WM.pl
1 czerwca 2025, Niedziela
imieniny: Gracji, Jakuba, Konrada
  • 21°C
    Olsztyn

  • Cywilizacja
  • Rodzina
  • Biznes i ekonomia
  • Moto
  • Redakcja poleca
  • Rolnicze abc
  • Moje Mazury
  • Poczta
  • Ogłoszenia
  • Anty-defamation
  • Kongres Przyszłości
  • Europe Direct
  • Plebiscyt Sportowy
  • Krasnal.info
PODZIEL SIĘ

Moc atrakcji na Kowaliadzie 2021

2021-08-25 00:47:51(ost. akt: 2021-08-25 00:56:44)

Autor zdjęcia: GCK Kowale Oleckie

Festiwal kolorów, konkurencje sportowo-rekreacyjne, festiwal kulinarny ze specjałami kuchni polskiej i litewskiej i koncerty to jedne z wielu atrakcji tegorocznej edycji Kowaliady. Impreza w Kowalach Oleckich cieszyła się ogromnym zainteresowaniem.

Warto przeczytać

  • Niech spełniają się dziecięce marzenia!
  • To już tradycja. Studenci UWM w Olsztynie walczyli w Boju...
  • 15 sióstr katarzynek - warmińskich męczennic - zostało...
W Kowalach Oleckich po raz kolejny odbyła się Kowaliada – cykliczna impreza promująca gminę w regionie. Tegoroczną imprezę rozpoczęły animacje, festiwal kolorów oraz konkurencje sportowo-rekreacyjne z nagrodami. Nad przebiegiem części sportowo-rekreacyjnej czuwali druhowie ochotniczej straży pożarnej, którzy ponadto przeprowadzili instruktaż udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej.

Kowaliada 2021 w Kowalach Oleckich Zobacz więcej zdjęć. Kliknij i otwórz galerię.



Najlepsze danie pogranicza


Tuż po oficjalnym otwarciu imprezy, rozpoczął się także Festiwal kulinarny „Smaki tradycyjnej kuchni polskiej i litewskiej”. Realizacja przedsięwzięcia miała na celu popularyzację tradycyjnych specjałów kuchni regionalnej polskiej i litewskiej, uatrakcyjnienie oferty kulturalno-turystycznej, wymianę doświadczeń kulinarnych oraz integrację uczestników festiwalu. Podczas imprezy rozstrzygnięty został konkurs na najlepsze danie pogranicza polsko-litewskiego. W konkursie o najlepszą potrawę lub wypiek rywalizowało ze sobą osiem specjałów kuchni regionalnej: cepeliny, babka ziemniaczana, kindziuk, karmuszka, plińce mazurskie, ser jabłkowy, pierogi drożdżowe z grzybami oraz sękacz. Zostały one przygotowane przez wystawców z Polski i Litwy, zaś publiczność zgromadzona na Kowaliadzie pełniła funkcję jurorów, bowiem to oddane przez nią głosy pozwoliły wyłonić zwycięską potrawę. Zainteresowanie konkursem było bardzo duże, bowiem oddano ponad 600 głosów. Najlepszym daniem okazała się być karmuszka, na drugim miejscu uplasowały się cepeliny, zaś na trzecim babka ziemniaczana.

Festiwalowi kulinarnemu towarzyszyły występy na scenie. Swój folklorystyczny repertuar zaprezentowały zespoły Jarka, Na Przyboś, Prząśniczki oraz chór Cantate Domino. Następnie do wspólnej zabawy zaprosiły publiczność zespoły: Prekursor, Kwazar, Winner, Keys oraz Duet polsko-ukraiński z gościnnym wsparciem Krzysztofa Szczerbowskiego. Punktem kulminacyjnym wieczoru wyczekiwanym przez wszystkich uczestników Kowaliady był koncert grupy B-QLL, która porwała publiczność do wspólnej zabawy. Imprezę zakończył pokaz ognia w wykonaniu Teatru Ognia Flash Zone.

Impreza została zorganizowana przez Urząd Gminy oraz Gminne Centrum Kultury w Kowalach Oleckich.

Subskrybuj "Gazetę Olsztyńską" na Google News
Tagi:
Kowaliada 2021 Kowale Oleckie festiwal kulinarny Jarka Na Przyboś Prząśniczki
PODZIEL SIĘ

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zaloguj się lub wejdź przez FB

GazetaOlsztyńska.pl
  • Koronawirus
  • Wiadomości
  • Sport
  • Olsztyn
  • Plebiscyty
  • Ogłoszenia
  • Nieruchomości
  • Motoryzacja
  • Drobne
  • Praca
  • Patronaty
  • Reklama
  • Pracuj u nas
  • Kontakt
ul. Tracka 5
10-364 Olsztyn
tel: 89 539-75-20
internet@gazetaolsztynska.pl
Biuro reklamy internetowej
tel: 89 539-76-29,
tel: 89 539-76-59
reklama@wm.pl

Bądź na bieżąco!

Najświeższe informacje przygotowane przez Redakcję zawsze na Twojej skrzynce e-mail. Zapisz się dzisiaj.

  • Polityka Prywatności
  • Regulaminy
  • Kontakt
2001-2025 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 7B