartek, 22 lutego 2018 18:30
W Polsce od roku 2000 nastąpił dynamiczny wzrost powierzchni uprawy kukurydzy. Wzrost zainteresowania tym gatunkiem jest efektem możliwości jej uprawy w rolnictwie ekologicznym, którego rozwój jest tendencją ogólnoświatową.
sobota, 30 grudnia 2017 21:40
Déshyouest [czyt: dezi-łest] to spółdzielnia rolnicza, położona ok. 300 km na zachód o Paryża. Jej członkami są hodowcy bydła mlecznego, ale nie jest to bynajmniej spółdzielnia mleczarska skupująca i przetwarzająca mleko! Została ona powołana przez rolników do życia w zupełnie innym celu. Wyłącznym zadaniem spółdzielni Déshyouest jest konserwowanie metodą suszenia przemysłowego pasz objętościowych, produkowanych w gospodarstwach członków spółdzielni.
piątek, 13 października 2017 07:30
Dzisiaj podstawowym problemem polskich producentów ekologicznych jest nie brak rynku zbytu a zbyt mały poziom produkcji by go zaspokoić. Unijny rynek BIO obecnie ma wartość około 24 mld euro — to dane z 2016 roku, a zaledwie w 2005 roku jego wolumen wynosił 11 mld euro.
środa, 11 października 2017 16:00
LUDZIE\\\— Nie po to wyprowadziliśmy się z miasta, żeby teraz siedzieć przy komputerze i zajmować się marketingiem, zamiast przebywać ze zwierzętami i naszymi serami — mówi Sylwia Szlandrowicz, która razem z mężem produkuje pod Mrągowem sery.
piątek, 29 września 2017 13:45
LUDZIE\\\ W rolnictwie ekologicznym nie da się usunąć wszystkich chwastów i nie robi się tego za wszelką cenę — tłumaczy Sławomir Józefowicz. — Nie używamy chemii i dzięki temu to, co produkujemy jest zdrowe. Zdrowa pozostaje też nasza ziemia.
piątek, 1 września 2017 12:00
Zdrowa żywność///Gdy 20 lat temu pani Marzena Piekarska dotarła do swojego nowego domu w Rogitach pod Braniewem nie była zachwycona. Dużo rzeczy trzeba było wyremontować i naprawić. Dziś ten stojący 15 kilometrów od granicy rosyjskiej dom jest oazą zdrowej żywności.
czwartek, 12 marca 2015 11:57
W grupie roślin bobowatych znajduje się również soja. Wysoka wartość nasion tego gatunku, po odpowiedniej obróbce termicznej, daje możliwość wykorzystania ich w żywieniu ludzi i zwierząt.
sobota, 3 grudnia 2016 22:52
Rolnicy z województwa warmińsko-mazurskiego znaleźli się w czołówce gospodarstw ekologicznych w kraju zdobywając I i III miejsce w krajowym konkursie ekologicznym. W roku 2016 zgłoszono łącznie 28 gospodarstw w dwóch kategoriach: ekologia-środowisko i gospodarstwo towarowe. W każdej kategorii nagradzano trzy pierwsze miejsce i po jednym wyróżnieniu.
poniedziałek, 29 maja 2017 10:43
Kierźliny, malownicza miejscowość położona wśród lasów i jezior w województwie warmińsko-mazurskim, w powiecie olsztyńskim, w gminie Barczewo. A tam nad jeziorem w środku wsi znajduje się Gospodarstwo Rolne „Nad Arem”. Właścicielka gospodarstwa, która 26 lat temu zostawiła miasto dla tych pięknych okolic nigdy nie była rolnikiem. Była za to i jest pasjonatką kóz. Z panią Heleną Wróblewską porozmawiamy o tym, jak pasja zamieniła się w biznes. I jak pasja spowodowała, że przy kozach przez tyle lat przetrwała.
środa, 11 lutego 2015 12:00
Od 2010 roku obowiązują dodatkowe płatności obszarowe do uprawy roślin strączkowych i motylkowatych.
piątek, 30 grudnia 2016 09:30
Celem produkcji ekologicznej jest stworzenie systemu gospodarowania o zrównoważonej produkcji roślinnej i zwierzęcej w obrębie gospodarstwa, dążenie do wytwarzania produktów o wysokiej jakości biologicznej oraz dążenie do produkowania produktów spożywczych, zaspokajających zapotrzebowanie klientów na żywność produkowaną w sposób nie stanowiący zagrożenia dla środowiska, zdrowia ludzi oraz zdrowia i dobrostanu zwierząt.
poniedziałek, 19 grudnia 2016 10:00
Za nami piąta edycja konkursu „Skarby Europy zaklęte w szkle”. Konkurs odbył się w ramach dwudniowej konferencji zorganizowanej przez Warmińsko-Mazurską Izbę Rolniczą.
piątek, 15 lipca 2016 11:36
Po raz kolejny sprawdza się przysłowie "cudze chwalicie, swego nie znacie, sami nie wiecie, co posiadacie" okazuje się , że wielu mieszkańców Olsztyna i okolic nie wie, że tuż pod Olsztynem we wsi Nowe Kawkowo mamy swoją lokalną Prowansję.