WM.pl
16 października 2025, Czwartek
imieniny: Ambrożego, Florentyny, Gawła
  • 10°C
    Olsztyn

  • Cywilizacja
  • Rodzina
  • Biznes i ekonomia
  • Moto
  • Redakcja poleca
  • Rolnicze abc
  • Moje Mazury
  • Poczta
  • Ogłoszenia
  • Anty-defamation
  • Kongres Przyszłości
  • Europe Direct
  • Plebiscyt Sportowy
  • Krasnal.info
PODZIEL SIĘ

Przepis na odporność

2022-09-12 14:48:38(ost. akt: 2022-09-12 14:55:42)

Autor zdjęcia: Pixabay

Nadchodzi jesień, a więc zmniejsza się temperatura za oknem, pogarsza się pogoda, a nasza odporność znacznie się osłabia. Na szczęście można temu choć trochę zaradzić.

Warto przeczytać

  • Zaginął 14-letni Michał Syski
  • Wywalczyli nową organizację ruchu [ZDJĘCIA]
  • Pożar hali w Rusocinie
Pewne produkty wspierają odporność lub przyspieszają powrót do zdrowia w trakcie choroby. Odpowiednia dieta jest w stanie zdziałać cuda. Żywność bogata w witaminę C, D oraz cynk jest kluczowa w walce z infekcjami.

Nasz styl żywienia ma duże znaczenie w kontekście naszego zdrowia oraz samopoczucia. O prawidłową dietę należy oczywiście dbać przez cały rok, jednak w sezonie jesiennym należy zwiększyć podaż niektórych produktów.

Nasze codzienne menu powinno opierać się o warzywa, owoce, orzechy i pestki, produkty pełnoziarniste, zdrowe tłuszcze oraz ryby i nabiał. Są one gwarancją utrzymania dobrego zdrowia. Odżywianie powinno być również urozmaicone. Warto wybierać różne produkty i odświeżać swoje menu.

Przepisy:

Pieczone bataty z sosem czosnkowym
Składniki:
-batat 200g
-jogurt grecki 50ml
-czosnek, 2 ząbki
-oliwa 5ml
-papryka wędzona, papryka ostra, koperek suszony, oregano, sól ziołowa
Sposób przygotowania:
Batat umyć i pokroić na kształt frytek, a następnie przyprawić (papryka wędzona, papryka ostra, koperek suszony i sól ziołowa), skropić oliwą. Piec w temperaturze 200C do miękkości (około 40 minut). Czosnek posiekać. Posiekany czosnek połączyć z jogurtem greckim, oregano i solą ziołową. Frytki podawać z sosem.

Lawasz z łososiem na ciepło
Składniki:
-lawasz
-łosoś wędzony na ciepło 30g
-ser gouda 10g
-rukola 10g
-pomidor 50g
-papryka czerwona 40g
-majonez ½ łyżeczki
-pieprz świeżo mielony, czosnek granulowany

Sposób przygotowania:
Lawasz posmarować majonezem, posypać świeżo mielonym pieprzem i czosnkiem granulowanym. Pomidora i paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki ułożyć na lawaszu i szczelnie zwinąć. Na suchej, rozgrzanej patelni zarumienić lawasz z obu stron.

Kanapka pełna żelaza i witaminy C
Składniki:
-grahamka
-hummus gotowy 40g
-burak gotowany 50g
-ogórek kiszony 50g
-natka pietruszki, kilka listków

Sposób przygotowania:
Bułkę przekroić na pół. Jej spód posmarować hummusem. Buraka i ogórka pokroić w plasterki, ułożyć je na kanapce, a na koniec ozdobić listkami natki pietruszki. Przykryć drugą połówką bułki.

Koktajl malinowy
Składniki:
-ser twarogowy 50g
-jogurt naturalny 180ml
-maliny świeże lub mrożone 150g
-otręby pszenne 10g
-miód np. pszczeli łyżka
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki ze sobą zmiksować.

Sałatka z tuńczykiem
Składniki:
-miks sałat 50g
-pomidorki cherry 100g
-ogórek zielony 80g
-kukurydza konserwowa 50g
-cebula czerwona 30g
-tuńczyk z oleju 80g
-pestki słonecznika 5g
-oliwa 5ml
-czosnek granulowany, pieprz świeżo mielony, sól ziołowa, suszona natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Na miksie sałat ułożyć cząstki tuńczyka, plasterki ogórka zielonego, krążki cebuli, połówki pomidorków i kukurydzę. Sałatkę przyprawić czosnkiem granulowanym, pieprzem świeżo mielonym, solą ziołową i suszoną natką pietruszki. Całość skropić oliwą i udekorować pestkami słonecznika.

Grzanka czosnkowo serowa
Składniki:
-gruba kromka żytniego pieczywa ok 60g
-ser cheddar we wiórkach 30g
-czosnek, 2 ząbki
-masło 3g
-pieprz świeżo mielony, papryka słodka
Sposób przygotowania:
Czosnek posiekać. Posiekany czosnek połączyć z wiórkami sera cheddar, świeżo mielonym pieprzem i słodką papryką. Pieczywo posmarować masłem, ułożyć na nim czosnkowy ser. Piec w temperaturze 180C około 8 minut.

Aleksandra Kobylańska

Aleksandra Kobylańska, dietetyk oraz psychodietetyk efektywnie działający na Instagramie @aleksandrakobylanska. Autorka książek oraz artykułów popularnonaukowych, a także mówca konferencyjny. Na swoim instagramowym profilu dzieli się swoją wiedzą, pasją oraz świetnymi przepisami kulinarnymi.

Subskrybuj "Gazetę Olsztyńską" na Google News
Tagi:
Nidzica Działdowo Aleksandra Kobylańska odporność 2022
PODZIEL SIĘ

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zaloguj się lub wejdź przez FB

GazetaOlsztyńska.pl
  • Koronawirus
  • Wiadomości
  • Sport
  • Olsztyn
  • Plebiscyty
  • Ogłoszenia
  • Nieruchomości
  • Motoryzacja
  • Drobne
  • Praca
  • Patronaty
  • Reklama
  • Pracuj u nas
  • Kontakt
ul. Tracka 5
10-364 Olsztyn
tel: 89 539-75-20
internet@gazetaolsztynska.pl
Biuro reklamy internetowej
tel: 89 539-76-29,
tel: 89 539-76-59
reklama@wm.pl

Bądź na bieżąco!

Najświeższe informacje przygotowane przez Redakcję zawsze na Twojej skrzynce e-mail. Zapisz się dzisiaj.

  • Polityka Prywatności
  • Regulaminy
  • Kontakt
2001-2025 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 7B