WM.pl
16 września 2025, Wtorek
imieniny: Jagienki, Kamili, Korneliusza
  • 16°C
    Olsztyn

  • Cywilizacja
  • Rodzina
  • Biznes i ekonomia
  • Moto
  • Redakcja poleca
  • Rolnicze abc
  • Moje Mazury
  • Poczta
  • Ogłoszenia
  • Anty-defamation
  • Kongres Przyszłości
  • Europe Direct
  • Plebiscyt Sportowy
  • Krasnal.info
PODZIEL SIĘ

Projekt badawczy i superfood factory – przełom na skalę światową. Laktoferyna z Grupy Polmlek

2025-09-12 12:00:00(ost. akt: 2025-09-15 14:18:06)

Autor zdjęcia: Materiał nadesłany

Laktoferyna, białko, które wspiera odporność, pomaga w walce ze stanami zapalnymi, działa przeciwwirusowo i przeciwzapalnie, to produkt przyszłości, różowe złoto, które może pomóc w leczeniu i zapobieganiu ciężkim chorobom, w tym cywilizacyjnym. Produkcja laktoferyny w Polsce będzie przełomem na światową skalę i szansą na ekspansję dla polskiej branży rolno-spożywczej.

Warto przeczytać

  • Szkoła podstawowa w Bartągu ewakuowana!
  • Bukowiecka bohaterką norweskich mediów. Wszystko przez...
  • Zasnął na dachu, obudził się w rękach policji
Projekt badawczo-rozwojowy pozyskiwania ultracennych dla farmacji i superfood białek – laktoferyny i laktoperoksydazy – wkroczył w kluczową fazę badań. Grupa Polmlek wraz z Uniwersytetem Przyrodniczym z Poznania opracowała założenia do unikatowej technologii produkcji laktoferyny z mleka. Będzie to pierwsza linia w Europie, która ma doprowadzić do uzyskania najczystszej na rynku laktoferyny. Spodziewana czystość to aż 98 procent laktoferyny w białku. Już 16 września br. twórcy projektu opowiedzą w Lidzbarku Warmińskim, gdzie ulokowana jest nowoczesna produkcja firmy Polmlek, a także o pierwszych wynikach swojej pracy.

Polska myśl wdrożeniowa od A do Z
Najwyżej oceniony w ramach konkursu Narodowego Centrum Badań i Rozwoju „Ścieżka Smart” projekt „Opracowanie innowacyjnej, wysokowydajnej technologii pozyskiwania laktoferyny i laktoperoksydazy w celu wprowadzenia na rynek gamy produktów w postaci proszków o najwyższej jakości i czystości”, o wartości blisko 80 mln zł, uzyskał aż 30,5 mln zł dofinansowania z programu Fundusze Europejskie dla Nowoczesnej Gospodarki. Jego realizacja, przewidziana do maja 2027 r., jest możliwa dzięki współpracy świata nauki i przemysłu. Siły połączyli uczelnia – Uniwersytet Przyrodniczy z Poznania oraz inżynierowie i technolodzy z Grupy Polmlek. Profesor dr hab. Wojciech Białas, współtwórca projektu, pozytywnie ocenia współpracę z Polmlekiem.

– W Grupie Polmlek wszystko było od początku nastawione na konkretny cel. Mamy wszystkie zasoby. Działamy wspólnie i spójnie: mój zespół naukowców z technologami oraz inżynierami Polmleku przy wsparciu właścicieli firmy i zarządu. Udało nam się opracować projekt B + R, który pokazuje, jak silny może być polski przemysł dzięki synergii. Projekt uzyskał najlepszą ocenę w konkursie NCBR, dzięki czemu dziś jesteśmy już na etapie dopracowywania, szlifowania parametrów poszczególnych podsystemów. Niebawem będziemy mieli pełnowartościowy produkt o światowej jakości, wyprzedzając innych producentów na europejskim rynku. Zaczynamy badać proszek pod kątem jakości końcowego produktu – podkreśla prof. dr hab. Wojciech Białas, kierownik Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu.

Polska nauka i polski przemysł muszą ściślej współpracować
Dlaczego NCBR postawiło na badania nad pozyskiwaniem cennych białek?

– Narodowe Centrum Badań i Rozwoju, jako jedna z największych agencji tego typu w Europie, zostało powołane po to, aby realizować projekty na najwyższym poziomie innowacyjności, angażujące do wspólnego działania biznes i naukę. Mam na myśli projekty, na których efekty czekają odbiorcy nie tylko w naszym kraju, ale – patrząc chociażby na ekspansję firmy Polmlek m.in. w Afryce – można się po nich spodziewać również światowej premiery. Głęboko wierzę, że dzięki połączeniu trzech kluczowych czynników, jakimi są wysiłki innowatorów, ponad 30,5 mln zł dofinansowania z programu Fundusze Europejskie dla Nowoczesnej Gospodarki oraz wzorcowa współpraca z NCBR, które ma 18-letnie doświadczenie we współpracy z beneficjentami i nadzorowaniu przedsięwzięć przyczyniających się do cywilizacyjnego rozwoju kraju, uda się zrodzony w Lidzbarku Warmińskim projekt zakończyć z wielkim sukcesem – mówi prof. dr hab. Jerzy Małachowski, dyrektor Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. – Korzyści ze sprzedaży produktów opracowanych dzięki technologii pozyskiwania laktoferyny i laktoperoksydazy, a mówimy tu o produktowej innowacji w globalnej skali, będzie czerpała oczywiście sama firma, ale także polska i europejska gospodarka, które muszą dziś skutecznie konkurować z potężnymi rywalami na światowych rynkach. Największe korzyści, bo ważne dla zdrowia, będą jednak czerpać bezpośredni odbiorcy, my wszyscy: niemowlęta, dzieci, dorośli i starsze osoby. Czysta laktoferyna, pozyskana dzięki badaniom naukowym wspieranym przez europejskie fundusze, wzmocni nasz układ odpornościowy i pomoże utrzymać dobre zdrowie – dodaje.

Polmlek pionierem sekwencjonowania i frakcjonowania białek
Centrum badawcze powstało w zakładzie w Lidzbarku Warmińskim, największym Grupy Polmlek, tu też prowadzone są badania zmierzające do wdrożenia produkcji na przemysłową skalę. To nie przypadek, że wyzwania opracowania najczystszej w Europie laktoferyny podjął się właśnie Polmlek. Od lat Grupa jest europejskim liderem produkcji i eksportu wysokospecjalistycznych proszków, głównie WPC i laktozy.

– Jako jedyni w Polsce produkujemy na skalę przemysłową laktozę farmaceutyczną. Utrzymujemy ciągły wzrost sprzedaży specjalistycznych proszków na światowych rynkach. Pozyskiwanie laktoferyny to strategiczny krok w zakresie badań nad frakcjonowaniem mleka i serwatki. Laktoferyna z Lidzbarka będzie podstawą szerokiej gamy produktów branży farmaceutycznej, ale także suplementów diety. Chcemy być obecni szerzej na rynku żywności funkcjonalnej, a nawet beauty, a przede wszystkim wejść na cenny rynek pharmacy – mówi Marcin Witulski, prezes Polmleku Sp. z o.o. – Prowadzimy rozmowy ze światowymi graczami branży farmaceutycznej o możliwościach kooperacji. Liczymy, że prezentacja projektu badawczego na tym etapie pozwoli wzbudzić już dziś zainteresowanie kontrahentów – dodaje.

Nowe otwarcie
Produkcja laktoferyny w Polsce to nie tylko szansa na podbicie nowych rynków (Polmlek eksportuje produkty do ponad 150 krajów), ale także nowe perspektywy i wejście do gry w branży pharmacy.

– Nowe technologie i innowacyjne rozwiązania otwierają nowe drogi, bo cenne białka to nie tylko laktoferyna, ale też inne frakcje, które będziemy niebawem w stanie pozyskać. To krok w nowym kierunku i otwarcie nowych perspektyw – zauważa prof. Wojciech Białas.

Strategia na rozwój superfoodu
– Celem naszej strategii jest tworzenie coraz bardziej szytych na miarę produktów. Wygrywamy dzięki temu nie tylko z niskimi cenami. Zważywszy na fakt, że koszty produkcji rolno-spożywczej są w Europie jednymi z wyższych w globalnym ujęciu, musimy działać innowacyjnie, by nie zostać w tyle za światowymi graczami. Obserwujemy procesy konsolidacji i specjalizacji naszej branży w całej Europie, to także nasz core biznesowy – wysoka specjalizacja produkcji. Dlatego mocno stawiamy na badania i rozwój – puentuje prezes Marcin Witulski.

Laktoferyna – korzyści dla zdrowia
Laktoferyna to białko naturalnie występujące w mleku – zarówno kobiecym, jak i zwierzęcym. Najwięcej laktoferyny znajdziemy w siarze, czyli pierwszym mleku matki, które jest niezwykle bogate w składniki wspierające odporność noworodka. Jej główną funkcją jest wiązanie i transport żelaza, co czyni ją nieocenionym elementem obrony organizmu przed patogenami. Laktoferyna działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie. Pomaga regulować odpowiedź immunologiczną i chroni organizm przed nadmiernym stanem zapalnym.

Jest cenna dla niemowląt i dzieci: wspiera odporność, wspomaga rozwój mikrobioty jelitowej, chroni przed infekcjami, a także dla dorosłych: wzmacnia układ odpornościowy, chroni przed stresem oksydacyjnym, wspiera równowagę mikroflory jelitowej, w tym dla seniorów: pomaga w walce z przewlekłymi stanami zapalnymi, wspiera zdrowie jelit, poprawia przyswajanie żelaza i może korzystnie wpływać na układ nerwowy.
bold text
To naturalny strażnik organizmu – działa subtelnie, ale skutecznie. Dla osób trenujących laktoferyna to ciche wsparcie w regeneracji i utrzymaniu zdrowia.

Subskrybuj "Gazetę Olsztyńską" na Google News
Tagi:
Laktoferyna superfood factory Polmlek
red.
więcej od tego autora

PODZIEL SIĘ

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zaloguj się lub wejdź przez FB

GazetaOlsztyńska.pl
  • Koronawirus
  • Wiadomości
  • Sport
  • Olsztyn
  • Plebiscyty
  • Ogłoszenia
  • Nieruchomości
  • Motoryzacja
  • Drobne
  • Praca
  • Patronaty
  • Reklama
  • Pracuj u nas
  • Kontakt
ul. Tracka 5
10-364 Olsztyn
tel: 89 539-75-20
internet@gazetaolsztynska.pl
Biuro reklamy internetowej
tel: 89 539-76-29,
tel: 89 539-76-59
reklama@wm.pl

Bądź na bieżąco!

Najświeższe informacje przygotowane przez Redakcję zawsze na Twojej skrzynce e-mail. Zapisz się dzisiaj.

  • Polityka Prywatności
  • Regulaminy
  • Kontakt
2001-2025 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 7B