WM.pl
13 czerwca 2025, Piątek
imieniny: Antoniego, Gracji, Lucjana
  • 23°C
    Olsztyn

  • Cywilizacja
  • Rodzina
  • Biznes i ekonomia
  • Moto
  • Redakcja poleca
  • Rolnicze abc
  • Moje Mazury
  • Poczta
  • Ogłoszenia
  • Anty-defamation
  • Kongres Przyszłości
  • Europe Direct
  • Plebiscyt Sportowy
  • Krasnal.info
PODZIEL SIĘ

Paszportyzacja polskiej żywności. Wkrótce sprawdzisz, co kupujesz

2021-12-20 16:00:00(ost. akt: 2021-12-20 09:24:21)
ziemniaki gotowane

ziemniaki gotowane

Autor zdjęcia: Pixabay

„Paszportyzacja polskiej żywności” - to nowy pilotażowy projekt, który umożliwi konsumentom sprawdzenie tego, co kupują.

Warto przeczytać

  • Wojewoda wypowiedział się w sprawie poszerzenia granic...
  • Serce Warmii mocniej zabije w Gietrzwałdzie
  • Na Nagórkach i Jarotach powstanie nowoczesne boisko?
Konsumenci coraz częściej poszukują informacji o żywności. Wyższa świadomość społeczna i moda na zdrowy styl życia sprawiają, że chcemy wiedzieć skąd pochodzi żywność, jakiej jest jakości i jakim została poddana zabiegom. Przekazywanie wiarygodnych, ogólnodostępnych informacji wymaga zaawansowanych technologii cyfrowych. Ma to umożliwić pilotażowy projekt „Paszportyzacja polskiej żywności”. Umowę w tej sprawie podpisały 16 grudnia Państwowy Instytut Badawczy NASK i Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR).

Paszport otrzymają wkrótce produkty z ziemniaków, wieprzowiny i wołowiny. To pierwszy etap pilotażu, który ma być realizowany w latach 2021-2023. Jeżeli pierwszy etap sprawdzi się, paszportyzacja zostanie rozszerzona w latach 2023-2024 na pozostałe artykuły spożywcze. Paszportyzacja polskiej żywności umożliwi śledzenie informacji o produktach w łańcuchu dostaw. Dzięki temu konsumenci będą mogli dowiedzieć się m.in. jakim procesom przetwórczym zostały poddane produkty i jak trafiły na sklepowe półki.

— Potrzeba poczucia bezpieczeństwa żywnościowego oraz poczucia tego, że właśnie kupujemy to, co chcemy kupować i wiemy, co dany produkt spożywczy zawiera, jest niezwykle istotne, szczególnie w czasie kiedy mamy do czynienia z bardzo różnymi produktami spożywczymi — mówił podczas spotkania wicepremier Henryk Kowalczyk.

Paszportyzacja żywności ma pomóc nie tylko konsumentom, ale też producentom żywności, którzy powinni konkurować ze sobą przede wszystkim jakością produktów, a nie ich tylko ceną.

Więcej o rolnictwie i rolnikach

Subskrybuj "Gazetę Olsztyńską" na Google News
Tagi:
Nidzica rolnictwo paszport żywność 2021
Zuzanna Leszczyńska
więcej od tego autora

PODZIEL SIĘ

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zaloguj się lub wejdź przez FB

GazetaOlsztyńska.pl
  • Koronawirus
  • Wiadomości
  • Sport
  • Olsztyn
  • Plebiscyty
  • Ogłoszenia
  • Nieruchomości
  • Motoryzacja
  • Drobne
  • Praca
  • Patronaty
  • Reklama
  • Pracuj u nas
  • Kontakt
ul. Tracka 5
10-364 Olsztyn
tel: 89 539-75-20
internet@gazetaolsztynska.pl
Biuro reklamy internetowej
tel: 89 539-76-29,
tel: 89 539-76-59
reklama@wm.pl

Bądź na bieżąco!

Najświeższe informacje przygotowane przez Redakcję zawsze na Twojej skrzynce e-mail. Zapisz się dzisiaj.

  • Polityka Prywatności
  • Regulaminy
  • Kontakt
2001-2025 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 7B