WM.pl
11 maja 2025, Niedziela
imieniny: Igi, Mamerta, Miry
  • 12°C
    Olsztyn

  • Cywilizacja
  • Rodzina
  • Biznes i ekonomia
  • Moto
  • Redakcja poleca
  • Rolnicze abc
  • Moje Mazury
  • Poczta
  • Ogłoszenia
  • Anty-defamation
  • Kongres Przyszłości
  • Europe Direct
  • Plebiscyt Sportowy
  • Krasnal.info
PODZIEL SIĘ

Poznaliśmy Mistrzów Szkolnej Patelni (konkurs w ZSZ w Giżycku)

2023-02-19 11:42:40(ost. akt: 2023-02-19 12:23:13)

Autor zdjęcia: powiatgizycki.pl

W Zespole Szkół Zawodowych w Giżycku odbył się Konkurs Kulinarny o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni”. Temat tegorocznego konkursu: „Vege – zielono mi”. W konkursie wzięło udział dziesięć dwuosobowych drużyn.

Warto przeczytać

  • Będzie tak, jak zapowiadano? IMGW ostrzega przed przymrozkami
  • Kwarantanna dla studentów Akademii Policji w Szczytnie...
  • Tragedia na trasie Chorzele-Szczytno. Droga jest zablokowana...
Każda z drużyn przygotowała cztery porcje dania. A były to: tarta z niespodzianką, epickie kotlety z soczewicy, smażone bliny ziemniaczane z serem i warzywami, szpinakowe kieszonki z kurkami i serem kozim, stek z kalafiora na ciecierzycy z warzywami i pesto z rukoli, kotlety z marchewki z blanszowanymi warzywami, wegańskie nugetsy z roślinnym sosem serowym, dynia na dwa sposoby z kremowym pure ziemniaczanym i jajkiem poszetowym, tarta z warzywami, pieczone warzywa.

Dania oceniała komisja konkursowa w składzie: Dariusz Baryga – szef kuchni w Tawernie Dezeta w Wilkasach, Anna Żołondek – kucharz w Tawernie Dezeta w Wilkasach oraz Mateusz Galbarczyk – zastępca szefa kuchni w Hotelu Mikołajki.

Wyniki konkursu:
1. miejsce – Dominika Caryk, Marcin Kmit (epickie kotlety z soczewicy),
2. miejsce – Weronika Rejmanowska, Małgorzata Wyżykowska (dynia na dwa sposoby z kremowym pure ziemniaczanym i jajkiem poszetowym),
3. miejsce – Zuzanna Duda, Magdalena Duda (szpinakowe kieszonki z kurkami i serem kozim)

Nagrodę publiczności przyznano Weronice Rejmanowskiej i Małgorzacie Wyżykowskiej za dynię na dwa sposoby z kremowym pure ziemniaczanym i jajkiem poszetowym.

Głównym celem konkursu było promowanie utalentowanych uczniów oraz wyłonienie dwuosobowego zespołu, który będzie reprezentował szkołę na XXV Wojewódzkim Konkursie Kulinarnym.

W degustacji dań uczestniczyli m.in. starosta Giżycki Mirosław Dariusz Drzażdżewski, wicestarosta Giżycki Mateusz Sieroński, dyrektor Powiatowego Zespołu Obsługi Szkół i Placówek Oświatowych Małgorzata Czopińska, zastępca dyrektora PZOSiPO Ryszard Należyty.
Żródło: powiatgizycki.pl

Konkurs Kulinarny "Mistrz Szkolnej Patelni" Zobacz więcej zdjęć. Kliknij i otwórz galerię.



Subskrybuj "Gazetę Olsztyńską" na Google News
Tagi:
Giżycko ZSZ w Giżycku konkurs kulinarny mistrz szkolnej patelni
Katarzyna Tomaszewicz
więcej od tego autora

PODZIEL SIĘ

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zaloguj się lub wejdź przez FB

GazetaOlsztyńska.pl
  • Koronawirus
  • Wiadomości
  • Sport
  • Olsztyn
  • Plebiscyty
  • Ogłoszenia
  • Nieruchomości
  • Motoryzacja
  • Drobne
  • Praca
  • Patronaty
  • Reklama
  • Pracuj u nas
  • Kontakt
ul. Tracka 5
10-364 Olsztyn
tel: 89 539-75-20
internet@gazetaolsztynska.pl
Biuro reklamy internetowej
tel: 89 539-76-29,
tel: 89 539-76-59
reklama@wm.pl

Bądź na bieżąco!

Najświeższe informacje przygotowane przez Redakcję zawsze na Twojej skrzynce e-mail. Zapisz się dzisiaj.

  • Polityka Prywatności
  • Regulaminy
  • Kontakt
2001-2025 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 7B