WM.pl
12 maja 2025, Poniedziałek
imieniny: Dominika, Imeldy, Pankracego
  • 14°C
    Olsztyn

  • Cywilizacja
  • Rodzina
  • Biznes i ekonomia
  • Moto
  • Redakcja poleca
  • Rolnicze abc
  • Moje Mazury
  • Poczta
  • Ogłoszenia
  • Anty-defamation
  • Kongres Przyszłości
  • Europe Direct
  • Plebiscyt Sportowy
  • Krasnal.info
PODZIEL SIĘ

Smaki Warmii i Mazur w Szczytnie

2016-11-24 10:52:14(ost. akt: 2016-11-24 11:04:00)
Jedno z dań konkursowych

Jedno z dań konkursowych

Autor zdjęcia: http://portal.warmia.mazury.pl

Już w najbliższą sobotę (26 listopada) w Zespole Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie rywalizować będą profesjonalni i amatorscy kucharze i uczniowie podczas XI edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”.

Warto przeczytać

  • Droga to nie tor wyścigowy
  • "Zimni ogrodnicy" już na Warmii i Mazurach?
  • Strategiczny wiadukt do remontu [ZDJĘCIA]
Do konkursu (finał subregionalny) zgłoszono 25 produktów i 11 potraw, m.in. wędzoną pierś kaczki w sosie z owoców leśnych na kaszotto z borowikami, gęsią pierś duszoną w modrej kiszonej kapuście z sosem z mazurskich śliwek, polędwicę wędzoną w rozmarynie, miód ekologiczny z głogu, chleb żytnio-orkiszowy z kminkiem, szarlotkę mamusi. Zdobywcy I miejsc w poszczególnych kategoriach zostaną automatycznie nominowani do finału konkursu w Olsztynie

To ostatni już konkurs w fazie subregionalnej. Finał konkursu odbędzie się 10 grudnia w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie.

Celem konkursu jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich województwa warmińsko-mazurskiego, opublikowanie ich w broszurze „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” oraz promocja jedynych w swoich rodzajów produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu.

Organizatorami przedsięwzięcia są: Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza oraz Punkt Informacji Europejskiej Europe Direct - Olsztyn.
Materiał pozyskaliśmy dzięki współpracy ze stroną http://portal.warmia.mazury.pl


Subskrybuj "Gazetę Olsztyńską" na Google News
Tagi:
Mazury Szczytno kuchnia regionalna Warmii i Mazur Smaki Warmii Mazur oraz Powiśla na stołach Europy
PODZIEL SIĘ

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zaloguj się lub wejdź przez FB

GazetaOlsztyńska.pl
  • Koronawirus
  • Wiadomości
  • Sport
  • Olsztyn
  • Plebiscyty
  • Ogłoszenia
  • Nieruchomości
  • Motoryzacja
  • Drobne
  • Praca
  • Patronaty
  • Reklama
  • Pracuj u nas
  • Kontakt
ul. Tracka 5
10-364 Olsztyn
tel: 89 539-75-20
internet@gazetaolsztynska.pl
Biuro reklamy internetowej
tel: 89 539-76-29,
tel: 89 539-76-59
reklama@wm.pl

Bądź na bieżąco!

Najświeższe informacje przygotowane przez Redakcję zawsze na Twojej skrzynce e-mail. Zapisz się dzisiaj.

  • Polityka Prywatności
  • Regulaminy
  • Kontakt
2001-2025 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 7B