WM.pl
1 lipca 2025, Wtorek
imieniny: Bogusza, Haliny, Mariana
  • 25°C
    Olsztyn

  • Cywilizacja
  • Rodzina
  • Biznes i ekonomia
  • Moto
  • Redakcja poleca
  • Rolnicze abc
  • Moje Mazury
  • Poczta
  • Ogłoszenia
  • Anty-defamation
  • Kongres Przyszłości
  • Europe Direct
  • Plebiscyt Sportowy
  • Krasnal.info
PODZIEL SIĘ

Mazurskie placki biednych rycerzy, czyli warmińskie grzanki z czerstwego chleba

2012-11-14 14:22:15(ost. akt: 2012-11-14 16:22:10)
Zamiast wyrzucać czerstwy chleb, można z niego zrobić znakomite grzanki

Zamiast wyrzucać czerstwy chleb, można z niego zrobić znakomite grzanki

Autor zdjęcia: Andrzej Grabowski

Chleb to symbol, świętość niemalże. W wielu domach zachował się nabożny niemal stosunek do chleba; jeżeli kromka spadnie na podłogę, trzeba podnieść, pocałować i położyć na stole.

Warto przeczytać

  • [WIDEO] Jak się pracuje w centrum logistycznym w Ameryce...
  • Wypadki, hospitalizacje i nietrzeźwy kierowca – dramatyczny...
  • Olsztyński ZUS zaczyna wypłacać renty wdowie. Od kiedy?...
Ten przepis przysłał mi mój przyjaciel z warmińskiego Bisztynka Andrzej Grabowski, podobny znalazłem w książce „Smak Mazur”. Najpierw oddajmy głos Andrzejowi.

Kuchnia wiejska Warmii i Mazur to kuchnia prosta. Dawni mieszkańcy ubogich wsi nie mieli czasu na robienie wykwintnych dań. Przygotowywali je z najprostszych produktów, pochodzących z własnego gospodarstwa. Nic się nie miało prawa zmarnować, a wyrzucenie chleba było niedopuszczalne. Nawet jeśli spleśniał, to wolno go było co najwyżej spalić w piecu. Nigdy nie trafiał na śmietnik.
Chleb był tak traktowany we wszystkich kulturach i przez wszystkie narody czy plemiona.

Grzanki z czerstwego chleba moczonego w jajkach po raz pierwszy jadłem w domu rodowitego Warmiaka, sąsiada mego dziadka w Prejłowie. Miałem wówczas może z 5 lat, a przynajmniej od wtedy pamiętam to danie. Nie rozumiałem wówczas, dlaczego mój kolega mówi do swego taty "papa" i czasem nie rozumiałem języka, jakim posługiwano się w tym domu. Dziś wiem, że była to gwara warmińska.

Ale wróćmy do grzanek.


W talerzu należy rozbełtać kilka jajek. Można je posolić i przyprawić pieprzem. Nie polecam dodawania do jajek sproszkowanej papryki, bo w trakcie smażenia skarmelizuje się i stanie się gorzka. Posypuję nią dopiero gotowe grzanki.
Kromki czerstwego chleba moczymy przez chwilę z obu stron w jajku i smażymy na patelni na maśle, oliwie, oleju lub smalcu - wedle upodobań. To nie jest oczywiście danie dla przestrzegających diety niskokalorycznej i przesadnie dbających o linię.

Usmażone grzanki można spożyć bez żadnych dodatków, ja jednak po usmażeniu jednej strony obracam kromki chleba i kładę na nie plastry żółtego sera. Smażę na małym ogniu pod przykryciem. Wówczas ser się stopi. Roztopiony ser oprószam ostrą papryką. Wyjątkowo głodny 102-kilogramowy facet może zjeść 4-5 tak przygotowanych kromek chleba.

Te grzanki towarzyszą mojej rodzinie od zawsze i nie ma w niej kogoś, kto ich nie lubi. Polecam.

Tyle Andrzej Grabowski, bardzo podobny przepis znalazłem w cytowanej tu już kilka razy książce „Smak Mazur” (wydawnictwo Retman, 2006). Ten smażony chleb ma tam poetycką nazwę

Placki biednych rycerzy


Różni się od podanego wyżej głównie składem mieszanki, w której należy obtoczyć chleb przed usmażeniem. Oto ten przepis:

Składniki:
Kromki czerstwego chleba lub bułki
Szklanka mleka
4 – 5 jajek
125 g mąki
szklanka słodkiej śmietanki
Olej lub margaryna do smażenia
Sól, cukier, cynamon

Przygotowanie:
Przygotować ciasto z jajek, mąki, szczypty soli i śmietanki – należy je dobrze ubić, tak aby się spieniło. Kromki chleba moczyć w mleku, potem zanurzać w cieście i smażyć na gorącym tłuszczu z dwóch stron na rumiano. Gotowe grzanki posypać cukrem i cynamonem.

Wybór pozostawiamy Państwu.
Andrzej Grabowski, Adam Bartnikowski

Warmińskie grzanki z czerstwego chleba Zobacz więcej zdjęć. Kliknij i otwórz galerię.




Subskrybuj "Gazetę Olsztyńską" na Google News
Tagi:
Warmia Mazury kuchnia gotowanie przepisy chleb
PODZIEL SIĘ

Komentarze (8) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Ilfingis #937901 | 92.41.*.* 3 sty 2013 20:29

    a zgadza sie ... Namaczano kromki w rozkloconym jajku z mlekiem i smazono . Potem dodawano albo cukru alb pieprzu z sola i majerankiem . Pamietam ze jeszcze robiono taki wielki super omlet z czerstwego chleba . Kromki chleba namaczano jak w poprzednim opisie i podsmazano a potem zalewano pozostala masa jajeczna . Smazono na wolnym ogniu . Obracalo sie taki wielki plinc na druga strone specjalna metoda . Z Zsuwano na plaski talerz i obracano za pomoca tego talerza na druga strone kladac bezposrednio powtornie na patelnie . Oczywiscie nalezalo przykryc deklem i powstawal taki wielki plinc cos w rodzaju grubego omleta Ta sztuczka nie awsze sie udawala i czasami jak dziadek robil mi te plince to zawartosc talerza ladowala nie na patelni a na podlodze ))))))))) Do tego szklanka maslanki i obiad po szkole byl jak sie patrzy ;) Pozdrowienia z Elblaga

    Ocena komentarza: warty uwagi (2) odpowiedz na ten komentarz

  2. warmiak #927859 | 178.1.*.* 23 gru 2012 17:30

    Robie to od 30-stu lat i nadal smakuje.Polecam.

    Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz

  3. Sławek #886454 | 83.14.*.* 16 lis 2012 10:54

    Polecam smażone w opiekaczu (sandwich toster). Nie trzeba wtedy stosować zbyt wiele tłuszczu i grzanki smakują sobą, a nie olejem, czy smalcem.

    odpowiedz na ten komentarz

  4. emi #886228 | 176.109.*.* 16 lis 2012 07:53

    Można również zrobić dziurę w kromce chleba i wbić w środek całe jajko, przyprawić pieprzem i solą, smażyć na oleju lub smalcu,pycha. Robi tak babcia mego mężą oczywiście z mazur.

    Ocena komentarza: warty uwagi (2) odpowiedz na ten komentarz

  5. asd #886040 | 89.228.*.* 15 lis 2012 22:20

    W świecie zwie się to tosty francuskie, a na tych terenach to dobrze znany każdemu chleb w jajku. Pyszny na słodko, słono czy pikantnie. Wersję w "cieście" robi się by było bardziej syte.

    Ocena komentarza: warty uwagi (4) odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)

    Pokaż wszystkie komentarze (8)
    GazetaOlsztyńska.pl
    • Koronawirus
    • Wiadomości
    • Sport
    • Olsztyn
    • Plebiscyty
    • Ogłoszenia
    • Nieruchomości
    • Motoryzacja
    • Drobne
    • Praca
    • Patronaty
    • Reklama
    • Pracuj u nas
    • Kontakt
    ul. Tracka 5
    10-364 Olsztyn
    tel: 89 539-75-20
    internet@gazetaolsztynska.pl
    Biuro reklamy internetowej
    tel: 89 539-76-29,
    tel: 89 539-76-59
    reklama@wm.pl

    Bądź na bieżąco!

    Najświeższe informacje przygotowane przez Redakcję zawsze na Twojej skrzynce e-mail. Zapisz się dzisiaj.

    • Polityka Prywatności
    • Regulaminy
    • Kontakt
    2001-2025 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 7B