Kazimierz Kordecki-przewodniczący EZG ,,Działdowszczyzna" wyjaśnia, jak powinniśmy segregować odpady
2021-10-15 07:00:00(ost. akt: 2021-10-12 14:38:05)
Liczne kontrole, wewnętrzne, jak i prowadzone przez organy środowiskowe, wskazują, że w trakcie segregowania odpadów komunalnych nie zawsze przestrzegamy obowiązujących zasad. Szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na segregację szkła
Do zielonego pojemnika czy worka wrzucamy tylko i wyłącznie odpady pochodzące ze szkła, tj. puste szklane butelki, słoiki, szklane opakowania po kosmetykach.
Nie wrzucamy opakowań z metalu tj. puszek stalowych i aluminiowych, porcelany, szklanek, kieliszków ceramiki, luster, zniczy, żarówek, szkła okiennego.
Ważnym pojemnikiem lub workiem w procesie segregacji jest pojemnik albo worek żółtego koloru na metal i tworzywa sztuczne. Do tych pojemników wrzucamy opakowania z metalu, tj. stalowe i aluminiowe puszki, opakowania wielomateriałowe, tj. kartoniki po mleku, śmietanie, napojach, sokach, oraz opakowania z plastiku, folie, butelki plastikowe po napojach, worki, torebki opakowania po żywności (np. po jogurtach) po chemii gospodarczej i kosmetykach.
Nie wrzucamy pojemników po olejach, po farbach, zabawek, zużytego sprzętu elektronicznego, pieluch.
Niebieski worek czy też pojemnik jest przeznaczony do zbiórki papieru, kartonów, gazet, magazynów ilustrowanych, broszur, ulotek, papierów biurowych.
Nie wrzucamy papieru zanieczyszczonego olejem lub innymi tłuszczami, mokrego, papieru higienicznego (toaletowy, waciki, chusteczki) i kuchennego.
W brązowym pojemniku lub worku zbieramy bioodpady pochodzące z gospodarstw domowych, czyli resztki z posiłków – obierki, skorupki jaj, owoce, warzywa, resztki jedzenia, ale nie płynne, z pielęgnacji przydomowych ogródków, chwasty, trawę, pocięte gałęzie.
Nie wrzucamy kości, popiołu, drewna, ziemi, kamieni i innych odpadów.
Szary lub czarny pojemnik jest przeznaczony na odpady resztkowe, czyli na odpady niepodlegające segregacji.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez