WM.pl
16 października 2025, Czwartek
imieniny: Ambrożego, Florentyny, Gawła
  • 11°C
    Olsztyn

  • Cywilizacja
  • Rodzina
  • Biznes i ekonomia
  • Moto
  • Redakcja poleca
  • Rolnicze abc
  • Moje Mazury
  • Poczta
  • Ogłoszenia
  • Anty-defamation
  • Kongres Przyszłości
  • Europe Direct
  • Plebiscyt Sportowy
  • Krasnal.info
PODZIEL SIĘ

Rozgrzewające potrawy, które wspierają odporność

2021-09-26 10:00:00(ost. akt: 2021-09-23 12:03:09)

Autor zdjęcia: archiwum prywatne

70% naszej odporności pochodzi z jelit, dlatego bardzo ważne jest to co spożywamy, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na potrawy, które jednocześnie będą rozgrzewać organizm oraz wspomagać odporność.

Warto przeczytać

  • Trzeba zburzyć ten mur
  • Ten absurd trzeba naprawić
  • Wywalczyli nową organizację ruchu [ZDJĘCIA]
Szakszuka to idealna propozycja na zdrowe i rozgrzewające śniadanie, które zapewni energię na cały poranek.

składniki:
-jajka rozmiar L 2szt
-pomidory 250g
-cebula 50g
-masło 20g
-kminek rzymski, pieprz biały, sól ziołowa, czosnek staropolski

Sposób przygotowania:
Cebulę posiekać, a pomidory pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i zarumienić cebulę, następnie dodać pomidory i dusić kilka minut. Składniki przyprawić i wbić jajka do potrawy. Dusić pod przykryciem do chwili, aż jajka się zetną (najlepiej, by żółtko pozostało płynne – wtedy najlepiej przyswajają się jego składniki odżywcze).

Cynamonowa jaglanka ze śliwkami to szybkie śniadanie, które pomaga w ochronie przed przeziębieniem.

Składniki:
-płatki jaglane 50g
-mleko 3,2%tł 250ml
-śliwki 5szt
-cynamon 1/4 łyżeczki
-cukier wanilinowy do smaku

Sposób przygotowania:
Płatki ugotować na mleku do preferowanej konsystencji. Dodać cynamon i cukier, dokładnie wymieszać. Jaglankę podawać z pokrojonymi śliwkami.

Krem marchwiowy jest ciekawą alternatywą dla znanych zup typu krem. Jego smak zaskoczy niejedno podniebienie.

składniki na 2 porcje:
-marchewka 500g
-pietruszka 80g
-korzeń imbiru 2cm
-woda 200ml
-parmezan 40g
-pestki słonecznika 20g
-oliwa 20ml
-curry, imbir, pieprz świeżo mielony, sól czosnkowa

Sposób przygotowania:
Marchew, pietruszkę i imbir obrać, a następnie drobno pokroić. Rozgrzać oliwę i smażyć warzywa do zarumienia, następnie dodać wodę oraz przyprawy, gotować do miękkości. Ugotowane warzywa zblednować na krem. Zupę podawać z parmezanem i pestkami słonecznika.

Makaron w pikantnym sosie pomidorowym działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo za sprawą dodatku papryczki chili.

Składniki na 2 porcje:
-makaron 160g
-passata pomidorowa 400ml
-boczek wędzony 100g
-papryczka chili
-ząbek czosnku
-oliwa 10ml
-pieprz biały, sól ziołowa, papryka słodka, oregano

Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać drobno pokrojony boczek. Gdy wędlina się zarumieni to dołączyć do niej posiekany czosnek i papryczkę chili. Po upływie kilku minut potrawę połączyć z passatą pomidorową i przyprawami. Gotowy sos wymieszać z makaronem.

Obrazek w tresci

Aleksandra Kobylańska

Aleksandra Kobylańska – autorka książek z zakresu żywienia i artykułów o charakterze popularno naukowym, mówca konferencyjny i certyfikowany dietetyk. Twórczyni profilu instagramowego @aleksandrakobylanska, na którym znajdują się pyszne inspiracje kulinarne, dietetyczne oraz treści związane z psychologią.

Subskrybuj "Gazetę Olsztyńską" na Google News
Tagi:
Nidzica Aleksandra Kobylańska dietetyka zdrowie 2021
PODZIEL SIĘ

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zaloguj się lub wejdź przez FB

GazetaOlsztyńska.pl
  • Koronawirus
  • Wiadomości
  • Sport
  • Olsztyn
  • Plebiscyty
  • Ogłoszenia
  • Nieruchomości
  • Motoryzacja
  • Drobne
  • Praca
  • Patronaty
  • Reklama
  • Pracuj u nas
  • Kontakt
ul. Tracka 5
10-364 Olsztyn
tel: 89 539-75-20
internet@gazetaolsztynska.pl
Biuro reklamy internetowej
tel: 89 539-76-29,
tel: 89 539-76-59
reklama@wm.pl

Bądź na bieżąco!

Najświeższe informacje przygotowane przez Redakcję zawsze na Twojej skrzynce e-mail. Zapisz się dzisiaj.

  • Polityka Prywatności
  • Regulaminy
  • Kontakt
2001-2025 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 7B