WM.pl
22 lipca 2025, Wtorek
imieniny: Magdaleny, Mileny, Wawrzyńca
  • 21°C
    Olsztyn

  • Cywilizacja
  • Rodzina
  • Biznes i ekonomia
  • Moto
  • Redakcja poleca
  • Rolnicze abc
  • Moje Mazury
  • Poczta
  • Ogłoszenia
  • Anty-defamation
  • Kongres Przyszłości
  • Europe Direct
  • Plebiscyt Sportowy
  • Krasnal.info
PODZIEL SIĘ

Polacy na potęgę otwierają restauracje

2025-07-22 08:22:22(ost. akt: 2025-07-22 08:23:08)
W czasie akcji klienci chętnie odwiedzali elbląskie puby i restaurację

W czasie akcji klienci chętnie odwiedzali elbląskie puby i restaurację

Autor zdjęcia: Michał Skroboszewski

Liczba placówek gastronomicznych w pierwszym półroczu urosła o blisko 2 tys., po raz pierwszy przekraczając 100 tys. Szczególnie mocno rośnie segment food trucków – informuje wtorkowa „Rzeczpospolita”.

Warto przeczytać

  • Policjanci z Olsztyna wśród rozbijających siatkę oszustów
  • Zgłoszenie o napaści zakończone zatrzymaniem za narkotyki
  • Ruszyły przygotowania do przebudowy Kanału Popówka
Jak zauważa dziennik, polski rynek gastronomiczny w pierwszym półroczu, w porównaniu z końca 2024 r., wzrósł o 1,7 proc. „Ogółem w pierwszych sześciu miesiącach liczba punktów gastronomicznych wzrosła o blisko 2 tys.” – wynika z danych wywiadowni Dun&Bradstreet, które „Rzeczpospolita” poznała pierwsza.

– Czerwiec w 2025 roku zapisuje się w historii polskiej gastronomii jako ten, w którym liczba punktów przekroczyła 100 tys. – mówi Tomasz Starzyk, rzecznik Dun&Bradstreet.

Według gazety, z danych firmy wynika, że najbardziej dynamicznie rośnie sektor ruchomych placówek gastronomicznych, których w pierwszych sześciu miesiącach przybyło nieco ponad 270. „Niemniej dynamicznie rośnie również sektor restauracji tradycyjnych. W porównaniu z końcem 2024 roku to wzrost o blisko 5 proc.” – czytamy.

– Polacy nie tylko pokochali jedzenie poza domem, ale także od dłuższego czasu są gotowi próbować nowych rzeczy i kuchni ze świata. Jednocześnie szukając ku temu wielu okazji i miejsc, gdzie można smacznie i inaczej zjeść z food trucka – dodaje Tomasz Starzyk.

Źródło: PAP

Subskrybuj "Gazetę Olsztyńską" na Google News
Tagi:
restauracje Polacy gastronomia biznes jedzenie
red.
więcej od tego autora

PODZIEL SIĘ

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zaloguj się lub wejdź przez FB

GazetaOlsztyńska.pl
  • Koronawirus
  • Wiadomości
  • Sport
  • Olsztyn
  • Plebiscyty
  • Ogłoszenia
  • Nieruchomości
  • Motoryzacja
  • Drobne
  • Praca
  • Patronaty
  • Reklama
  • Pracuj u nas
  • Kontakt
ul. Tracka 5
10-364 Olsztyn
tel: 89 539-75-20
internet@gazetaolsztynska.pl
Biuro reklamy internetowej
tel: 89 539-76-29,
tel: 89 539-76-59
reklama@wm.pl

Bądź na bieżąco!

Najświeższe informacje przygotowane przez Redakcję zawsze na Twojej skrzynce e-mail. Zapisz się dzisiaj.

  • Polityka Prywatności
  • Regulaminy
  • Kontakt
2001-2025 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 7B