Piece do pizzy. Czemu warto z nich korzystać? Jak wybrać odpowiedni model?
2022-01-18 07:16:58(ost. akt: 2022-01-18 07:17:54)
Artykuł
sponsorowany
Piec do pizzy opalany drewnem to sprzęt, który gości w każdej prawdziwej włoskiej pizzerii. Do niedawna jednak na świecie były one zastępowane urządzeniami zasilanymi gazem lub energią elektryczną. Tymczasem jednak prawdziwe piece do pizzy opalane drewnem, jak twierdzą właściwie wszyscy smakosze, pozwalają osiągnąć zupełnie inny, lepszy smak. Podobnie jak piece chlebowe opalane drewnem, umożliwiają one osiągnięcie efektu apetycznej, chrupiącej skórki.
Prawdziwy włoski piec (do kupienia na gastroprodukt.pl/piece-do-pizzy-opalane-drewnem) nie może być zamocowany w domu, ale coraz częściej pojawia się w pizzeriach na całym świecie. Oczywiście nie bierze się to znikąd, bo konstrukcje tego typu mają mnóstwo zalet. Na jakie parametry powinni jednak zwrócić restauratorzy, by rzeczywiście w pełni wykorzystać tkwiący w nich potencjał? Jakie konkretnie zalety wiążą się z wyposażeniem pizzerii w piec tego rodzaju? Jakie kroki należy podjąć, by zagwarantować jego długie, bezproblemowe działanie? Na te pytania odpowiadamy w kolejnych akapitach.
Piece chlebowe i piec do pizzy opalany drewnem jak w czasach naszych dziadków. Skąd bierze się ich fenomen i triumfalny powrót?
Piec do pizzy opalany drewnem (można kupić go na gastroprodukt.pl/piec-do-pizzy) pozwala osiągnąć znacznie inne efekty od tych, które znamy ze standardowych, gazowych lub elektrycznych modeli. Dzięki temu, że drewno spalane jest w tej samej komorze, do której wsuwa się pizzę, podczas pieczenia ciasto nabiera charakterystycznego, tak lubianego przez konsumentów aromatu drzewno-dymnego. Nie bez znaczenia jest też fakt, że we wnętrzu pieca panują temperatury wyższe niż w piecach gazowych i elektrycznych. Dzięki temu proces pieczenia jest dużo krótszy, a skóra znacznie bardziej chrupiąca.
Prawdziwy włoski piec wykonany jest na zamówienie z kamieni i gliny. W polskich warunkach odtworzenie takich konstrukcji byłoby bardzo trudne, a w wielu przypadkach nawet niemożliwe. Dlatego w polskich restauracjach najczęściej można spotkać piec opalany drewnem wykonany z gotowych prefabrykatów. Modele tego typu produkowane są często przez włoskie firmy, co gwarantuje ich wysoką jakość oraz działanie bardzo zbliżone do tych stosowanych na Półwyspie Apenińskim. Najtańsze wersje nadają się ponadto do użytku domowego, ale tylko pod warunkiem, że zostaną zamontowane w ogrodzie.
Zalety pieca opalanego drewnem. Niepowtarzalny smak wypieków, świetny design i klimat jak we Włoszech
Piec opalany drewnem, jak już wspomnieliśmy, ma wiele zalet. Poza smakiem i chrupkością, decydując się na jego montaż w swoim lokalu, możemy cieszyć się również innymi korzyściami. Mowa tu przede wszystkim o:
• podniesienie prestiżu pizzerii: klienci, wiedząc, że pizza przygotowywana jest w tradycyjnym piecu, będą chętniej ją odwiedzać - choćby po to, by przekonać się, jak ona smakuje;
• magiczny klimat: piec opalany drewnem to prawdziwy powrót do korzeni i możliwość odtworzenia tradycyjnych, zapomnianych przez latach - a wielu krajach w ogóle nieznanych - smaków.
Niestety piece do pizzy na drewno mają również pewne wady. Najważniejszą z nich jest z całą pewnością trudniejsza obsługa. Pieczenie w nim pizzy wymaga sporego doświadczenia w rozpalaniu oraz pieczeniu pizzy. Niedoświadczeni kucharze mogą łatwo przypalić ciasto. Wyczucie momentu odpowiedniego do włożenia pizzy wymaga często przygotowania kilkudziesięciu placków.
Piece opalane drewnem. Na co zwrócić uwagę przy kupnie? Jak wybrać produkt, by umożliwił pieczenie na najwyższym poziomie?
Jak widać, piec opalany drewnem może być doskonałą inwestycją, dzięki którym znacznie poprawi się smak i jakość pizzy, a także renoma pizzerii. By tak się stało, należy jednak jego wybór poprzedzić starannym zastanowieniem się nad tym, czego od niego oczekujemy. Kluczowe znaczenie mają przede wszystkim następujące parametry:
• wymiary: generalnie im większy będzie piec, tym większe możliwości da swoim użytkownikom, ale z drugiej strony powinien być na tyle mały, by zmieścić w danym lokalu;
• rodzaj konstrukcji: poza dużymi modelami do lokalu lub ogrodu, w ofercie producentów znajdziemy też piece kompaktowe, idealnie nadające np. do food trucków;
• materiał: oprócz wspomnianych już, rustykalnych modeli, niektóre piece opalane drewnem wykonane są ze stali, co nadaje im nowoczesnego charakteru i pozwala dopasować do wystroju nowoczesnych lokali.
Piec do pieczenia pizzy opalany drewnem. Jak prawidłowo zadbać o włoski piec? Odpowiednie drewno i metody czyszczenia
Piece do pizzy opalane drewnem wymagają oczywiście właściwej pielęgnacji. Mimo że nie mają skomplikowanych podzespołów, to nieprawidłowa eksploatacja może prowadzić do ich znacznego zabrudzenia i wynikających z niego problemów. By ich uniknąć, należy regularnie - najlepiej codziennie - czyścić ich wnętrza z popiołu z użyciem zmiotki i szufelki.
Kolejna ważna kwestia to dobór odpowiedniego drewna. Te powinno być przede wszystkim dobrze wysezonowane i wolne od wilgoci. Jeśli chodzi o gatunki, najbardziej polecane są te cechujące się twardym drewnem. Często używanym drewnem jest buk, ale wielu kucharzy ceni sobie właściwości drewna z drzew owocowych - na przykład wiśni czy czereśni. Więcej informacji o takich piecach znajdziemy na stronie gastroprodukt.pl.
Piece chlebowe i piec do pizzy opalany drewnem jak w czasach naszych dziadków. Skąd bierze się ich fenomen i triumfalny powrót?
Piec do pizzy opalany drewnem (można kupić go na gastroprodukt.pl/piec-do-pizzy) pozwala osiągnąć znacznie inne efekty od tych, które znamy ze standardowych, gazowych lub elektrycznych modeli. Dzięki temu, że drewno spalane jest w tej samej komorze, do której wsuwa się pizzę, podczas pieczenia ciasto nabiera charakterystycznego, tak lubianego przez konsumentów aromatu drzewno-dymnego. Nie bez znaczenia jest też fakt, że we wnętrzu pieca panują temperatury wyższe niż w piecach gazowych i elektrycznych. Dzięki temu proces pieczenia jest dużo krótszy, a skóra znacznie bardziej chrupiąca.
Prawdziwy włoski piec wykonany jest na zamówienie z kamieni i gliny. W polskich warunkach odtworzenie takich konstrukcji byłoby bardzo trudne, a w wielu przypadkach nawet niemożliwe. Dlatego w polskich restauracjach najczęściej można spotkać piec opalany drewnem wykonany z gotowych prefabrykatów. Modele tego typu produkowane są często przez włoskie firmy, co gwarantuje ich wysoką jakość oraz działanie bardzo zbliżone do tych stosowanych na Półwyspie Apenińskim. Najtańsze wersje nadają się ponadto do użytku domowego, ale tylko pod warunkiem, że zostaną zamontowane w ogrodzie.
Zalety pieca opalanego drewnem. Niepowtarzalny smak wypieków, świetny design i klimat jak we Włoszech
Piec opalany drewnem, jak już wspomnieliśmy, ma wiele zalet. Poza smakiem i chrupkością, decydując się na jego montaż w swoim lokalu, możemy cieszyć się również innymi korzyściami. Mowa tu przede wszystkim o:
• podniesienie prestiżu pizzerii: klienci, wiedząc, że pizza przygotowywana jest w tradycyjnym piecu, będą chętniej ją odwiedzać - choćby po to, by przekonać się, jak ona smakuje;
• magiczny klimat: piec opalany drewnem to prawdziwy powrót do korzeni i możliwość odtworzenia tradycyjnych, zapomnianych przez latach - a wielu krajach w ogóle nieznanych - smaków.
Niestety piece do pizzy na drewno mają również pewne wady. Najważniejszą z nich jest z całą pewnością trudniejsza obsługa. Pieczenie w nim pizzy wymaga sporego doświadczenia w rozpalaniu oraz pieczeniu pizzy. Niedoświadczeni kucharze mogą łatwo przypalić ciasto. Wyczucie momentu odpowiedniego do włożenia pizzy wymaga często przygotowania kilkudziesięciu placków.
Piece opalane drewnem. Na co zwrócić uwagę przy kupnie? Jak wybrać produkt, by umożliwił pieczenie na najwyższym poziomie?
Jak widać, piec opalany drewnem może być doskonałą inwestycją, dzięki którym znacznie poprawi się smak i jakość pizzy, a także renoma pizzerii. By tak się stało, należy jednak jego wybór poprzedzić starannym zastanowieniem się nad tym, czego od niego oczekujemy. Kluczowe znaczenie mają przede wszystkim następujące parametry:
• wymiary: generalnie im większy będzie piec, tym większe możliwości da swoim użytkownikom, ale z drugiej strony powinien być na tyle mały, by zmieścić w danym lokalu;
• rodzaj konstrukcji: poza dużymi modelami do lokalu lub ogrodu, w ofercie producentów znajdziemy też piece kompaktowe, idealnie nadające np. do food trucków;
• materiał: oprócz wspomnianych już, rustykalnych modeli, niektóre piece opalane drewnem wykonane są ze stali, co nadaje im nowoczesnego charakteru i pozwala dopasować do wystroju nowoczesnych lokali.
Piec do pieczenia pizzy opalany drewnem. Jak prawidłowo zadbać o włoski piec? Odpowiednie drewno i metody czyszczenia
Piece do pizzy opalane drewnem wymagają oczywiście właściwej pielęgnacji. Mimo że nie mają skomplikowanych podzespołów, to nieprawidłowa eksploatacja może prowadzić do ich znacznego zabrudzenia i wynikających z niego problemów. By ich uniknąć, należy regularnie - najlepiej codziennie - czyścić ich wnętrza z popiołu z użyciem zmiotki i szufelki.
Kolejna ważna kwestia to dobór odpowiedniego drewna. Te powinno być przede wszystkim dobrze wysezonowane i wolne od wilgoci. Jeśli chodzi o gatunki, najbardziej polecane są te cechujące się twardym drewnem. Często używanym drewnem jest buk, ale wielu kucharzy ceni sobie właściwości drewna z drzew owocowych - na przykład wiśni czy czereśni. Więcej informacji o takich piecach znajdziemy na stronie gastroprodukt.pl.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez