Naturalne barwniki i substancje bioaktywne – tematem kolejnego spotkania brokerskiego
2023-10-26 14:10:05(ost. akt: 2023-10-26 15:11:28)
Artykuł
sponsorowany
Konsumenci coraz bardziej interesują się żywnością o działaniu prozdrowotnym. Dużą wagę przykładają również do wyglądu kupowanych produktów spożywczych. Podczas kolejnego otwartego spotkania brokerskiego eksperci z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN (IRZiBŻ) przedstawią szereg istotnych informacji w temacie naturalnych barwników i substancji bioaktywnych.
Spotkanie odbędzie się 7 listopada o godz. 10:00 w siedzibie Instytutu przy ul. Tuwima 10 w Olsztynie.
W ostatnim czasie pojawił się trend wypierania syntetycznych barwników przez barwniki naturalne, co w konsekwencji wymusiło korygowanie procesów technologicznych w kierunku ograniczenia negatywnych przemian naturalnych substancji.
Uczestnicy wydarzenia dowiedzą się, jakie istnieją naturalne barwniki i substancje bioaktywne oraz jak ważne jest śledzenie przemian tych substancji – od surowca, poprzez procesy technologiczne i przechowywanie aż do spożycia, aby produkt docierający do rąk konsumenta był atrakcyjny zarówno ze względów prozdrowotnych, jak i pod kątem wizualnym.
Swoim doświadczeniem i swoją wiedzą podzielą się naukowcy z zespołu dr hab. Wiesława Wiczkowskiego z Pracowni Metabolomiki IRZiBŻ PAN, którzy m.in. analizują substancje bioaktywne i barwniki obecne zarówno w surowcu i produkcie spożywczym, jak i po jego spożyciu – w płynach biologicznych organizmu (aby zweryfikować prozdrowotny potencjał danego produktu). Wyniki ich analiz umożliwiają prowadzenie kierowanej hodowli roślin, optymalizowanie procesów technologicznych i biotechnologicznych oraz planowanie procesu przechowywania żywności. Ma to niebagatelne znaczenie
przy produkcji innowacyjnych produktów żywnościowych adresowanych do określonych grup konsumentów.
przy produkcji innowacyjnych produktów żywnościowych adresowanych do określonych grup konsumentów.
Spotkanie z ekspertami jest częścią projektu pn. „Centrum Badań Środowiska i Innowacyjnych Technologii Żywności dla Jakości Życia” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Warmińsko-Mazurskiego na lata 2014-2020.
Udział w spotkaniu jest bezpłatny, jednak trzeba się zarejestrować. Szczegóły wydarzenia na stronie www.pan.olsztyn.pl
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez