6 wykładów ekspertów, 3 praktyczne warsztaty oraz 3 debaty z uczestnikami – oto, co czekało na dietetyków, którzy wzięli udział w sobotniej konferencji w budynku Uniwersytetu SWPS. Podczas spotkań rozmawiano m.in. o żywieniu osób z zespołem jelita nadwrażliwego, pacjentów onkologicznych i kardiologicznych.
– Styl życia populacji Polski pozostawia wiele do życzenia, jeżeli chodzi o troskę o układ krążenia. Rosnąca epidemia otyłości – choroby dietozależne oraz cywilizacyjne – sprzyja występowaniu zgonów spowodowanych zawałem lub udarem. Zmiana nawyków żywieniowych jest kluczowa dla zmniejszenia umieralności na choroby układu sercowo-naczyniowego – mówił podczas swojego wystąpienia prof. Marek Naruszewicz.
Eksperci poruszali także zagadnienia związane z dietetyką sportową, nowoczesną diagnostyką, dietami eliminacyjnymi czy wsparciem psychologicznym.
– Dietoterapia chorób onkologicznych opiera się nie tylko na zastosowaniu odpowiednich zabiegów żywieniowych. Bardzo ważną rolę pełni także aspekt psychologiczny podczas pracy z chorym. Zrozumienie oraz rozmowa mogą poprawić efekty leczenia nie tylko szpitalnego, ale także psychicznego – stwierdziła jedna z ekspertek debaty.
Prelegenci pochylili się ponadto nad czysto prawnymi aspektami wykonywania zawodu dietetyka.
– Bardzo dużym zainteresowaniem cieszyła się debata dotycząca regulacji zawodu dietetyka – mówi Marzena Lamont, Dyrektor Instytutu Edukacji Żywieniowej. – Zamierzamy kontynuować ją na kolejnych konferencjach, wspierając w działaniach Związek Zawodowy Dietetyków i Żywieniowców.
To właśnie kwestia prawna jest jednym z większych wyzwań, z jakimi musi mierzyć się polskie środowisko dietetyczne. Nasze przepisy pozwalają bowiem prowadzić terapię osobom bez odpowiednich kwalifikacji, co niesie za sobą spore zagrożenia dla zdrowia, a w skrajnych przypadkach, nawet dla życia pacjentów. Takie spotkania to kolejny mały krok w kierunku zmian na lepsze.
– Zdecydowanie możemy powiedzieć, że jesteśmy zadowoleni z konferencji, tak jak i nasi odbiorcy, co uznajemy za duży sukces! Zaproszeni goście podzielili się swoją wiedzą i doświadczeniem, a po wydarzeniu uczestnicy podkreślali wartość merytoryczną prezentowanych treści – podsumowuje Marzena Lamont, organizatorka Konferencji.
Instytut Edukacji Żywieniowej to organizacja, w skład której wchodzi zespół ekspertów z dziedziny dietetyki. Oferuje szkolenia online, a także ogólnopolskie konferencje naukowe, podczas których poruszane są najbardziej aktualne zagadnienia związane z żywieniem. Kolejna planowana jest już w listopadzie.
Współczesne Wyzwania Dietetyka – relacja z konferencji
2019-04-16 15:36:40
13 kwietnia w Warszawie odbyła się I Konferencja Naukowa Instytutu Edukacji Żywieniowej. O Współczesnych wyzwaniach dietetyka dyskutowało ponad 20 prelegentów oraz gości specjalnych. Wydarzenie zgromadziło blisko 400 uczestników, którzy brali w nim udział na żywo lub śledząc transmisję online.
Artykuł został umieszczony przez naszego użytkownika na jego profilu: Janusz Mroczkowski
Oceń artykuł:
(0)
Janusz Mroczkowski
O mnie
Opublikowani to merytoryczne materiały prasowe (nie reklamowe) tworzone wspólnie z ekspertami reprezentującymi naszych partnerów oraz klientów. Miłej lektury :)
Ostatnie artykuły użytkownika Janusz Mroczkowski
- Lody za złotówkę dla uczniów z biało-czerwonym paskiem!
- Trzecie urodziny aplikacji dla dietetyków Kcalmar.pro
- A może specjalistyczny sklep franczyzowy?
- Białostocki sklep Tooles.pl z większą powierzchnią i nowym magazynem
- Jak zamienić chwilowy zapał w regularną, zdrową dietę?
- Ułatw dziecku start w dorosłe życie
- Ach śpij kochanie ... a będziesz fit
- Oishi Biru czyli dobre piwo
- Rezerwowa kasa fiskalna – zbędny wydatek czy konieczność?
- Czy „light” to naprawdę „light”?
Przejdź do swojego profilu