WM.pl
29 maja 2025, Czwartek
imieniny: Benity, Maksymiliana, Teodozji
  • 15°C
    Olsztyn

  • Cywilizacja
  • Rodzina
  • Biznes i ekonomia
  • Moto
  • Redakcja poleca
  • Rolnicze abc
  • Moje Mazury
  • Poczta
  • Ogłoszenia
  • Anty-defamation
  • Kongres Przyszłości
  • Europe Direct
  • Plebiscyt Sportowy
  • Krasnal.info
PODZIEL SIĘ

Jabłko dziennie, mniej problemów w późnym wieku

2025-05-07 16:58:43(ost. akt: 2025-05-07 17:03:35)

Autor zdjęcia: Shelley Pauls on Unsplash

Większe spożycie czarnej herbaty, jagód, owoców cytrusowych i jabłek może pomóc zdrowiej się starzeć – informuje pismo „Nucleic Acids Research”.

Warto przeczytać

  • Już dziś najnowsze wydanie Gazety Olsztyńskiej
  • Kortowskie akademiki jak z bajki [ZDJĘCIA]
  • [WIDEO] Jakiej prezydentury potrzebujemy? Debata Profesorów
Badanie przeprowadzone przez naukowców z Edith Cowan University (Australia), Queen’s University Belfast (Irlandia Północna) i Harvard T.H. Chan School of Public Health (USA) wykazało, że żywność bogata we flawonoidy może pomóc obniżyć ryzyko wystąpienia kluczowych elementów niezdrowego starzenia się, w tym kruchości (frailty), upośledzenia funkcji fizycznych i pogorszenia zdrowia psychicznego.

Używane w medycynie pojęcie „kruchość” dotyczy starszych osób, które są najbardziej narażone na niekorzystne skutki starzenia - upadki, niepełnosprawność, częste przyjęcie do szpitala, konieczność długoterminowej opieki. Osoby takie zazwyczaj mają słabe mięśnie, schorzenia takie jak zapalenie stawów, słaby wzrok, głuchota czy problemy z pamięcią. Osoby starsze z kruchością chodzą powoli, łatwo się wyczerpują, mają trudności ze wstawaniem z krzesła lub wchodzeniem po schodach. Zazwyczaj nie mogą opuścić domu bez czyjejś pomocy.

„Celem badań medycznych jest nie tylko pomoc ludziom w dłuższym życiu, ale także zapewnienie im zdrowia tak długo, jak to możliwe” — powiedziała dr Nicola Bondonno, wykładowczyni Edith Cowan University (ECU).

„Wiemy z poprzednich badań, że osoby, które spożywają więcej flawonoidów, żyją dłużej, a także są mniej narażone na zachorowanie na którąkolwiek z głównych chorób przewlekłych, takich jak demencja, cukrzyca czy choroby serca. Nasze badania pokazują, że osoby spożywające więcej flawonoidów starzeją się lepiej” - dodała.

Autorzy badań przeanalizowali dane 62 743 kobiet i 23 687 mężczyzn zebrane w ciągu 24 lat. Jak się okazało, kobiety z najwyższym spożyciem flawonoidów miały o 15 proc. niższe ryzyko kruchości, o 12 proc. niższe ryzyko upośledzenia funkcji fizycznych i o 12 proc. niższe ryzyko złego stanu zdrowia psychicznego w porównaniu z kobietami z najniższym spożyciem. Podczas gdy u mężczyzn zaobserwowano mniej powiązań, wyższe spożycie flawonoidów nadal wiązało się z niższym ryzykiem złego stanu zdrowia psychicznego.

"Flawonoidy są dobrze znane ze zmniejszania stresu oksydacyjnego i stanów zapalnych, wspierania zdrowia naczyń krwionośnych, a nawet pomagania w utrzymaniu masy mięśni szkieletowych - wszystkie te czynniki są ważne dla zapobiegania kruchości i utrzymania funkcji fizycznych i zdrowia psychicznego w miarę starzenia się" - powiedziała starsza autorka, profesor Aedin Cassidy z Queens University Belfast.

Jak dodała, regularne spożywanie produktów bogatych we flawonoidy - takich jak jagody, jabłka, czerwone wino, pomarańcze i herbata - może wspierać zdrowsze starzenie się, zmniejszając ryzyko kruchości, pogorszenia stanu fizycznego i psychicznego. Silniejsze powiązania zaobserwowane u kobiet mogą wynikać z różnic w czasie obserwacji między dwiema kohortami, a nie z rzeczywistych efektów zależnych od płci, które wciąż pozostają niedostatecznie zbadane.

„Odkryliśmy, że uczestnicy, którzy zwiększyli spożycie żywności bogatej we flawonoidy o trzy porcje dziennie, mieli od 6 proc. do 11 proc. niższe ryzyko wszystkich trzech skutków starzenia się u kobiet i o 15 proc. niższe ryzyko złego stanu zdrowia psychicznego u mężczyzn. Ogólnie rzecz biorąc, te wyniki podkreślają potencjał prostych modyfikacji diety w zakresie wpływu na ogólną jakość życia i przyczyniania się do optymalizacji zdrowego starzenia się” — wskazał profesor Eric Rimm z Harvard T.H. Chan School of Public Health.


red./PAP

Subskrybuj "Gazetę Olsztyńską" na Google News
Tagi:
herbata owoce flawonoidy zdrowe starzenie starość kruchość funkcje fizyczne zdrowie psychiczne jagody jabłka cytrusy dieta długowieczność profilaktyka czarna herbata zdrowie seniora Edith Cowan University Queen’s University Belfast
red.
więcej od tego autora

PODZIEL SIĘ

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zaloguj się lub wejdź przez FB

GazetaOlsztyńska.pl
  • Koronawirus
  • Wiadomości
  • Sport
  • Olsztyn
  • Plebiscyty
  • Ogłoszenia
  • Nieruchomości
  • Motoryzacja
  • Drobne
  • Praca
  • Patronaty
  • Reklama
  • Pracuj u nas
  • Kontakt
ul. Tracka 5
10-364 Olsztyn
tel: 89 539-75-20
internet@gazetaolsztynska.pl
Biuro reklamy internetowej
tel: 89 539-76-29,
tel: 89 539-76-59
reklama@wm.pl

Bądź na bieżąco!

Najświeższe informacje przygotowane przez Redakcję zawsze na Twojej skrzynce e-mail. Zapisz się dzisiaj.

  • Polityka Prywatności
  • Regulaminy
  • Kontakt
2001-2025 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 7B