WM.pl
15 czerwca 2025, Niedziela
imieniny: Jolanty, Lotara, Wita
  • 26°C
    Olsztyn

  • Cywilizacja
  • Rodzina
  • Biznes i ekonomia
  • Moto
  • Redakcja poleca
  • Rolnicze abc
  • Moje Mazury
  • Poczta
  • Ogłoszenia
  • Anty-defamation
  • Kongres Przyszłości
  • Europe Direct
  • Plebiscyt Sportowy
  • Krasnal.info
PODZIEL SIĘ

Nowy COVID w Polsce. Jak zmniejszyć ryzyko zakażenia?

2024-08-28 11:00:30(ost. akt: 2024-08-28 11:17:21)

Autor zdjęcia: pixabay

COVID-19 staje się coraz groźniejszy, ale można się przed nim chronić. Choć na nowe szczepionki trzeba jeszcze poczekać, można skorzystać z innej, prostszej metody. Badania sugerują, że odpowiednia dieta może pomóc w obniżeniu ryzyka zachorowania.

Warto przeczytać

  • Most znowu będzie się obracał
  • Wojewoda wypowiedział się w sprawie poszerzenia granic...
  • Serce Warmii mocniej zabije w Gietrzwałdzie
COVID-19 w Polsce notuje znaczący wzrost. We wtorek Ministerstwo Zdrowia odnotowało 1966 zakażeń, z czego 1355 to nowe przypadki. To niemal dwukrotny wzrost w porównaniu do poprzedniego tygodnia, kiedy dzienna liczba zakażeń nie przekraczała 1200.

Wyniki testów również pokazują wzrost: na 3610 wykonanych testów, ponad połowa była pozytywna, a 4 osoby zmarły. Obecnie w Polsce dominuje subwariant JN.1, ale pojawił się także nowy wariant KP.3 z szczepu FLiRT.

Dr Paweł Grzesiowski z Głównego Inspektoratu Sanitarnego w rozmowie z WP abcZdrowie podkreśla, że testy na COVID-19 mogą początkowo dawać fałszywie negatywne wyniki. Zaleca, by test powtórzyć po 24 godzinach, jeśli wystąpią objawy, takie jak osłabienie, katar czy ból gardła.

Najskuteczniejszą ochroną przed zakażeniem SARS-CoV-2 i poważnymi konsekwencjami choroby są szczepienia. Jednak nowe preparaty, dostosowane do subwariantu JN.1, mogą być niedostępne w Polsce aż do października, kiedy prognozowany jest szczyt fali zakażeń.

W międzyczasie warto rozważyć inne metody ochrony. Badania opublikowane w "Plos One" sugerują, że dieta śródziemnomorska może obniżyć ryzyko zakażenia i ciężkiego przebiegu COVID-19. Dieta ta, bogata w oliwę z oliwek, owoce, warzywa, ryby i rośliny strączkowe, a uboga w czerwone mięso i alkohol, wspiera układ odpornościowy dzięki zawartości przeciwutleniaczy oraz zdrowych tłuszczów.

Dietetyk kliniczny dr Hanna Stolińska w rozmowie z WP abc Zdrowie podkreśla, że dieta zachodnia osłabia odporność, podczas gdy dieta roślinna ją wspiera. Zaleca spożywanie zielonych warzyw liściastych, fioletowych owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych, tłustych ryb, orzechów oraz przypraw o działaniu przeciwzapalnym, takich jak oregano, imbir czy kurkuma.

Aby skuteczniej walczyć z wirusem, warto ograniczyć nasycone kwasy tłuszczowe, cukier i nadmiar białka, które są prozapalne i mogą wpływać negatywnie na zdrowie. Niedobór lub nadmiar białka również może skracać życie, co często jest niedostatecznie podkreślane.

Ekspertka dr Hanna Stolińska zaznacza, że odpowiednia dieta może wspierać leczenie chorób, w tym COVID-19, i pomóc w walce z powikłaniami. Wskazuje na istotną rolę jelit w zdrowiu, określając je jako „drugi mózg”.

Badania opublikowane w "BMJ Gut" sugerują, że dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko zakażenia COVID-19 o 9% i ryzyko ciężkiego przebiegu choroby o 41%.


Źródło: WP abc Zdrowie

Subskrybuj "Gazetę Olsztyńską" na Google News
Tagi:
Covid zdrowie wirus szczepienie dieta
red.
więcej od tego autora

PODZIEL SIĘ

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zaloguj się lub wejdź przez FB

GazetaOlsztyńska.pl
  • Koronawirus
  • Wiadomości
  • Sport
  • Olsztyn
  • Plebiscyty
  • Ogłoszenia
  • Nieruchomości
  • Motoryzacja
  • Drobne
  • Praca
  • Patronaty
  • Reklama
  • Pracuj u nas
  • Kontakt
ul. Tracka 5
10-364 Olsztyn
tel: 89 539-75-20
internet@gazetaolsztynska.pl
Biuro reklamy internetowej
tel: 89 539-76-29,
tel: 89 539-76-59
reklama@wm.pl

Bądź na bieżąco!

Najświeższe informacje przygotowane przez Redakcję zawsze na Twojej skrzynce e-mail. Zapisz się dzisiaj.

  • Polityka Prywatności
  • Regulaminy
  • Kontakt
2001-2025 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 7B