WM.pl
12 sierpnia 2025, Wtorek
imieniny: Hilarii, Juliana, Lecha
  • 23°C
    Olsztyn

  • Cywilizacja
  • Rodzina
  • Biznes i ekonomia
  • Moto
  • Redakcja poleca
  • Rolnicze abc
  • Moje Mazury
  • Poczta
  • Ogłoszenia
  • Anty-defamation
  • Kongres Przyszłości
  • Europe Direct
  • Plebiscyt Sportowy
  • Krasnal.info
PODZIEL SIĘ

Kiedyś ceniony na stołach, dziś uznawany za groźny truciciel

2025-08-12 12:23:55(ost. akt: 2025-08-12 12:29:28)
Zdjęcie jest ilustracją do tekstu

Zdjęcie jest ilustracją do tekstu

Autor zdjęcia: Pixabay

Jeszcze niedawno uchodził za przysmak, dziś jest uznawany za jeden z najbardziej niebezpiecznych grzybów w Europie. Jego spożycie grozi poważnymi problemami zdrowotnymi, a nawet śmiercią, przy czym skutki mogą ujawnić się dopiero po wielu latach.

Warto przeczytać

  • Olsztyńskie szkoły przejdą termomodernizacyjną rewolucję...
  • Olsztyńska Folk Banda z Grand Prix w Pradze!
  • Uwaga kierowcy! W Łęgajnach doszło do zdarzenia z udziałem...
Niepozorny grzyb rosnący niemal w całej Polsce zawiera inwolutynę – silnie toksyczny związek, który gromadzi się w organizmie i niszczy czerwone krwinki. Jego spożycie może po latach doprowadzić do poważnych chorób, w tym białaczki, nawet dwie dekady po zjedzeniu.

Krowiak podwinięty (Paxillus involutus), znany potocznie jako olszówka, to powszechny w Polsce grzyb, który przez lata uchodził za jadalny. Występuje zarówno w lasach iglastych, jak i liściastych, a jego łagodny smak i zapach sprzyjają pomyłkom z gatunkami bezpiecznymi do spożycia.

Zawiera jednak silne toksyny – muskarynę, powodującą szybkie objawy zatrucia, oraz inwolutynę, której szkodliwe działanie może ujawnić się nawet po wielu latach. Ta druga kumuluje się w organizmie, niszczy czerwone krwinki i może prowadzić do groźnych chorób, w tym białaczki.

„Ryzyko zatrucia krowiakiem podwiniętym zależy od indywidualnej odporności organizmu oraz ilości i częstotliwości spożywanych grzybów” – podkreśla Justyn Kołek, specjalista w dziedzinie grzyboznawstwa. Ekspert apeluje, by podczas zbierania zachować szczególną ostrożność i unikać gatunków, co do których mamy choćby cień wątpliwości.


Źródło: onet.pl

Subskrybuj "Gazetę Olsztyńską" na Google News
Tagi:
grzyb krowiak olszówka
red.
więcej od tego autora

PODZIEL SIĘ

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zaloguj się lub wejdź przez FB

GazetaOlsztyńska.pl
  • Koronawirus
  • Wiadomości
  • Sport
  • Olsztyn
  • Plebiscyty
  • Ogłoszenia
  • Nieruchomości
  • Motoryzacja
  • Drobne
  • Praca
  • Patronaty
  • Reklama
  • Pracuj u nas
  • Kontakt
ul. Tracka 5
10-364 Olsztyn
tel: 89 539-75-20
internet@gazetaolsztynska.pl
Biuro reklamy internetowej
tel: 89 539-76-29,
tel: 89 539-76-59
reklama@wm.pl

Bądź na bieżąco!

Najświeższe informacje przygotowane przez Redakcję zawsze na Twojej skrzynce e-mail. Zapisz się dzisiaj.

  • Polityka Prywatności
  • Regulaminy
  • Kontakt
2001-2025 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 7B