Kawa a zdrowie: 4 triki, które sprawią, ze kawa będzie zdrowsza
2022-08-22 17:40:00(ost. akt: 2022-08-22 17:46:25)
Artykuł
sponsorowany
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, który zachwyca zarówno smakiem, jak i swoim działaniem pobudzającym. Z tego względu wielu Polaków pije małą czarną w różnej postaci. Niestety poza licznymi stymulującym właściwościami, kawa ma także swoją ciemną stronę. Większość zdaje sobie sprawę z faktu, iż ten popularny napój w nadmiarze może wypłukiwać składniki odżywcze lub odwadniać cały organizm. Są jednak sposoby, aby uniknąć większości negatywnych skutków spożywania kawy.
1. Słodzenie kawy
Jednym z najłatwiejszych i najszybszych sposobów na uczynienie kawy zdrowszą jest pozbycie się wszystkich dodatków lub zamiana ich na zdrowsze odpowiedniki. Często zaczynamy pić czarny napój wraz z mlekiem i cukrem, aby lepiej smakował. Nasze kubki smakowe z czasem przyzwyczajają się i pragną tej słodyczy na co dzień. W ten sposób uzależniamy się nie tyle od samej kawy, co od cukru lub słodzików. Eksperci są zgodni i twierdzą, że najlepszym sposobem jest picie niesłodzonego napoju z ziaren kawy. Jeżeli nie jesteś w stanie zrezygnować ze słodkiego smaku, to warto przynajmniej zamienić cukier czy słodzik na zdrowszą i naturalną stewię.
Jednym z najłatwiejszych i najszybszych sposobów na uczynienie kawy zdrowszą jest pozbycie się wszystkich dodatków lub zamiana ich na zdrowsze odpowiedniki. Często zaczynamy pić czarny napój wraz z mlekiem i cukrem, aby lepiej smakował. Nasze kubki smakowe z czasem przyzwyczajają się i pragną tej słodyczy na co dzień. W ten sposób uzależniamy się nie tyle od samej kawy, co od cukru lub słodzików. Eksperci są zgodni i twierdzą, że najlepszym sposobem jest picie niesłodzonego napoju z ziaren kawy. Jeżeli nie jesteś w stanie zrezygnować ze słodkiego smaku, to warto przynajmniej zamienić cukier czy słodzik na zdrowszą i naturalną stewię.
2. Zabielanie małej czarnej
W naszej kulturze dość popularne jest dodawanie do kawy mleka krowiego. Jesteśmy przyzwyczajani do jego smaku od najmłodszych lat, mimo że jako dorośli wcale nie potrzebujemy tego rodzaju nabiału w codziennej diecie. Ludzki organizm ma pewne problemy z prawidłowym trawieniem tego napoju, szczególnie w połączeniu z kawą, bo razem tworzą ciężko strawną mieszankę. Dlatego popularne zabielanie kawy mlekiem zwierzęcym nie jest najlepszym pomysłem, jeżeli zależy nam na zdrowej małej czarnej. Zdecydowanie lepiej wykorzystać w tym celu produkty roślinne. Napoje sojowe, ryżowe, owsiane, kokosowe czy migdałowe są zdrowsze, a dzięki mnogości rodzajów, możemy dobrać najodpowiedniejsze dla naszych kubków smakowych.
W naszej kulturze dość popularne jest dodawanie do kawy mleka krowiego. Jesteśmy przyzwyczajani do jego smaku od najmłodszych lat, mimo że jako dorośli wcale nie potrzebujemy tego rodzaju nabiału w codziennej diecie. Ludzki organizm ma pewne problemy z prawidłowym trawieniem tego napoju, szczególnie w połączeniu z kawą, bo razem tworzą ciężko strawną mieszankę. Dlatego popularne zabielanie kawy mlekiem zwierzęcym nie jest najlepszym pomysłem, jeżeli zależy nam na zdrowej małej czarnej. Zdecydowanie lepiej wykorzystać w tym celu produkty roślinne. Napoje sojowe, ryżowe, owsiane, kokosowe czy migdałowe są zdrowsze, a dzięki mnogości rodzajów, możemy dobrać najodpowiedniejsze dla naszych kubków smakowych.
3. Wybór zdrowych ziaren
Największe znaczenie w zakresie zdrowotności ma sam gatunek i miejsce pochodzenia kawy. Dwie najpopularniejsze odmiany to arabica i robusta. Różnią się one przede wszystkim smakiem - arabica jest bardziej delikatna, a robusta - goryczkowa. Drugi z wymienionych gatunków uchodzi za bardziej zdrowy, ale czysta robusta jest dla wielu osób zbyt mocna w smaku. Dlatego też zaleca się pić obydwie kawy w postaci mieszanki, dzięki czemu uzyskamy zbalansowany smak, przy jednoczesnym zachowaniu walorów prozdrowotnych. Robusta wysokiej jakości jest produkowana między innymi w Wietnamie, Indonezji, Ugandzie, Malezji czy też w Indiach. Kupując kawę możemy zadbać nie tylko o własne zdrowie, ale także o fundusze, dlatego warto regularnie sprawdzać kawa ziarnista promocja, aby kupować swój ulubiony napój w korzystnej cenie.
Największe znaczenie w zakresie zdrowotności ma sam gatunek i miejsce pochodzenia kawy. Dwie najpopularniejsze odmiany to arabica i robusta. Różnią się one przede wszystkim smakiem - arabica jest bardziej delikatna, a robusta - goryczkowa. Drugi z wymienionych gatunków uchodzi za bardziej zdrowy, ale czysta robusta jest dla wielu osób zbyt mocna w smaku. Dlatego też zaleca się pić obydwie kawy w postaci mieszanki, dzięki czemu uzyskamy zbalansowany smak, przy jednoczesnym zachowaniu walorów prozdrowotnych. Robusta wysokiej jakości jest produkowana między innymi w Wietnamie, Indonezji, Ugandzie, Malezji czy też w Indiach. Kupując kawę możemy zadbać nie tylko o własne zdrowie, ale także o fundusze, dlatego warto regularnie sprawdzać kawa ziarnista promocja, aby kupować swój ulubiony napój w korzystnej cenie.
4. Sposób parzenia
Profesjonalni bariści często podkreślają, że najlepsza kawa powstaje poprzez zmielenie ziaren tuż przed zaparzeniem. W takiej sytuacji gorąca woda zdecydowanie lepiej radzi sobie z wydobywaniem głębi smaku i aromatu. Jeżeli chodzi o kwestie zdrowotną, to warto zwrócić uwagę na wielkość mielonych ziaren. Celem jest bowiem wydobycie jak największej ilości polifenoli, a im drobniej mielimy, tym więcej polifenoli otrzymujemy w naszej kawie. Z tego dość łatwo wysnuć wniosek, iż espresso, czyli kawa parzona z najdrobniejszych ziaren, jest także najzdrowszym wyborem dla naszego organizmu. Jeżeli smak espresso jest zbyt mocny, możesz zastosować ekspres przelewowy, który również wykorzystuje drobne mielenie. Pamiętaj także, że idealna temperatura do parzenia kawy to nie wrzątek, a raczej woda pomiędzy 88 a 94 stopniami Celsjusza.
Profesjonalni bariści często podkreślają, że najlepsza kawa powstaje poprzez zmielenie ziaren tuż przed zaparzeniem. W takiej sytuacji gorąca woda zdecydowanie lepiej radzi sobie z wydobywaniem głębi smaku i aromatu. Jeżeli chodzi o kwestie zdrowotną, to warto zwrócić uwagę na wielkość mielonych ziaren. Celem jest bowiem wydobycie jak największej ilości polifenoli, a im drobniej mielimy, tym więcej polifenoli otrzymujemy w naszej kawie. Z tego dość łatwo wysnuć wniosek, iż espresso, czyli kawa parzona z najdrobniejszych ziaren, jest także najzdrowszym wyborem dla naszego organizmu. Jeżeli smak espresso jest zbyt mocny, możesz zastosować ekspres przelewowy, który również wykorzystuje drobne mielenie. Pamiętaj także, że idealna temperatura do parzenia kawy to nie wrzątek, a raczej woda pomiędzy 88 a 94 stopniami Celsjusza.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez