WM.pl
16 maja 2025, Piątek
imieniny: Andrzeja, Jędrzeja, Małgorzaty
  • 7°C
    Olsztyn

  • Cywilizacja
  • Rodzina
  • Biznes i ekonomia
  • Moto
  • Redakcja poleca
  • Rolnicze abc
  • Moje Mazury
  • Poczta
    • Ogłoszenia
    • Anty-defamation
    • Kongres Przyszłości
    • Europe Direct
    • Plebiscyt Sportowy
    • Krasnal.info
    PODZIEL SIĘ

    Smaczny sposób na ochronę serca

    2023-07-18 10:32:30(ost. akt: 2023-08-04 14:22:48)

    Autor zdjęcia: Pixabay

    Sezon na wiśnie trwa. Kto jednak oglądał odcinek Wojny Domowej pt. „Wizyta starszej pani” — ten może do robienia konfitur może nie garnąć się zbyt nachalnie… I dobrze. Bo wiśnie zdrowsze są na świeżo! Wprawdzie wiem, że dość cierpkie, ale…

    Warto przeczytać

    • Zatrute ryby w Zalewie Wiślanym?
    • Tajemniczy grób przy galerii
    • Ruszyła "szesnastka", czyli pierwszy krok dla blisko 80...
    Historia prawdziwa. Same z siebie wiśnie budziły we mnie od wczesnego dzieciństwa dość mieszane uczucia: wszystko przez to, że zwodnicze, bo właśnie cierpkie w smaku, a takie niby podobne do słodkich czereśni. W dodatku plama od nich, szczególnie na białej bluzce lub kiecce — nie do wywabienia…! Ale już takie wiśniowe konfitury z omletem (tak, w tej kolejności właśnie!) — to jest zdecydowanie sedno życia i to od samego zarania do zgrzybiałej starości…!

    PRZECZYTAJ KONIECZNIE: Nieco inaczej o profilaktyce raka piersi nie tylko w październiku

    Nieco inaczej o profilaktyce raka piersi nie tylko w październiku

    Bo korzyści zdrowotne wiśni są imponujące…! To nie bez powodu jedne z najbardziej lubianych owoców. Są pyszne i zawierają witaminy, minerały i związki roślinne o potężnym działaniu zdrowotnym.

    Bomba odżywcza

    Wiśnie to małe owoce pestkowe, które występują w różnych kolorach i smakach. Wszystkie odmiany są bardzo pożywne i bogate w błonnik, witaminy i minerały. Jedna filiżanka (154 g) surowych wiśni bez pestek zapewnia 2 g białka, 25 g węglowodanów, 3 g błonnika i 97 kalorii. Ta sama porcja zapewnia 18 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C, 10 proc. zapotrzebowania na potas, 5 proc. — na miedź i tyle samo na mangan.

    Fot. Pixabay

    Wszystkie te składniki odżywcze, zwłaszcza błonnik, witamina C i potas, korzystnie wpływają na zdrowie na wiele sposobów. I tak, witamina C jest niezbędna do utrzymania układu odpornościowego i zdrowia skóry, podczas gdy potas wspiera skurcze mięśni, funkcjonowanie nerwów, reguluje ciśnienie krwi i wiele innych niezwykle ważnych procesów organizmu.

    Wiśnie są również dobrym źródłem błonnika, który pomaga utrzymać zdrowy układ trawienny, zasilając pożyteczne bakterie jelitowe i promując regularność wypróżnień. Ponadto dostarczają witamin z grupy B, manganu, miedzi, magnezu i witaminy K.

    Podsumowując: wiśnie są dobrym źródłem witaminy C, potasu, błonnika i innych składników odżywczych, których organizm potrzebuje do optymalnego funkcjonowania.

    Przeciwutleniacze i związki przeciwzapalne

    Wysokie stężenie związków roślinnych w wiśniach może odpowiadać za wiele korzyści zdrowotnych tego owocu. Chociaż ilość i rodzaj mogą się różnić w zależności od odmiany, wszystkie wiśnie są pełne przeciwutleniaczy i związków przeciwzapalnych. A przecież przeciwutleniacze pomagają w walce ze stresem oksydacyjnym — stanem, który jest związany z wieloma chorobami przewlekłymi i przedwczesnym starzeniem się.

    Fot. Pixabay

    Wiśnie są szczególnie bogate w polifenole, które pomagają zwalczać uszkodzenia komórek, zmniejszają stany zapalne i wspierają ogólny stan zdrowia. W rzeczywistości diety bogate w polifenole mogą chronić przed wieloma chorobami przewlekłymi, w tym chorobami serca, cukrzycą, osłabieniem umysłowym i niektórymi nowotworami.

    Te owoce zawierają również pigmenty karotenoidowe, takie jak beta-karoten i witamina C, które również mają właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające.

    PRZECZYTAJ KONIECZNIE: Nadciśnienie tętnicze nie boli

    Nadciśnienie tętnicze nie boli

    Podsumowując: wszystkie wiśnie są bogate w przeciwutleniacze i związki przeciwzapalne, które mogą zmniejszać ryzyko chorób przewlekłych i promować ogólny stan zdrowia.

    Na zdrowe serce

    Zwiększenie spożycia wiśni to smaczny sposób na ochronę serca. Wiele badań pokazuje, że diety bogate w te owoce wiążą się ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca. Wiśnie są szczególnie korzystne, bo mają składniki odżywcze i związki, o których wiadomo, że wspierają zdrowie serca, w tym przeciwutleniacze potasowe i polifenolowe. Zaledwie 154 g słodkich wiśni zapewnia 10 proc. dziennego zapotrzebowania na potas — minerał niezbędny do utrzymania zdrowego serca, potrzebny do utrzymania regularnego bicia serca, który pomaga usunąć nadmiar sodu z organizmu i reguluje ciśnienie krwi. Dlatego wyższe spożycie potasu wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca i udaru mózgu.

    Co więcej, wiśnie są bogate w silne przeciwutleniacze polifenolowe, w tym antocyjany, flawonole i katechiny, które mogą pomóc w utrzymaniu zdrowego serca poprzez ochronę przed uszkodzeniem komórek i zmniejszenie stanu zapalnego. Badanie przeprowadzone na 84 158 osobach wykazało, że wyższe spożycie polifenoli — zwłaszcza antocyjanów, flawonoli i katechin — wiązało się ze znacznie zmniejszonym ryzykiem chorób serca w ciągu 5 lat.

    PRZECZYTAJ KONIECZNIE: Światowy Dzień Serca. Miej Serce dla Serca

    Światowy Dzień Serca. Miej Serce dla Serca

    Podsumowując: wiśnie są pełne przeciwutleniaczy potasowych i polifenolowych, które mają silne właściwości chroniące serce.

    Fot. Pixabay

    Na artretyzm i dnę

    Ze względu na silne działanie przeciwzapalne wiśnie mogą zmniejszać objawy zapalenia stawów i dny moczanowej — zapalenia stawów spowodowanego nagromadzeniem kwasu moczowego, co może prowadzić do skrajnego obrzęku, stanu zapalnego i bólu stawów. Wiele badań pokazuje, że wiśnie pomagają hamować stres oksydacyjny i zmniejszać stany zapalne poprzez tłumienie białek zapalnych, co może pomóc zmniejszyć objawy związane z zapaleniem stawów.

    Ponadto mogą obniżać poziom kwasu moczowego w organizmie, co czyni je szczególnie korzystnymi dla osób z dną moczanową. Badanie przeprowadzone na 10 kobietach wykazało, że zjedzenie 2 porcji (280 g) czereśni po całonocnym poście obniżyło poziom białka C-reaktywnego (CRP) markera stanu zapalnego i znacząco obniżyło poziom kwasu moczowego 5 godzin po spożyciu. Inne badanie z udziałem 633 osób z dną moczanową wykazało, że ci, którzy jedli świeże wiśnie przez 2 dni, mieli o 35 proc. mniej ataków dny moczanowej niż ci, którzy nie spożywali owoców.

    Ponadto badanie wykazało, że gdy spożycie wiśni było łączone z lekiem na dnę o nazwie allopurynol, prawdopodobieństwo wystąpienia ataków dny moczanowej było o 75 proc. mniejsze niż w okresach, w których nie spożywano ani wiśni, ani allopurynolu.

    PRZECZYTAJ KONIECZNIE: Zaburzenia psychiczne spowodowane substancjami i chorobami somatycznymi

    Zaburzenia psychiczne spowodowane substancjami i chorobami somatycznymi

    Podsumowując: badania wskazują, że silne właściwości przeciwzapalne wiśni mogą być korzystne dla osób z zapaleniem stawów i dną moczanową.

    Na dobry sen

    Jedzenie wiśni lub picie cierpkiego soku wiśniowego może poprawić jakość snu. Korzyści sprzyjające zasypianiu można przypisać wysokiemu stężeniu związków roślinnych w owocach. Dodatkowo wiśnie zawierają melatoninę — substancję, która pomaga regulować cykl snu i czuwania.

    Fot. Pixabay

    Badanie przeprowadzone na 20 osobach wykazało, że osoby, które piły koncentrat cierpkiego soku wiśniowego przez 7 dni, doświadczyły znacznego wzrostu poziomu melatoniny, długości snu i jakości snu w porównaniu z placebo. Podobnie dwutygodniowe badanie przeprowadzone na osobach starszych cierpiących na bezsenność wykazało, że wypicie 1 szklanki (240 ml) cierpkiego soku wiśniowego przed snem wydłużyło czas snu o 84 minuty.

    Podsumowując: wiśnie zawierają związki przeciwzapalne i melatoninę, które mogą pomóc poprawić jakość snu u niektórych osób.

    Sokówki, szklanki i słupianki

    To trzy gatunki wiśni uprawiane w Polsce. Sokówki są ciemnoczerwone, niekiedy prawie czarne i mają ciemny, barwiący sok. Szklanki mają natomiast kolor jasnoczerwony i tak samo jasny, niebrudzący sok. Jawny dowód na to, że w dzieciństwie karmiona byłam raczej sokówkami…
    Wyjątkowym smakiem wyróżnia się wiśnia nadwiślańska, zwana też słupianką, która jest najlepsza na sok. Uprawia się ją na terenach wapiennych lub wapienno-gliniastych w nadwiślańskich częściach trzech województw: lubelskiego, mazowieckiego i świętokrzyskiego. Od niedawna ten gatunek wiśni znajduje się w unijnym rejestrze Chronionych Nazw Pochodzenia, jako zarejestrowany produkt regionalny.

    Podsumowując: jedzmy wiśnie, bo są smaczne, zdrowe. A właśnie trwa wiśniowy sezon!
    Magdalena Maria Bukowiecka

    Subskrybuj "Gazetę Olsztyńską" na Google News
    ZAMKNIJ
    Tagi:
    wiśnie wiśnia zdrowie wartości odżywcze
    Magdalena Maria Bukowiecka
    więcej od tego autora

    PODZIEL SIĘ

    Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

    Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

    Zaloguj się lub wejdź przez FB

    GazetaOlsztyńska.pl
    • Koronawirus
    • Wiadomości
    • Sport
    • Olsztyn
    • Plebiscyty
    • Ogłoszenia
    • Nieruchomości
    • Motoryzacja
    • Drobne
    • Praca
    • Patronaty
    • Reklama
    • Pracuj u nas
    • Kontakt
    ul. Tracka 5
    10-364 Olsztyn
    tel: 89 539-75-20
    internet@gazetaolsztynska.pl
    Biuro reklamy internetowej
    tel: 89 539-76-29,
    tel: 89 539-76-59
    reklama@wm.pl

    Bądź na bieżąco!

    Najświeższe informacje przygotowane przez Redakcję zawsze na Twojej skrzynce e-mail. Zapisz się dzisiaj.

    • Polityka Prywatności
    • Regulaminy
    • Kontakt
    2001-2025 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 7B