Znana warszawska restauracja dostała grant na niemal pół miliona złotych. Właścicielką gwiazda TVN
2025-08-09 12:48:36(ost. akt: 2025-08-09 12:51:33)
Kilkaset tysięcy złotych z Krajowego Planu Odbudowy trafiło do warszawskiej restauracji "U Fukiera" prowadzonej przez Magdę Gessler. Pojawia się pytanie, czy wsparcie było potrzebne, czy po prostu skorzystano z dostępnych funduszy.
Piątek upłynął pod znakiem kontrowersyjnych inwestycji finansowanych przez rząd Donalda Tuska w ramach Krajowego Planu Odbudowy. Pojawiły się informacje o setkach tysięcy złotych przeznaczonych m.in. na jachty, prywatne spa, rozbudowy restauracji czy klub dla swingersów. Wiele z tych dotacji trafiło do bliskich rodzin polityków Platformy Obywatelskiej i Polski 2050.
Opinii publicznej umknęła jeszcze jedna dotacja. Właściciele restauracji „U Fukiera” złożyli dokumenty na wsparcie w ramach pomocy dla sektora HoReCa. Projekt zakładał „rozszerzenie działalności restauracji poprzez wprowadzenie usług cateringowych w województwach mazowieckim, podlaskim i warmińsko-mazurskim”. Wartość przyznanego wsparcia wyniosła 477 900 zł.
„U Fukiera” to najstarsza restauracja w Warszawie, od lat prowadzona przez znaną restauratorkę Magdę Gessler. Jak czytamy na stronie lokalu, to miejsce jest prawdziwym dziełem sztuki, gdzie każdy element – od wystroju, przez smak, zapach, kolor, aż po dźwięk – tworzy wyjątkową atmosferę. Restauracja zaprasza gości do uczestniczenia w wyjątkowym spektaklu, który powstaje dzięki wspólnej interakcji z odwiedzającymi.
Źródło: niezależna.pl
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez