Obiad po tajsku - 3 najpopularniejsze dania kuchni tajskiej, które przyrządzisz sam
2022-04-11 23:54:27(ost. akt: 2022-04-11 23:55:25)
Artykuł
sponsorowany
Kuchnia tajska należy do najbardziej aromatycznych i pikantnych kuchni świata. Choć czerpie ona inspirację zarówno ze sztuki kulinarnej Chin, jak i Indii, to każde tajskie danie stanowi osobną, niezwykłą podróż po smakach dalekiej Azji. Na szczęście dziś wcale nie musimy już wyruszać w długą podróż na drugi koniec świata, aby móc rozkoszować się daniami kuchni tajskiej - wystarczy tylko kilka podstawowych składników oraz odrobina chęci, aby ze składników dostępnych w supermarketach przygotować prawdziwą azjatycką ucztę.
Kuchnia tajska - dlaczego warto spróbować?
Nie masz możliwości wyjazdu do Tajlandii, a chciałbyś poczuć odrobinę egzotyki? Zaproś tajskie smaki do twojej kuchni! Kuchnia tajska, pełna smaku, aromatów i przypraw, z pewnością urozmaici nudne i znane posiłki. Obecnie w sklepach jest tak duży wybór produktów spożywczych, że bez problemu kupisz nawet egzotyczne składniki i wyczarujesz przepyszne tajskie danie we własnych czterech kątach. Zjesz smaczny posiłek, odkryjesz nowe smaki, a samo gotowanie z nowych przepisów będzie wspaniałym pomysłem na spędzenie czasu.
Zupa Tom Yum - jedno z najpopularniejszych dań kuchni tajskiej
Tom Yum to tajska zupa, która podbiła cały świat swoim oryginalnym smakiem i aromatem. Zjadana najczęściej w azjatyckich restauracjach, z dużą ilością mleczka kokosowego oraz krewetek. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że tę niezwykle smaczną zupę z powodzeniem możemy również przyrządzić w domu ze składników jakie oferuje gazetka Biedronka.
Tom Yum to tajska zupa, która podbiła cały świat swoim oryginalnym smakiem i aromatem. Zjadana najczęściej w azjatyckich restauracjach, z dużą ilością mleczka kokosowego oraz krewetek. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że tę niezwykle smaczną zupę z powodzeniem możemy również przyrządzić w domu ze składników jakie oferuje gazetka Biedronka.
Składniki:
• 4 łyżki mleka kokosowego
• 6 łyżek pasty Tom Yum
• 700 ml bulionu warzywnego
• 2 papryczki chil
• 4 pieczarki
• 6 pomidorków koktajlowych
• 10 krewetek
Do gotującego się bulionu dodajemy pastę Tom Tum oraz pokrojoną papryczkę chili. Następnie wlewamy mleko kokosowe i wrzucamy pokrojone pieczarki. Gotujemy przez kilka minut. Na koniec do zupy dodajemy obrane krewetki oraz przekrojone na pół pomidorki. Gotujemy przez kolejne 3 minuty.
• 4 łyżki mleka kokosowego
• 6 łyżek pasty Tom Yum
• 700 ml bulionu warzywnego
• 2 papryczki chil
• 4 pieczarki
• 6 pomidorków koktajlowych
• 10 krewetek
Do gotującego się bulionu dodajemy pastę Tom Tum oraz pokrojoną papryczkę chili. Następnie wlewamy mleko kokosowe i wrzucamy pokrojone pieczarki. Gotujemy przez kilka minut. Na koniec do zupy dodajemy obrane krewetki oraz przekrojone na pół pomidorki. Gotujemy przez kolejne 3 minuty.
Pad Thai, czyli makaron po tajsku
Pad Thai to kolejna, niezwykle popularna tajska potrawa. Jej bazą jest makaron ryżowy smażony najczęściej z warzywami i kurczakiem lub krewetkami. To bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu danie, które stanowi ciekawą alternatywę dla klasycznego makaronu z sosem pomidorowym.
Pad Thai to kolejna, niezwykle popularna tajska potrawa. Jej bazą jest makaron ryżowy smażony najczęściej z warzywami i kurczakiem lub krewetkami. To bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu danie, które stanowi ciekawą alternatywę dla klasycznego makaronu z sosem pomidorowym.
Składniki:
• 100 g makaronu ryżowego
• 2 jajka
• pierś z kurczaka
• szklanka kiełków fasoli mung
• 2 cebule dymki
Sos:
• 4 łyżki sosu rybnego
• 2 łyżki soku z limonki
• 2 łyżki cukru
• 2 łyżki pasty tamaryndowej
• 2 łyżki wody
• płatki chili
Makaron ryżowy gotujemy przez około 4 minuty. W miseczce łączymy ze sobą składniki na sos. Na rozgrzanej patelni podsmażamy krewetki, a następnie wbijamy jajko. Na patelnię dodajemy makaron, a po 2 minutach smażenia wlewamy również sos. Na końcu dorzucamy cebulę oraz kiełki. Wszystko mieszamy i podajemy posypane posiekanymi orzechami ziemnymi.
• 100 g makaronu ryżowego
• 2 jajka
• pierś z kurczaka
• szklanka kiełków fasoli mung
• 2 cebule dymki
Sos:
• 4 łyżki sosu rybnego
• 2 łyżki soku z limonki
• 2 łyżki cukru
• 2 łyżki pasty tamaryndowej
• 2 łyżki wody
• płatki chili
Makaron ryżowy gotujemy przez około 4 minuty. W miseczce łączymy ze sobą składniki na sos. Na rozgrzanej patelni podsmażamy krewetki, a następnie wbijamy jajko. Na patelnię dodajemy makaron, a po 2 minutach smażenia wlewamy również sos. Na końcu dorzucamy cebulę oraz kiełki. Wszystko mieszamy i podajemy posypane posiekanymi orzechami ziemnymi.
Zupa Tom Kha Gai na bazie mleczka kokosowego
Kuchnia tajska mleczkiem kokosowym stoi, a zupa Tom Kha Gai jest tego idealnym przykładem. To orzeźwiające i lekko pikantne danie przygotowywane jest na bazie bulionu oraz oczywiście kurczaka ( po tajsku - gai) i idealnie łączy w sobie smak ostry, słodki i kwaśny. Choć wymaga ona nieco bardziej egzotycznych składników, takich jak galangal czy trawa cytrynowa, to zupa Tom Kha Gai stanowi wyśmienity posiłek na każdą możliwą okazję.
• 3 źdźbła trawy cytrynowej
• kawałek galangalu
• 8 liści limonki kaffir
• 1 l bulionu
• 750 ml mleka kokosowego
• 500g piersi z kurczaka
• 200 g pieczarek
• sok z limonki
• sos rybny
• chili i kolendra
Miażdżymy trawę cytrynową, obieramy i kroimy galangal, a liście limonki przerywamy na pół. Wszystkie składniki wrzucamy do bulionu, a następnie delikatnie zagotowujemy. Po kilku minutach przecedzamy. Do odcedzonego bulionu wlewamy mleko kokosowe, wrzucamy kawałki kurczaka oraz pokrojone pieczarki. Delikatnie podgrzewamy i doprawiamy sokiem z limonki i sosem rybnym. Całość dekorujemy chili i kolendrą.
Kuchnia tajska mleczkiem kokosowym stoi, a zupa Tom Kha Gai jest tego idealnym przykładem. To orzeźwiające i lekko pikantne danie przygotowywane jest na bazie bulionu oraz oczywiście kurczaka ( po tajsku - gai) i idealnie łączy w sobie smak ostry, słodki i kwaśny. Choć wymaga ona nieco bardziej egzotycznych składników, takich jak galangal czy trawa cytrynowa, to zupa Tom Kha Gai stanowi wyśmienity posiłek na każdą możliwą okazję.
• 3 źdźbła trawy cytrynowej
• kawałek galangalu
• 8 liści limonki kaffir
• 1 l bulionu
• 750 ml mleka kokosowego
• 500g piersi z kurczaka
• 200 g pieczarek
• sok z limonki
• sos rybny
• chili i kolendra
Miażdżymy trawę cytrynową, obieramy i kroimy galangal, a liście limonki przerywamy na pół. Wszystkie składniki wrzucamy do bulionu, a następnie delikatnie zagotowujemy. Po kilku minutach przecedzamy. Do odcedzonego bulionu wlewamy mleko kokosowe, wrzucamy kawałki kurczaka oraz pokrojone pieczarki. Delikatnie podgrzewamy i doprawiamy sokiem z limonki i sosem rybnym. Całość dekorujemy chili i kolendrą.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez