WM.pl
16 października 2025, Czwartek
imieniny: Ambrożego, Florentyny, Gawła
  • 10°C
    Olsztyn

  • Cywilizacja
  • Rodzina
  • Biznes i ekonomia
  • Moto
  • Redakcja poleca
  • Rolnicze abc
  • Moje Mazury
  • Poczta
  • Ogłoszenia
  • Anty-defamation
  • Kongres Przyszłości
  • Europe Direct
  • Plebiscyt Sportowy
  • Krasnal.info
PODZIEL SIĘ

Karnawałowe inspiracje

2022-02-08 09:15:15(ost. akt: 2022-02-09 13:54:38)

Autor zdjęcia: Pixabay

Karnawał trwa w najlepsze, także wszelkie pyszności na stołach są mile widziane. W tym wpisie dzielę się z Wami kilkoma świetnymi i szybkimi w przygotowaniu przekąskami. Mając składniki w domu możemy stworzyć imprezę w zaledwie kilka chwil.

Warto przeczytać

  • Najnowsze wydanie Gazety Olsztyńskiej
  • Ta fasada jest warta twojego głosu
  • Z cyberwojny zrobili „wojnę Polski z Rosją”
FRANCUSKIE PALUCHY

składniki:
-ciasto francuskie
-parmezan 50g
-oliwa lub inny płynny tłuszcz 20ml
-zioła prowansalskie, suszone pomidory

Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie rozłożyć i nakłuć widelcem. Nakłute ciasto skropić olejem i przyprawić. Parmezan zetrzeć na tarce, posypać nim ciasto. Przygotowane ciasto francuskie pokroić w paski szerokości 1-2cm, krojąc wzdłuż krótszego boku. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.

SAŁATKA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM

składniki:
-miks sałat opakowanie 150g
-wędzony łosoś 150g
-pomidorki cherry 200g
-oliwki czarne 15szt
-mała czerwona cebulka
-kiełki lucerny 15g
-oliwa z oliwek 30ml
-zioła włoskie, pieprz cytrynowy, sól czosnkowa

Sposób przygotowania:
Cebulkę posiekać w drobną kostkę, pomidorki przekroić na pół, a oliwki pokroić w plasterki. Na miksie sałat ułożyć pokrojone warzywa i kawałki wędzonego łososia. Sałatkę przyprawić do smaku, skropić oliwą, a na koniec udekorować kiełkami lucerny

GRZANKI Z MOZZARELLĄ I POMIDORKAMI

składniki:
-półbagietka
-mozzarella 240g (2 kule)
-pomidorki cherry 10szt
-bazylia 10 listków
-pieprz świeżo mielony

Sposób przygotowania:
Pieczywo pokroić tak, by wyszło 10 małych kromek. Mozzarellę pokroić w plastry, a pomidorki przekroić na pół. Na każdej kromce ułożyć plastry mozzarelli, dwie połówki pomidorków i listek bazylii. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.

ROLADKI SEROWE W SZYNCE KONSERWOWEJ

składniki:
-szynka konserwowa, 6 dużych plastrów
-ser żółty w kawałku 150g
-rukola garść
-chrzan śmietankowy łyżeczka
-musztarda miodowa łyżeczka
-majonez łyżka

Sposób przygotowania:
Ser zetrzeć na tarce, połączyć go z chrzanem, musztardą i majonezem. Mieszankę ułożyć równomiernie na plastrach szynki i zwinąć. Roladki ułożyć na rukoli.

Aleksandra Kobylańska

Obrazek w tresci

Aleksandra Kobylańska – autorka książek z zakresu żywienia i artykułów o charakterze popularnonaukowym, mówca konferencyjny i certyfikowany dietetyk. Twórczyni profilu instagramowego @aleksandrakobylanska, na którym to znajdują się pyszne inspiracje kulinarne oraz treści psychologiczne.


Subskrybuj "Gazetę Olsztyńską" na Google News
Tagi:
Nidzica Działdowo Aleksandra Kobylańska dietetyka inspiracje 2022
PODZIEL SIĘ

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zaloguj się lub wejdź przez FB

GazetaOlsztyńska.pl
  • Koronawirus
  • Wiadomości
  • Sport
  • Olsztyn
  • Plebiscyty
  • Ogłoszenia
  • Nieruchomości
  • Motoryzacja
  • Drobne
  • Praca
  • Patronaty
  • Reklama
  • Pracuj u nas
  • Kontakt
ul. Tracka 5
10-364 Olsztyn
tel: 89 539-75-20
internet@gazetaolsztynska.pl
Biuro reklamy internetowej
tel: 89 539-76-29,
tel: 89 539-76-59
reklama@wm.pl

Bądź na bieżąco!

Najświeższe informacje przygotowane przez Redakcję zawsze na Twojej skrzynce e-mail. Zapisz się dzisiaj.

  • Polityka Prywatności
  • Regulaminy
  • Kontakt
2001-2025 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 7B