Smaki Warmii i Mazur w Szczytnie
2016-11-24 10:52:14(ost. akt: 2016-11-24 11:04:00)
Już w najbliższą sobotę (26 listopada) w Zespole Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie rywalizować będą profesjonalni i amatorscy kucharze i uczniowie podczas XI edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”.
Do konkursu (finał subregionalny) zgłoszono 25 produktów i 11 potraw, m.in. wędzoną pierś kaczki w sosie z owoców leśnych na kaszotto z borowikami, gęsią pierś duszoną w modrej kiszonej kapuście z sosem z mazurskich śliwek, polędwicę wędzoną w rozmarynie, miód ekologiczny z głogu, chleb żytnio-orkiszowy z kminkiem, szarlotkę mamusi. Zdobywcy I miejsc w poszczególnych kategoriach zostaną automatycznie nominowani do finału konkursu w Olsztynie
To ostatni już konkurs w fazie subregionalnej. Finał konkursu odbędzie się 10 grudnia w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie.
Celem konkursu jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich województwa warmińsko-mazurskiego, opublikowanie ich w broszurze „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” oraz promocja jedynych w swoich rodzajów produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu.
Organizatorami przedsięwzięcia są: Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza oraz Punkt Informacji Europejskiej Europe Direct - Olsztyn.
Materiał pozyskaliśmy dzięki współpracy ze stroną http://portal.warmia.mazury.pl
Materiał pozyskaliśmy dzięki współpracy ze stroną http://portal.warmia.mazury.pl
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez