Jak przechowywać żywność w warunkach domowych?
2021-12-09 10:11:04(ost. akt: 2021-12-14 10:56:03)
Artykuł
sponsorowany
Odpowiednie przechowywanie żywności jest kluczem do oszczędnego i efektywnego gospodarowania jedzeniem w domu. Od tego, w jaki sposób przechowujemy jedzenie zależy również nasze zdrowie oraz walory smakowe kupowanych i gotowanych produktów.
Przechowywanie żywności - dlaczego jest tak ważne?
5 milionów ton - tyle żywności marnowanych jest każdego roku w samej tylko Polsce. Wyrzucamy olbrzymie ilości jedzenia, a przyczyn tego stanu rzeczy jest kilka. Jedną z najważniejszych czynników jest fakt, że kupujemy za dużo, ale też nie potrafimy odpowiednio przechowywać tego, co zdecydujemy się kupić.
5 milionów ton - tyle żywności marnowanych jest każdego roku w samej tylko Polsce. Wyrzucamy olbrzymie ilości jedzenia, a przyczyn tego stanu rzeczy jest kilka. Jedną z najważniejszych czynników jest fakt, że kupujemy za dużo, ale też nie potrafimy odpowiednio przechowywać tego, co zdecydujemy się kupić.
Tymczasem marnowanie pożywienia to problem ekologiczny i ekonomiczny. Kłóci się ze zrównoważonym życiem i nadszarpuje nasz portfel. Nieodpowiednio przechowywane jedzenie, jeśli zamiast do kosza trafi na nasz talerz, może być też poważnym zagrożeniem dla naszego zdrowia.
Zatem prawidłowo przechowując żywność nie tylko dbasz o samopoczucie i prawidłowe odżywianie siebie i bliskich, ale dodatkowo efektywnie działasz na rzecz ekologii.
Co warto wiedzieć o przechowywaniu żywności w domu?
Większość produktów spożywczych powinna być przechowywana w szczelnych i suchych pojemnikach. Wyjątkiem są świeże kiszonki robione własnoręcznie w domu, owoce i warzywa. Te pierwsze potrzebują często kontaktu z powietrzem celem przebycia procesu fermentacji. Z kolei dojrzałe owoce i warzywa wymagają zazwyczaj temperatury pokojowej lub delikatnego chłodu oraz ciemności.
Większość produktów spożywczych powinna być przechowywana w szczelnych i suchych pojemnikach. Wyjątkiem są świeże kiszonki robione własnoręcznie w domu, owoce i warzywa. Te pierwsze potrzebują często kontaktu z powietrzem celem przebycia procesu fermentacji. Z kolei dojrzałe owoce i warzywa wymagają zazwyczaj temperatury pokojowej lub delikatnego chłodu oraz ciemności.
Sery, wędliny, porcjowane warzywa, świeże mięso i ryby najlepiej przechowywać w pojemnikach próżniowych, które przedłużają ich świeżość i sprawiają, że nawet w wiele dni po zakupie produkty te są smaczne, zachowują swoje właściwości odżywcze i są gotowe do spożycia. Próżniowe naczynia Vacsy Zepter są jedynymi na rynku szklanymi pojemnikami do przechowywania żywności zaprojektowanymi aby chronić żywność przed działaniem szkodliwych czynników biologicznych, chemicznych i naturalnych.
Dlaczego opakowania próżniowe?
Zgrzewarka próżniowa Vacsy jak i naczynia do przechowywania żywności używane z pompą Vacsy są łatwe w użyciu, zapewniają zachowanie świeżości produktu nawet przez pięciokrotnie dłuższy czas, chronią przed przedostawaniem się zapachów do żywności i z żywności do otoczenia. Pompa Vacsy jest bezprzewodowa, może być zawsze pod ręką dzięki możliwości zamontowania na ścianie lub blacie. Wytworzona dzięki pompie optymalna próżnia chroni produkty spożywcze przed grzybami, pleśnią, bakteriami, a nawet salmonellą.
Zgrzewarka próżniowa Vacsy jak i naczynia do przechowywania żywności używane z pompą Vacsy są łatwe w użyciu, zapewniają zachowanie świeżości produktu nawet przez pięciokrotnie dłuższy czas, chronią przed przedostawaniem się zapachów do żywności i z żywności do otoczenia. Pompa Vacsy jest bezprzewodowa, może być zawsze pod ręką dzięki możliwości zamontowania na ścianie lub blacie. Wytworzona dzięki pompie optymalna próżnia chroni produkty spożywcze przed grzybami, pleśnią, bakteriami, a nawet salmonellą.
Zapakowane próżniowo produkty są gotowe do przechowywania w lodówce lub spiżarni, a dodatkowe osłonięcie ich od bezpośredniego dostępu do światła słonecznego minimalizuje ryzyko przedwczesnego zepsucia się żywności.
W przeciwieństwie do wędzenia, gotowania, solenia, zamrażania czy puszkowania, opakowania próżniowe nie zmieniają smaku potraw i produktów spożywczych, nie wpływają na ich koloryt, fakturę, konsystencję i właściwości odżywcze. Dodawanie do jedzenia soli czy cukru celem jego konserwacji przyczynia się do rozwoju wielu chorób, w tym przypadłości układu krążenia, zawałów, udaru mózgu czy chorób nerek. Zamrażanie może zmniejszać chrupkość warzyw, wysuszając je. W przypadku ryb zamrażanie powoduje potęgowanie nieprzyjemnego zapachu. Kiszonki co prawda ogólnie polepszają działanie układu odpornościowego, jednak nie są wskazane dla wszystkich ze względu na wysoką zawartość soli i stosunkowo duże obciążenie dla żołądka.
https://m.wm.pl/2021/12/orig/vacsyzepter-798567.jpg
Samodzielnie pakując żywność do pudełek próżniowych mamy wpływ na to, co i w jaki sposób przechowujemy. Co więcej, jesteśmy w stanie łatwiej zaplanować posiłki na cały tydzień i zmniejszamy ryzyko wyrzucenia produktów spożywczych.
Porządek w lodówce, przyjemność z gotowania
Posegregowana, uporządkowana w lodówce żywność to przyjemny dla oka widok - co ważne, ma to również znaczenie praktyczne. Pojemniki o regularnych kształtach łatwo się do siebie dopasowują, ułatwiając zachowanie ładu i redukując szansę na to, że jakiś produkt "ukryje się" przed Tobą na tylnej ściance lodówki. Masz dostęp do swoich zapasów w każdej chwili, co szybko pozwala Ci odpowiedzieć na pytanie "co dzisiaj na obiad" i skupić się jedynie na tym, co lubisz najbardziej robić w kuchni.
Posegregowana, uporządkowana w lodówce żywność to przyjemny dla oka widok - co ważne, ma to również znaczenie praktyczne. Pojemniki o regularnych kształtach łatwo się do siebie dopasowują, ułatwiając zachowanie ładu i redukując szansę na to, że jakiś produkt "ukryje się" przed Tobą na tylnej ściance lodówki. Masz dostęp do swoich zapasów w każdej chwili, co szybko pozwala Ci odpowiedzieć na pytanie "co dzisiaj na obiad" i skupić się jedynie na tym, co lubisz najbardziej robić w kuchni.
Jeszcze nigdy przygotowywanie pysznych i zdrowych posiłków dla całej rodziny nie było aż tak proste, higieniczne i zdrowe.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez