WM.pl
18 czerwca 2025, środa
imieniny: Elżbiety, Marka, Pauli
  • 18°C
    Olsztyn

  • Cywilizacja
  • Rodzina
  • Biznes i ekonomia
  • Moto
  • Redakcja poleca
  • Rolnicze abc
  • Moje Mazury
  • Poczta
    • Ogłoszenia
    • Anty-defamation
    • Kongres Przyszłości
    • Europe Direct
    • Plebiscyt Sportowy
    • Krasnal.info
    PODZIEL SIĘ

    Paszportyzacja polskiej żywności. Wkrótce sprawdzisz, co kupujesz

    2021-12-20 16:00:00(ost. akt: 2021-12-20 09:24:21)
    ziemniaki gotowane

    ziemniaki gotowane

    Autor zdjęcia: Pixabay

    „Paszportyzacja polskiej żywności” - to nowy pilotażowy projekt, który umożliwi konsumentom sprawdzenie tego, co kupują.

    Warto przeczytać

    • Służba i siła – funkcjonariusz z Olsztyna wygrywa Mistrzostwa...
    • Dzieje się! Trwa IX Kongres Przyszłości. Zobacz pierwsze...
    • IX Kongres Przyszłości - Forum Gospodarczo-Ekonomiczne...
    Konsumenci coraz częściej poszukują informacji o żywności. Wyższa świadomość społeczna i moda na zdrowy styl życia sprawiają, że chcemy wiedzieć skąd pochodzi żywność, jakiej jest jakości i jakim została poddana zabiegom. Przekazywanie wiarygodnych, ogólnodostępnych informacji wymaga zaawansowanych technologii cyfrowych. Ma to umożliwić pilotażowy projekt „Paszportyzacja polskiej żywności”. Umowę w tej sprawie podpisały 16 grudnia Państwowy Instytut Badawczy NASK i Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR).

    Paszport otrzymają wkrótce produkty z ziemniaków, wieprzowiny i wołowiny. To pierwszy etap pilotażu, który ma być realizowany w latach 2021-2023. Jeżeli pierwszy etap sprawdzi się, paszportyzacja zostanie rozszerzona w latach 2023-2024 na pozostałe artykuły spożywcze. Paszportyzacja polskiej żywności umożliwi śledzenie informacji o produktach w łańcuchu dostaw. Dzięki temu konsumenci będą mogli dowiedzieć się m.in. jakim procesom przetwórczym zostały poddane produkty i jak trafiły na sklepowe półki.

    — Potrzeba poczucia bezpieczeństwa żywnościowego oraz poczucia tego, że właśnie kupujemy to, co chcemy kupować i wiemy, co dany produkt spożywczy zawiera, jest niezwykle istotne, szczególnie w czasie kiedy mamy do czynienia z bardzo różnymi produktami spożywczymi — mówił podczas spotkania wicepremier Henryk Kowalczyk.

    Paszportyzacja żywności ma pomóc nie tylko konsumentom, ale też producentom żywności, którzy powinni konkurować ze sobą przede wszystkim jakością produktów, a nie ich tylko ceną.

    Więcej o rolnictwie i rolnikach

    Subskrybuj "Gazetę Olsztyńską" na Google News
    Tagi:
    Nidzica rolnictwo paszport żywność 2021
    Zuzanna Leszczyńska
    więcej od tego autora

    PODZIEL SIĘ

    Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

    Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

    Zaloguj się lub wejdź przez FB

    GazetaOlsztyńska.pl
    • Koronawirus
    • Wiadomości
    • Sport
    • Olsztyn
    • Plebiscyty
    • Ogłoszenia
    • Nieruchomości
    • Motoryzacja
    • Drobne
    • Praca
    • Patronaty
    • Reklama
    • Pracuj u nas
    • Kontakt
    ul. Tracka 5
    10-364 Olsztyn
    tel: 89 539-75-20
    internet@gazetaolsztynska.pl
    Biuro reklamy internetowej
    tel: 89 539-76-29,
    tel: 89 539-76-59
    reklama@wm.pl

    Bądź na bieżąco!

    Najświeższe informacje przygotowane przez Redakcję zawsze na Twojej skrzynce e-mail. Zapisz się dzisiaj.

    • Polityka Prywatności
    • Regulaminy
    • Kontakt
    2001-2025 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 7B