WM.pl
15 czerwca 2025, Niedziela
imieniny: Jolanty, Lotara, Wita
  • 26°C
    Olsztyn

  • Cywilizacja
  • Rodzina
  • Biznes i ekonomia
  • Moto
  • Redakcja poleca
  • Rolnicze abc
  • Moje Mazury
  • Poczta
  • Ogłoszenia
  • Anty-defamation
  • Kongres Przyszłości
  • Europe Direct
  • Plebiscyt Sportowy
  • Krasnal.info
PODZIEL SIĘ

Czego nie jedzą najdłużej żyjący ludzie na świecie

2024-11-14 08:00:05(ost. akt: 2024-11-14 05:36:00)

Autor zdjęcia: PAP

Priorytetowe traktowanie snu, regularny kontakt z naturą, dbanie o relacje międzyludzkie i pozostawanie aktywnym fizycznie – zwyczaje słynących z długowieczności mieszkańców tzw. niebieskich stref od lat fascynują badaczy. Szczególne znaczenie ma w tym kontekście ich dieta, która obfituje w zdrowe produkty. Specjaliści ujawniają, czego próżno szukać w jadłospisie stulatków z Okinawy czy Sardynii.

Warto przeczytać

  • Most znowu będzie się obracał
  • Wojewoda wypowiedział się w sprawie poszerzenia granic...
  • Serce Warmii mocniej zabije w Gietrzwałdzie
Zdaniem ekspertów mieszkańcy niebieskich stref odkryli sekret długowieczności. To właśnie w tych rejonach odnotowuje się wszak najwyższą liczbę stulatków. Specjaliści, którzy zajmują się badaniem zwyczajów społeczności zamieszkujących tzw. niebieskie strefy podkreślają, że sekret ich doskonałego zdrowia tkwi w regularnym podejmowaniu aktywności fizycznej oraz takich codziennych nawykach, takich jak przebywanie na łonie natury czy wysypianie się. Mieszkańcy tych obszarów zachowują pełną witalność także dzięki dbaniu o dobre samopoczucie i relacje międzyludzkie.

Istotne znaczenie ma również stosowana przez nich na co dzień dieta. Menu mieszkańców Sardynii, Okinawy, Nicoyi, Ikarii oraz Loma Linda obfituje w pełne cennych witamin i minerałów rośliny strączkowe, owoce morza, oliwę z oliwek, zboża i orzechy.

„Często przestrzegają zasady 80/20, przez większość czasu wybierając pokarmy bogate w składniki odżywcze i spożywając mniej odżywcze pokarmy z umiarem. Jednocześnie dbają o codzienny ruch, pielęgnują społeczność i wierzą w swój osobisty cel” – wyjaśnia w rozmowie z magazynem „Real Simple” dietetyczka Amy Davis.

Chcąc zainspirować się wzorcami żywieniowymi mieszkańców niebieskich stref, powinniśmy zwrócić uwagę nie tylko na pokarmy, które warto umieszczać na talerzu, ale i te, z których należałoby zrezygnować. Jakich produktów nie znajdziemy zatem w jadłospisie stulatków z niebieskich stref? „Białe, wysoko przetworzone pieczywo jest przez nich spożywane bardzo rzadko. Preferują pełne ziarna” – wskazuje Dan Buettner, słynny badacz, podróżnik i autor bestsellerowych książek poświęconych fenomenowi niebieskich stref. „Wielu z nich samodzielnie piecze chleb na zakwasie” – dodaje Ben Meyers, założyciel zajmującej się badaniem długowieczności firmy LongeviQuest.

Białe pieczywo jest w istocie odradzane przez większość specjalistów od żywienia. Gwałtownie podwyższa bowiem poziom cukru we krwi, zakłócając pracę trzustki. Jest ono przy tym ubogie w składniki mineralne i błonnik oraz bogate w szkodliwe spulchniacze i konserwanty. Stulatkowie z Okinawy czy Sardynii unikają także czerwonego mięsa. „Jedzą je sporadycznie, o ile w ogóle. Zastępują je rybami, które są głównym źródłem kwasów omega-3” – podpowiada Buettner. Badania wykazały, że nadmierne spożycie czerwonego mięsa podwyższa poziom złego cholesterolu, a także zwiększa ryzyko chorób serca i układu pokarmowego.

Mieszkańcy niebieskich stref nie sięgają również po tzw. gotowce. „W ich spiżarniach próżno szukać pakowanej żywności, która zawiera konserwanty, sztuczne aromaty i nadmiar cukru” – tłumaczy ekspert. Ta strategia jest niewątpliwie słuszna. Badanie naukowe z 2020 roku, którego rezultaty opublikowano na łamach czasopisma akademickiego „Nutrients” wykazało, że regularne jedzenie wysoko przetworzonych potraw zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2, zespołu jelita drażliwego, depresji i niektórych nowotworów. U osób starszych potęguje zaś prawdopodobieństwo rozwoju demencji.

Ludzie zamieszkujący niebieskie strefy znani są także z tego, iż z reguły stronią od używek i nie poddają się eksperymentalnym głodówkom oczyszczającym. Na ich stołach goszczą za to przede wszystkim lokalnie uprawiane rośliny. „Wzorce żywieniowe obserwowane u stulatków z niebieskich stref obejmują jedzenie obfitych śniadań, unikanie restrykcyjnych diet odchudzających, umiarkowanie w spożyciu alkoholu i rezerwowanie słodyczy na specjalne okazje” – podkreśla Davis. „Dzięki temu, że rezygnują z pokarmów typowych dla nowoczesnych diet, znacznie rzadziej zapadają na choroby przewlekłe, dłużej ciesząc się dobrym zdrowiem” – konkluduje Buettner.


red./PAP

Subskrybuj "Gazetę Olsztyńską" na Google News
Tagi:
zdrowa dieta długie życie co jedzą ludzie któzy długo żyją co jeść żeby długo żyć? zdrowe jedznie
red.
więcej od tego autora

PODZIEL SIĘ

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zaloguj się lub wejdź przez FB

GazetaOlsztyńska.pl
  • Koronawirus
  • Wiadomości
  • Sport
  • Olsztyn
  • Plebiscyty
  • Ogłoszenia
  • Nieruchomości
  • Motoryzacja
  • Drobne
  • Praca
  • Patronaty
  • Reklama
  • Pracuj u nas
  • Kontakt
ul. Tracka 5
10-364 Olsztyn
tel: 89 539-75-20
internet@gazetaolsztynska.pl
Biuro reklamy internetowej
tel: 89 539-76-29,
tel: 89 539-76-59
reklama@wm.pl

Bądź na bieżąco!

Najświeższe informacje przygotowane przez Redakcję zawsze na Twojej skrzynce e-mail. Zapisz się dzisiaj.

  • Polityka Prywatności
  • Regulaminy
  • Kontakt
2001-2025 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 7B