WM.pl
11 czerwca 2025, środa
imieniny: Barnaby, Benedykta, Flory
  • 17°C
    Olsztyn

  • Cywilizacja
  • Rodzina
  • Biznes i ekonomia
  • Moto
  • Redakcja poleca
  • Rolnicze abc
  • Moje Mazury
  • Poczta
    • Ogłoszenia
    • Anty-defamation
    • Kongres Przyszłości
    • Europe Direct
    • Plebiscyt Sportowy
    • Krasnal.info
    PODZIEL SIĘ

    Zgaga to niezła zgaga. Jak się jej pozbyć?

    2015-12-30 05:53:33(ost. akt: 2016-01-05 13:38:27)

    Autor zdjęcia: Pixabay.com

    Kiedy odczuwasz piekący ból lub pieczenie w jamie ustnej i za mostkiem, promieniujące niekiedy z okolicy mostka do okolicy gardła, a nawet do pleców, barków, a niekiedy do szczęk, to prawdopodobnie dopadła cię zgaga. Ja z nią walczyć?

    Warto przeczytać

    • Ogromne płomienie z osobówki na S7
    • Awantura na osiedlu Kętrzyńskiego. Złamał sądowy zakaz...
    • Warmińska rolka o locie Polaka w kosmos podbija internet
    Przyczyną powstawania zgagi jest zazwyczaj zarzucanie treści żołądkowej do dolnego odcinka przełyku lub treści dwunastniczej do żołądka. Może też pojawiać się u chorych pozbawionych soku żołądkowego. Jest więc wyrazem motorycznych zaburzeń dolnej części przełyku i zwieracza wpustu lub odźwiernika. Może występować u osób z przepukliną rozworu przełykowego, chorobą wrzodową żołądka lub dwunastnicy, lub nacieczeniem rozrostowym żołądka (zwłaszcza w okolicy przywpustowej), po resekcji żołądka, w chorobach dróg żółciowych, w okresie ciąży, a także jako objaw zaburzeń psychonerwicowych. Przyczyn należy upatrywać także w nadmiernym przepełnieniu żołądka niezbyt dokładnie przeżutym pokarmem z większą ilością płynów.
    Wystąpieniu tej przykrej dolegliwości można zapobiec przestrzegając kilku zasad. Po pierwsze — odżywianie. Powinniśmy odżywiać się regularne bez przejadania.
    Przed jedzeniem (na czczo) należy wypijać niewielką ilości płynów obojętnych, np. wodę letnią, przegotowaną.
    Jeśli jednak już nas zgaga dopadła można wypić szklankę letniego mleka lub roztworu 1-2 łyżeczek do herbaty sody oczyszczonej, rozpuszczonej w letniej, przegotowanej wodzie. I w końcu, w przypadku przeciążenia żołądka pokarmami, można zażyć jeden z preparatów usprawniających proces trawienia, jak np. napar z liści mięty lub ziela dziurawca. kr

    Subskrybuj "Gazetę Olsztyńską" na Google News
    ZAMKNIJ
    Tagi:
    zgaga pieczenie w przełyku schorzenia żołądka nadkwasota netralizowanie kwasów kwasy żołądkowe
    PODZIEL SIĘ

    Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

    Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

    Zaloguj się lub wejdź przez FB

    GazetaOlsztyńska.pl
    • Koronawirus
    • Wiadomości
    • Sport
    • Olsztyn
    • Plebiscyty
    • Ogłoszenia
    • Nieruchomości
    • Motoryzacja
    • Drobne
    • Praca
    • Patronaty
    • Reklama
    • Pracuj u nas
    • Kontakt
    ul. Tracka 5
    10-364 Olsztyn
    tel: 89 539-75-20
    internet@gazetaolsztynska.pl
    Biuro reklamy internetowej
    tel: 89 539-76-29,
    tel: 89 539-76-59
    reklama@wm.pl

    Bądź na bieżąco!

    Najświeższe informacje przygotowane przez Redakcję zawsze na Twojej skrzynce e-mail. Zapisz się dzisiaj.

    • Polityka Prywatności
    • Regulaminy
    • Kontakt
    2001-2025 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 7B