Dieta przeciwgrzybicza - jak wspomóc organizm w walce z kandydozą
2024-03-25 21:04:52(ost. akt: 2024-03-25 21:09:06)
Artykuł
sponsorowany
Grzybica układu pokarmowego to poważne schorzenie, które wywołuje szereg nieprzyjemnych dolegliwości od bólu przy przełykaniu po wymioty i biegunki. Nieleczona może prowadzić do poważnych konsekwencji, dlatego wymaga leczenia farmakologicznego. W walce z grzybicą warto wspomóc swój organizm odpowiednią dietą - bogatą w błonnik i ubogą w cukry proste. Co dokładnie powinno wejść w jej skład? Jakich produktów należy unikać? Przeczytaj koniecznie!
Grzybica przewodu pokarmowego - przyczyny
Za pojawienie się grzybicy w układzie pokarmowym najczęściej odpowiadają drożdżaki z rodzaju Candida (stąd też nazwa choroby – kandydoza). Obejmują one aż 160 gatunków, ale tylko 9 z nich stanowi zagrożenie dla ludzkiego zdrowia. Występują one naturalnie w organizmie człowieka - w jamie ustnej, jelitach, pochwie i na skórze. Z badań statystycznych wynika, że mogą one być wyhodowane z próbek kału nawet u 80% zdrowych ludzi. Organizm zazwyczaj samodzielnie eliminuje nadmiar drożdżaków dzięki swojej naturalnej barierze immunologicznej. Problem pojawia się, gdy grzyby zaczynają nadmiernie rozmnażać się, a organizm nie jest w stanie skutecznie się bronić – z powodu osłabienia czy zaburzeń równowagi we florze bakteryjnej.
Grzybica układu pokarmowego to zazwyczaj skutek niedawno przebytej antybiotykoterapii, która znacznie wyjaławia naturalną florę żołądka. Kolonizacji drożdżaków w układzie pokarmowym sprzyja również pobyt w szpitalu, inwazyjne leczenie (w tym szczególnie cewnikowanie wewnątrznaczyniowe), cukrzyca, HIV, leczenie sterydami, a także uszkodzenia skóry w wyniku poparzenia. Również obniżona odporność organizmu (tzw. immunosupresja) oraz zaburzenia funkcji przewodu pokarmowego przyczyniają się do rozwoju grzybicy w organizmie.
Objawy kandydozy
Grzybica najczęściej atakuje jamę ustną i gardło z racji niewystarczającej higieny osobistej. Kandydoza objawia się zaczerwienieniem oraz białawymi płytkami na błonie śluzowej języka, dziąseł i gardła. Płytki te po usunięciu patyczkiem, odsłaniają zaczerwienioną lub też nieznacznie krwawiącą błonę. Kandydoza może występować również w przełyku - zmiany grzybicze pojawiają się w jego środkowej i dolnej części, powodując ból i trudności w przełykaniu, rzadziej gorączkę, bóle zamostkowe i w nadbrzuszu. Choroba ta może również zaatakować skórę odbytu, powodując świąd, rumień oraz macerację jej powierzchniowej warstwy.
O wiele rzadziej kandydoza występuje w żołądku i w jelitach. W jej przebiegu stwierdza się owrzodzenia, powierzchniowe nadżerki oraz występowanie białawych płytek, w jelitach natomiast – pogrubienie fałdów błony śluzowej. Grzybica jelit – objawy występujące to: biegunka, nudności, wymioty, wzdęcia, bóle brzucha, a w niektórych przypadkach również krwawienie z układu pokarmowego.
Najbardziej niebezpieczna dla zdrowia jest kandydoza inwazyjna, która jest spowodowana przenikaniem grzybów do naczyń krwionośnych. Wraz z krwią patogeny docierają do narządów wewnętrznych (np. wątroba czy śledziona) i następnie je zajmują. Inwazyjna kandydoza objawia się: gorączką, zespołem niewydolności wielonarządowej oraz zespołem ogólnoustrojowej reakcji zapalnej. Charakterystyczne są dla niej wysypka gruboguzkowa lub w postaci grudek, a także zmiany w siatkówce oka.
Jak wygląda dieta przeciwgrzybicza?
Dla osób, które cierpią na kandydozę, została opracowana przez dietetyków odpowiednia dieta przeciwgrzybicza bogata w błonnik i węglowodany złożone. Jej celem jest wsparcie procesu leczenia farmakologicznego poprzez ograniczenie w jadłospisie cukrów prostych, które stanowić by miały pożywkę dla drożdżaków z rodzaju Candida. Badania naukowe jednak ani nie potwierdziły, ani też nie wykluczyły hipotezy o wpływie żywienia niskowęglowodanowego na spadek ilości kolonii grzybów. Zbilansowana dieta ułatwi z pewnością szybciej przywrócić prawidłową pracę układu pokarmowego. Czego należy unikać, a co powinno pojawić się w tym specjalnym menu?
• wskazane - pełnoziarniste produkty zbożowe (kasza, makaron, brązowy ryż, pieczywo żytnie), rośliny strączkowe, warzywa (szczególnie zielone), oliwa z oliwek, oleje (cynamonowy, słonecznikowy, wiesiołkowy), owoce (winogrona i awokado), przetwory mleczne (kefir, jogurt, maślanka), kiszone ogórki i kapusta oraz chleb na zakwasie, ryby, orzechy włoskie i laskowe,
• niewskazane - żywność wysokoprzetworzona oraz typu instant, produkty zawierające cukier lub jego zamienniki np. syrop glukozowo - fruktozowy, słodycze oraz słodkie napoje (w tym również „light”), alkohol, sery pleśniowe (tj. brie, gorgonzola, camembert), mięso marynowane, wędzone lub suszone owoce i warzywa, owoce w puszcze.
• niewskazane - żywność wysokoprzetworzona oraz typu instant, produkty zawierające cukier lub jego zamienniki np. syrop glukozowo - fruktozowy, słodycze oraz słodkie napoje (w tym również „light”), alkohol, sery pleśniowe (tj. brie, gorgonzola, camembert), mięso marynowane, wędzone lub suszone owoce i warzywa, owoce w puszcze.
Spośród produktów spożywczych najlepiej wybierać te, które mają właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybicze, a są to: czosnek oraz olej czosnkowy, oregano, grejpfrut, imbir, aloes, zielona herbata oraz goździki i piołun. Dietę można również suplementować kwasem kaprylowym, który posiada silne działanie przeciwgrzybicze, ale także wpływa na poprawną pracę układu pokarmowego (odnawia zniszczony na skutek choroby nabłonek jelitowy).
Wybierz dla siebie dietę pudełkową w Olsztynie.
Wybierz dla siebie dietę pudełkową w Olsztynie.
Bibliografia
• Rogalski P., Kandydoza przewodu pokarmowego – fakty i mity [w:] Gastroenterologia Kliniczna, 2010 r., tom 2, nr 3, s. 87-97
• Sajdak W., Dieta przeciwgrzybicza. Czy jedzenie ma znaczenie?, źródło: www.dietetycy.org.pl/dieta-przeciwgrzybicza/
• Nagel P., Dieta przeciwgrzybicza – czy faktycznie istnieje?, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, źródło: https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/dieta-przeciwgrzybicza-czy-faktycznie-istnieje/
• Pietras K., Lesiów T., Wpływ spożywania nadmiernej ilości cukrów prostych i przetworzonej żywności na rozwój grzybicy ogólnoustrojowej oraz stan wiedzy ankietowanych na ten temat, [w:] Nauki Inżynierskie i Technologie=Engineering Science and Technologies, Wrocław 2019, Nr 3 (34), s. 57-71.
• Sajdak W., Dieta przeciwgrzybicza. Czy jedzenie ma znaczenie?, źródło: www.dietetycy.org.pl/dieta-przeciwgrzybicza/
• Nagel P., Dieta przeciwgrzybicza – czy faktycznie istnieje?, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, źródło: https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/dieta-przeciwgrzybicza-czy-faktycznie-istnieje/
• Pietras K., Lesiów T., Wpływ spożywania nadmiernej ilości cukrów prostych i przetworzonej żywności na rozwój grzybicy ogólnoustrojowej oraz stan wiedzy ankietowanych na ten temat, [w:] Nauki Inżynierskie i Technologie=Engineering Science and Technologies, Wrocław 2019, Nr 3 (34), s. 57-71.
#dietaprzeciwgrzybicza, #zdrowycatering #dietaprzyantybiotykach #cateringolsztyn #jakadietaprzykandydozie #dietaniskowęglowodanowa #dietakandydoza #dietapudelkowaolsztyn
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez