WM.pl
2 sierpnia 2025, Sobota
imieniny: Gustawa, Kariny, Stefana
  • 25°C
    Olsztyn

  • Cywilizacja
  • Rodzina
  • Biznes i ekonomia
  • Moto
  • Redakcja poleca
  • Rolnicze abc
  • Moje Mazury
  • Poczta
  • Ogłoszenia
  • Anty-defamation
  • Kongres Przyszłości
  • Europe Direct
  • Plebiscyt Sportowy
  • Krasnal.info
PODZIEL SIĘ

Kosztują nawet tysiąc zł za kilogram - GIS chce ich zakazać

2024-10-28 14:19:09(ost. akt: 2024-10-28 14:26:28)
Muchomor czerwony. Tego grzyba akurat rudno pomylić z innymi, jadalnymi.

Muchomor czerwony. Tego grzyba akurat rudno pomylić z innymi, jadalnymi.

Autor zdjęcia: Andrzej Grabowski

Warto przeczytać

  • Odpust parafialny Przemienienia Pańskiego
  • Auto osobowe zderzyło się z pociągiem relacji Szczecin-Białystok...
  • Olsztyn pamięta – 81. rocznica wybuchu Powstania Warszawskiego...
7 listopada zbierze się przy ministrze zdrowia zespół doradczy do spraw substancji psychoaktywnych, który ma rozpatrzyć kwestie związane z obrotem muchomorem czerwonym. Jak poinformował PAP Marek Waszczewski, rzecznik prasowy Głównego Inspektoratu Sanitarnego (GIS), instytucja stoi na stanowisku, że te niejadalne grzyby powinny zostać objęte zakazem sprzedaży.

W ostatnich tygodniach popularność muchomora czerwonego zaskakująco wzrosła, a jego ceny na targach osiągnęły nawet 60 zł za kilogram świeżych grzybów i 1000 zł za kilogram suszonych. Na antenie Radia Zet główny inspektor sanitarny dr Paweł Grzesiowski zapowiedział działania mające na celu prawne ograniczenie handlu tymi grzybami, uważając, że ich dostępność stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia.

Marek Waszczewski wyjaśnił, że zespół doradczy będzie analizował możliwość wprowadzenia nowych regulacji, które mogłyby zmienić listę substancji kontrolowanych.

- Jako GIS uważamy, że muchomor czerwony powinien zostać wycofany z obrotu – to grzyb niejadalny i potencjalnie niebezpieczny - podkreślił. Dodał, że zaplanowane są szerokie konsultacje – międzyresortowe i społeczne – aby rozważyć różne aspekty tej kwestii, zanim zapadną ostateczne decyzje.

- Jeśli nowe przepisy wejdą w życie, GIS będzie odpowiedzialny za ich egzekwowanie - zapewnił Waszczewski

Muchomor czerwony zawiera toksyczne związki, takie jak kwas ibotenowy i muscymol, które, zdaniem dr. n. med. Eryka Matuszkiewicza, toksykologa z Poznania, mają działanie dysocjacyjne, powodujące rozszczepienie psychiki od ciała. Spożycie tych grzybów, nawet po obróbce termicznej, może wywoływać niepożądane objawy – od zaburzeń jelitowych i halucynacji po poważne uszkodzenia narządów wewnętrznych.

mat. naukawpolsce.pl / opr. Hałabała

Muchomor czerwony

Subskrybuj "Gazetę Olsztyńską" na Google News
Tagi:
Polska Grzesiowski GIS muchomor czerwony grzyby Radio Zet PAP zakaz zdrowie
Maciej Chrościelewski
więcej od tego autora

PODZIEL SIĘ

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zaloguj się lub wejdź przez FB

GazetaOlsztyńska.pl
  • Koronawirus
  • Wiadomości
  • Sport
  • Olsztyn
  • Plebiscyty
  • Ogłoszenia
  • Nieruchomości
  • Motoryzacja
  • Drobne
  • Praca
  • Patronaty
  • Reklama
  • Pracuj u nas
  • Kontakt
ul. Tracka 5
10-364 Olsztyn
tel: 89 539-75-20
internet@gazetaolsztynska.pl
Biuro reklamy internetowej
tel: 89 539-76-29,
tel: 89 539-76-59
reklama@wm.pl

Bądź na bieżąco!

Najświeższe informacje przygotowane przez Redakcję zawsze na Twojej skrzynce e-mail. Zapisz się dzisiaj.

  • Polityka Prywatności
  • Regulaminy
  • Kontakt
2001-2025 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 7B