WM.pl
16 października 2025, Czwartek
imieniny: Ambrożego, Florentyny, Gawła
  • 10°C
    Olsztyn

  • Cywilizacja
  • Rodzina
  • Biznes i ekonomia
  • Moto
  • Redakcja poleca
  • Rolnicze abc
  • Moje Mazury
  • Poczta
  • Ogłoszenia
  • Anty-defamation
  • Kongres Przyszłości
  • Europe Direct
  • Plebiscyt Sportowy
  • Krasnal.info
PODZIEL SIĘ

Andrzejkowe przekąski

2022-11-16 10:00:00(ost. akt: 2022-11-15 09:53:41)

Autor zdjęcia: freepik

Wielkimi krokami nadciągają Andrzejki, a to oznacza, że wielu z nas będzie organizowało różnego rodzaju zabawy. Zatem wszelkie kulinarne inspiracje w tym okresie są mile widziane, a więc w tym tekście zaproponuję kilka pysznych i prostych przekąsek, które zaskoczą niejednego gościa. Te przekąski na stole prezentują się doskonale.

Warto przeczytać

  • Najnowsze wydanie Gazety Olsztyńskiej
  • Ta fasada jest warta twojego głosu
  • Z cyberwojny zrobili „wojnę Polski z Rosją”
CARPACCIO Z BURAKA
Składniki:
-ugotowane buraki 400g
-rukola 20g
-ser feta 70g
-pestki dyni 20g
-oliwa 15ml
-pieprz świeżo mielony, sól czosnkowa

Sposób przygotowania:
Buraki pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na talerzu. Ozdobić je rukolą, cząstkami fety i pestkami dyni. Całość skropić oliwą i oprószyć świeżo mielonym pieprzem oraz solą ziołową.

TARTINKI NA KRAKERSACH
Składniki:
-krakersy 10szt.
-serek kanapkowy np. ziołowy 40g
-salami 10 plasterków
-oliwki zielone 5szt.
-oliwki czarne 5szt.

Sposób przygotowania:
Krakersy posmarować serkiem. Ułożyć na nich plasterki salami i połówki oliwek.

SAŁATKA NA STYL CAPRESE
Składniki:
-pomidorki koktajlowe 150g
-mini mozzarella 150g
-czarne oliwki 50g
-pesto 20g
-woda przegotowana 40ml
-pieprz świeżo mielony

Sposób przygotowania:
Pomidorki, mozzarellę i oliwki połączyć ze sobą. Sałatkę doprawić świeżo mielonym pieprzem i sosem (wymieszane pesto z wodą).

PIECZONE FRYTKI WARZYWNE Z SOSEM CZOSNKOWYM
Składniki:
-marchew 200g
-pietruszka 100g
-ziemniaki 300g
-cukinia 250g
-jogurt grecki 150ml
-czosnek 3 ząbki
-koperek suszony, pieprz biały, papryka wędzona, czosnek granulowany, sól ziołowa, tymianek

Sposób przygotowania:
Marchew, pietruszkę i ziemniaki obrać, a następnie pokroić na kształt cienkich frytek razem z cukinią. Warzywa przyprawić (papryka wędzona, czosnek granulowany, sól ziołowa i tymianek). Piec do zarumienienia w temperaturze 200C. Podczas pieczenia warzyw przygotować sos – czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, połączyć z jogurtem greckim, białym pieprzem, koperkiem suszonym i solą ziołową. Warzywne frytki serwować z sosem.
Aleksandra Kobylańska

Obrazek w tresci

Aleksandra Kobylańska, dietetyk oraz psychodietetyk efektywnie działający na Instagramie @aleksandrakobylanska. Autorka książek oraz artykułów popularnonaukowych, a także mówca konferencyjny. Na swoim instagramowym profilu dzieli się swoją wiedzą, pasją oraz świetnymi przepisami kulinarnymi.


Subskrybuj "Gazetę Olsztyńską" na Google News
Tagi:
Nidzica Działdowo Aleksandra Kobylańska przepisy 2022 zdrowie
PODZIEL SIĘ

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zaloguj się lub wejdź przez FB

GazetaOlsztyńska.pl
  • Koronawirus
  • Wiadomości
  • Sport
  • Olsztyn
  • Plebiscyty
  • Ogłoszenia
  • Nieruchomości
  • Motoryzacja
  • Drobne
  • Praca
  • Patronaty
  • Reklama
  • Pracuj u nas
  • Kontakt
ul. Tracka 5
10-364 Olsztyn
tel: 89 539-75-20
internet@gazetaolsztynska.pl
Biuro reklamy internetowej
tel: 89 539-76-29,
tel: 89 539-76-59
reklama@wm.pl

Bądź na bieżąco!

Najświeższe informacje przygotowane przez Redakcję zawsze na Twojej skrzynce e-mail. Zapisz się dzisiaj.

  • Polityka Prywatności
  • Regulaminy
  • Kontakt
2001-2025 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 7B