WM.pl
16 października 2025, Czwartek
imieniny: Ambrożego, Florentyny, Gawła
  • 10°C
    Olsztyn

  • Cywilizacja
  • Rodzina
  • Biznes i ekonomia
  • Moto
  • Redakcja poleca
  • Rolnicze abc
  • Moje Mazury
  • Poczta
  • Ogłoszenia
  • Anty-defamation
  • Kongres Przyszłości
  • Europe Direct
  • Plebiscyt Sportowy
  • Krasnal.info
PODZIEL SIĘ

Warzywa w diecie

2022-01-17 19:00:00(ost. akt: 2022-01-16 20:12:15)
Spożywanie odpowiedniej ilości warzyw w ciągu dnia jest bardzo istotne dla zachowania zdrowia oraz prawidłowego funkcjonowania organizmu. Każdego dnia powinniśmy spożywać minimum 400g warzyw. Są one bogate w witaminy, składniki mineralne, przeciwutleniacze oraz błonnik.

Warto przeczytać

  • Najnowsze wydanie Gazety Olsztyńskiej
  • Ta fasada jest warta twojego głosu
  • Z cyberwojny zrobili „wojnę Polski z Rosją”
Dodatkowo jest to grupa produktów charakteryzująca się niską zawartością kalorii, a za to wysoką gęstością odżywczą. Najprościej jest to wytłumaczyć na przykładzie miski pomidorów, w której mamy ich pół kilograma. Pół kilograma pomidorów dostarcza 100 kalorii, a w pokaźnej ilości wypełnia nasz żołądek powodując sytość. Dla porównania pół kilograma czekolady dostarcza ponad 2500 kalorii, a nie byłoby w stanie nasycić nas na dłuższy czasu.

Warto spożywać warzywa pod każdą postacią. Zarówno surowe, gotowane, mrożone, pieczone jak i kiszone. Każde z nich odżywiają nasz organizm, a w różnych postaciach mogą smakować zupełnie inaczej.

Nasz talerz przy każdym posiłku powinna stanowić 1/2 warzyw, 1/4 produktów białkowych oraz 1/4 produktów zbożowych, warto wiedzieć, że już w ten sposób powinniśmy uczyć nasze dzieci, ich talerze powinny wyglądać tak samo jak dorosłych.

Warzywne przepisy:

Zupa krem z mrożonej dyni: (2 porcje)
składniki:
-opakowanie mrożonej dyni ok 450g
-batat mała sztuka ok 200g
-woda 300ml
-pestki dyni 20g
-kurkuma, imbir, pieprz czosnkowy

Sposób przygotowania:
Batat obrać i pokroić w kostkę, gotować wraz z dynią do miękkości. Gdy warzywa zmiękną należy je zblendować i doprawić do smaku. Zupę podawać z pestkami dyni.

Pieczone ziemniaki a'la frytki: (2 porcje)
-ziemniaki „żółte” 300g
-oliwa 20ml
-czosnek staropolski, sól ziołowa, tymianek, papryka słodka

Sposób przygotowania:
Ziemniaki dokładnie umyć i pokroić na kształt frytek. Pokrojone pyry rozłożyć na blaszce do pieczenia, przyprawić, skropić oliwą i wymieszać. Piec w temperaturze 200 stopni około 40 minut.

Sałatka pomidorowa: (2 porcje)
-pomidory malinowe 500g
-czarne oliwki 15 sztuk
-czerwona cebula 50g
-ser feta opakowanie 200g
-kawałek cytryny
-oliwa 10ml
-zioła prowansalskie, świeży pieprz

Sposób przygotowania:
Pomidory pokroić w dużą kostkę. Cebulkę posiekać i połączyć z pomidorami oraz czarnymi oliwkami. Warzywa skropić sokiem z cytryny, a następnie ułożyć na nich fetę. Sałatkę przyprawić i skropić oliwą.

Aleksandra Kobylańska


Aleksandra Kobylańska – autorka książek z zakresu żywienia i artykułów o charakterze popularnonaukowym, mówca konferencyjny i certyfikowany dietetyk. Twórczyni profilu instagramowego @aleksandrakobylanska, na którym to znajdują się pyszne inspiracje kulinarne oraz treści psychologiczne.


Subskrybuj "Gazetę Olsztyńską" na Google News
Tagi:
Nidzica Działdowo psychodietetyka Aleksandra Kobylańska 2022
PODZIEL SIĘ

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zaloguj się lub wejdź przez FB

GazetaOlsztyńska.pl
  • Koronawirus
  • Wiadomości
  • Sport
  • Olsztyn
  • Plebiscyty
  • Ogłoszenia
  • Nieruchomości
  • Motoryzacja
  • Drobne
  • Praca
  • Patronaty
  • Reklama
  • Pracuj u nas
  • Kontakt
ul. Tracka 5
10-364 Olsztyn
tel: 89 539-75-20
internet@gazetaolsztynska.pl
Biuro reklamy internetowej
tel: 89 539-76-29,
tel: 89 539-76-59
reklama@wm.pl

Bądź na bieżąco!

Najświeższe informacje przygotowane przez Redakcję zawsze na Twojej skrzynce e-mail. Zapisz się dzisiaj.

  • Polityka Prywatności
  • Regulaminy
  • Kontakt
2001-2025 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 7B