WM.pl
3 października 2025, Piątek
imieniny: Bogumiła, Gerarda, Józefy
  • 12°C
    Olsztyn

  • Cywilizacja
  • Rodzina
  • Biznes i ekonomia
  • Moto
  • Redakcja poleca
  • Rolnicze abc
  • Moje Mazury
  • Poczta
  • Ogłoszenia
  • Anty-defamation
  • Kongres Przyszłości
  • Europe Direct
  • Plebiscyt Sportowy
  • Krasnal.info
PODZIEL SIĘ

Aktualne wyzwania oraz perspektywy rozwoju rolnictwa w województwie warm.-maz. - Dr. inż. Marek Zadernowski

2025-06-17 10:09:37(ost. akt: 2025-06-17 10:30:10)   Artykuł sponsorowany
Dr inż. Marek Zadernowski – o przyszłości rolnictwa na Warmii i Mazurach

Jakie wyzwania czekają rolników w najbliższych latach? Jakie wsparcie oferują instytucje publiczne i jak je skutecznie wykorzystywać? W panelu „Aktualne wyzwania oraz perspektywy rozwoju rolnictwa w województwie warmińsko-mazurskim” głos zabierze dr inż. Marek Zadernowski, zastępca dyrektora oddziału terenowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.

Podzieli się praktyczną wiedzą o narzędziach, które KOWR oferuje dziś rolnikom oraz o kierunkach rozwoju, które mogą wzmocnić lokalne gospodarstwa. W regionie o silnych tradycjach rolniczych to głos, którego nie może zabraknąć.

Dr. inż. Marek Zadernowski, zastępca dyrektora oddziału terenowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, wybitny technolog żywności, praktyk i naukowiec z ponad 25-letnim dorobkiem. Absolwent Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie i Uniwersytetu w Gandawie, doktor nauk rolniczych Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, autor pionierskiej pracy o zintegrowanych systemach zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności. Przez blisko trzy dekady prowadził własną firmę doradczo-szkoleniową, wdrażając standardy ISO 9001 i projektując zakłady spożywcze w całym kraju. Jako ekspert Banku Światowego współtworzył reformę urzędowej kontroli żywności w Polsce. Dziś kształci kolejne pokolenia specjalistów w Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Przemyślu i Akademii Łomżyńskiej, wykładając m.in. technologię i projektowanie zakładów spożywczych, prawo żywnościowe oraz systemy HACCP. Na swoim koncie ma 36 publikacji i 7 książek poświęconych zarządzaniu bezpieczeństwem żywności. Jego pasją są nowoczesne metody analizy ryzyka w łańcuchu rolno-spożywczym, przeciwdziałanie fałszowaniu żywności oraz edukacja w zakresie pierwszej linii obrony przed bioterroryzmem.

Obrazek w tresci

Subskrybuj "Gazetę Olsztyńską" na Google News
Tagi:
Kongres Przyszlości panel kongres
PODZIEL SIĘ

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zaloguj się lub wejdź przez FB

GazetaOlsztyńska.pl
  • Koronawirus
  • Wiadomości
  • Sport
  • Olsztyn
  • Plebiscyty
  • Ogłoszenia
  • Nieruchomości
  • Motoryzacja
  • Drobne
  • Praca
  • Patronaty
  • Reklama
  • Pracuj u nas
  • Kontakt
ul. Tracka 5
10-364 Olsztyn
tel: 89 539-75-20
internet@gazetaolsztynska.pl
Biuro reklamy internetowej
tel: 89 539-76-29,
tel: 89 539-76-59
reklama@wm.pl

Bądź na bieżąco!

Najświeższe informacje przygotowane przez Redakcję zawsze na Twojej skrzynce e-mail. Zapisz się dzisiaj.

  • Polityka Prywatności
  • Regulaminy
  • Kontakt
2001-2025 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 7B