czwartek, 21 września 2017 14:15
Procesy ekologiczne nieraz zaczynają się z wieloletnim opóźnieniem w stosunku do momentu pierwszego kontaktu między formami uczestniczącymi. Dopiero po wielu latach dostrzegamy skutki uboczne.
środa, 20 września 2017 09:55
W nowoczesnym rolnictwie często zapominamy o naturalnych siłach drzemiących w roślinie i w czasie jej wzrostu aplikujemy wiele różnych specyfików, aby osiągnąć pożądany cel tj. wysoki plon, nie zawsze kierując się rozsądkiem i opłacalnością ekonomiczną.
poniedziałek, 18 września 2017 09:00
Choć w kalendarzu mamy połowę września i teoretycznie zasiewy zbóż ozimych powinny być na półmetku w praktyce wygląda to całkiem inaczej. Od dłuższego czasu w województwie warmińsko-mazurskim padają deszcze, które skutecznie blokują wszystkie działania polowe.
piątek, 15 września 2017 13:00
Tegoroczne żniwa były bardzo zróżnicowane. Przede wszystkim ze względu na pogodę, która nie pozwalała rolnikom na spokojne zaplanowanie prac. Mimo to wyniki zbiorów nie są takie złe. A ceny zbóż w skupie są nieco niższe niż jeszcze przed miesiącem.
środa, 23 sierpnia 2017 08:35
Systematycznie prowadzone badania w ramach Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego pozwalają na wyodrębnienie najwartościowszych odmian zbóż ozimych, które potem corocznie publikowane są na Listach Odmian Zalecanych do uprawy w poszczególnych województwach.
piątek, 11 sierpnia 2017 10:42
Każdy hodowca bydła, koni, owiec czy innych zwierząt potrzebuje wysokiej jakości siana i słomy. Kiedyś zbierano te materiały głównie luzem lub w małą kostkę i składowano w stodołach lub na strychach obór. Teraz wraz z postępem technologicznym, brakiem rąk do pracy i zwiększaniem produkcji, zbiór prowadzony jest głównie w bele owinięte sznurkiem lub siatką.
piątek, 18 sierpnia 2017 08:10
Kwasy humusowe odgrywają bardzo ważną rolę w glebie. Oprócz poprawy struktury gleby, jak zwiększenie przestrzeni powietrznych, poprawa zasobności w wodę, tworzenie struktury gruzełkowej.
czwartek, 17 sierpnia 2017 11:10
Wysoka zasobność gleby w składniki pokarmowe nie jest równoznaczna z wysokim pobraniem ich przez rośliny. Możliwe jest to tylko wtedy, gdy gleba ma dobrą strukturę, szybko się nagrzewa, jest dobrze przerośnięta korzeniami, a ponadto składniki pokarmowe dostępne są w szybko przyswajalnej formie.
piątek, 18 sierpnia 2017 08:10
Po zbiorach roślin uprawnych na polach pozostają resztki pożniwne, które są przyorywane. Jednak jedynie ich przyoranie powoduje, że zalegają w glebie po prostu gnijąc, a w wyniku nieprawidłowego ich rozkładu wydzielają się substancje, które działają toksycznie na siewki.
piątek, 4 sierpnia 2017 08:00
Produkcja zbóż jest jednym z głównych kierunków produkcji rolniczej w Polsce. W krajowej produkcji zbóż dominują zboża ozime, wśród nich prym wiedzie pszenica ozima. Systematycznie rośnie udział pszenżyta i jęczmienia.
niedziela, 13 sierpnia 2017 09:59
Na dobre rozpoczęły się żniwa w północno-wschodniej Polsce. Mimo chłodnej i deszczowej wiosny oraz lata, zbiory napawają optymizmem. I są nadzieje, że mogą być nawet lepsze, niż przed rokiem.
wtorek, 27 czerwca 2017 10:17
Powierzchnia uprawy rzepaku ozimego w Polsce w 2015 roku (wg GUS) wynosiła 884 ha. Większość upraw rzepaku znajduje się w województwach: dolnośląskim, kujawsko-pomorskim, wielkopolskim i zachodniopomorskim — ponad 50 proc. wszystkich zasiewów.
sobota, 5 sierpnia 2017 08:00
Rzepak ozimy to najważniejsza roślina oleista w Polsce. To jedna z najbardziej wymagających roślin uprawnych, jeżeli chodzi o stanowisko, jego przygotowanie i zaopatrzenie w niezbędne składniki pokarmowe, a mimo to powierzchnia jego uprawy systematycznie rośnie.
sobota, 15 kwietnia 2017 11:59
Doradca agrotechniczny lub nasiennik, to zawody wymagające szczególnej odpowiedzialności, którym przyświecać musi idea wysokiej jakości dostarczanych produktów i usług.
środa, 31 maja 2017 14:08
Nasiona roślin strączkowych poza zbożami są jedynym składnikiem paszy, który rolnicy mogą pozyskiwać w swoich gospodarstwach i stosować jako składnik mieszanki pełnoporcjowej lub paszy treściwej uzupełniającej dla trzody chlewnej. Strączkowe zaliczane są do pasz białkowych, a ich białko jest bardzo dobrym uzupełnieniem białka zbóż. Dlatego pasze zawierające łubin, bobik, czy groch oraz śruty zbożowe mają wyższą wartość biologiczną.