Dokarmianie ptaków zimą
2024-01-25 12:00:00(ost. akt: 2024-01-25 05:19:46)
Styczeń i luty to miesiące silnych mrozów i opadów śniegu. To najwyższy czas by pomyśleć o naszych skrzydlatych przyjaciołach. Poniżej kilka praktycznych rad jak uniknąć podstawowych błędów przy dokarmianiu ptaków.
Ptaki dokarmiamy tylko zimą - przy ujemnych temperaturach. Przy temperaturach dodatnich ptaki doskonale radzą sobie samemu ze zdobywaniem pokarmu, a dokarmiając je wtedy zmieniamy ich naturalne zachowanie.
Ptaki dokarmiamy regularnie i systematycznie. Przyzwyczajają się one do pokarmu otrzymywanego od człowieka i przestają poszukiwać go samemu.
Ważna jest odpowiednia lokalizacja karmnika - w miejscu osłoniętym od wiatru, odpowiednio oddalonym od wszelkich udogodnień dla drapieżników, ale jednocześnie na tyle otwartym, żeby zapewnić ptakom swobodny dolot.
Karmnik musi być odpowiednio skonstruowany. Szczególnie ważny jest daszek chroniący karmę przed zamoknięciem i pleśnieniem. Przydatne jest zdejmowalne dno ułatwiające czyszczenie karmnika.
Karmnik należy czyścić i utrzymywać w higienie. Należy usuwać resztki niewyjedzonej karmy, karmę spleśniałą i zepsutą, odchody i pierze. W materiałach tych mogą się gromadzić groźne dla ptaków i ludzi zarazki. Karmnik czyścimy w gumowych rękawiczkach.
Piscy leśnicy rozwieszą tej zimy ponad 800 kg karmy tłuszczowej. Najlepsza karma dla ptaków to mieszanka ziaren: słonecznik, proso, konopie, pszenica, owies i inne.
Do dokarmiania ptaków wodnych można wykorzystać pokrojone w kostkę gotowane bez soli warzywa, kaszę oraz płatki owsiane.
Niektóre ptaki - np. kosy i kwiczoły - lubią pokrojone owoce: jabłka, morele, a także rodzynki.
Jeżeli używamy do dokarmiania ptaków plastrów słoniny to powinna być ona niesolona, a przede wszystkim świeża, tzn. nie powinna wisieć dłużej niż 2 tygodnie, szczególnie w dodatniej temperaturze.
Warto przygotować wcześniej do dokarmiania ptaków ich naturalny pokarm - owoce jarzębiny, rokitnika, borówki, bzu czarnego.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez