wtorek, 19 kwietnia 2016 10:00
Odchów prosiąt to najtrudniejszy element w produkcji świń. Największym problemem w ich odchowie jest biegunka, której podłożem są różne przyczyny. Biegunka zawsze powoduje utratę wody z organizmu i prowadzi do zmian chorobowych u zwierząt.
poniedziałek, 14 marca 2016 12:00
Od poniedziałku 25 lutego obowiązują nowe przepisy regulujące zgłaszanie przemieszczeń trzody chlewnej. Zgodnie z nimi siedzibę stada rejestrować w biurze powiatowym Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa muszą także rolnicy hodujący na własne potrzeby tylko jedną świnię.
środa, 17 lutego 2016 12:00
Ketoza jest jedną z chorób metabolicznych krów mlecznych, której przebieg związany jest z nagromadzeniem ciał ketonowych we krwi — hiperketonemia, w moczu — ketonuria, w mleku — ketolaktacja.
wtorek, 5 stycznia 2016 12:00
Produkty żywnościowe pochodzenia zwierzęcego charakteryzują się wysoką zawartością składników pokarmowych i odgrywają ważną rolę w żywieniu człowieka. Stanowią istotne źródło energii, białka i tłuszczu. Ponadto dostarczają witaminy, szczególnie z grupy A, D i B oraz wiele składników mineralnych o wysokim stopniu przyswajania.
poniedziałek, 4 stycznia 2016 10:00
Najważniejszym celem żywienia prosiąt jest uzyskanie zdrowych, odchowanych do odpowiedniej masy ciała zwierząt. Związane jest to przede wszystkim z łagodnym, bez komplikacji zdrowotnych, przejściem z żywienia mlekiem lochy na pasze stałe.
sobota, 26 grudnia 2015 12:00
Wieprzowina jest jednym z najczęściej konsumowanych mięs na całym świecie i wciąż odnotowuje się wzrost jej spożycia. Najwięcej wieprzowiny jedzą Europejczycy, a wśród nich Niemcy, Hiszpanie, Duńczycy, Polacy i Holendrzy. Zaraz za Europejczykami, pod względem konsumpcji w przeliczeniu na osobę, plasują się obywatele Chin.
czwartek, 24 grudnia 2015 15:00
Producenci rolni poprzez uczestnictwo i realizację działań w wybranym systemie jakości mogą otrzymywać wsparcie finansowe. Na działanie „Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych” przeznaczono w nowym Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich 21 mln euro ze środków EFRROW. Razem z pieniędzmi z budżetu krajowego pula środków wynosi łącznie 33 004 179 euro.
środa, 25 listopada 2015 09:00
Ozonowanie to skuteczna metoda pozbywania się z pomieszczeń nie tylko przykrego zapachu, ale także zanieczyszczeń chemicznych, insektów, gryzoni, alergenów, roztoczy i grzybów. Zabieg ten też idealnie dezynfekuje pomieszczenia inwentarskie — kurniki, obory, stajnie i chlewnie. Warto więc, aby był stosowany rutynowo w każdym gospodarstwie.
wtorek, 24 listopada 2015 12:00
Około 100 hodowców trzody chlewnej, głównie z powiatu żuromińskiego miało okazję obejrzeć nowo otwartą chlewnię pani Urszuli Karskiej z Siemcich, z gminy Lutocin w województwie mazowieckim. Otwarcie chlewni miało miejsce 14 października.
sobota, 21 listopada 2015 09:00
Ten rok jest wyjątkowo trudny dla hodowców bydła i producentów mleka. Kary za przekroczenie kwot mlecznych, spadek cen mleka i na dodatek susza, a zatem i dodatkowe koszty ponoszone na zakup pasz. Czym karmić krowy w obliczu braków pasz objętościowych, zwłaszcza, że jakość kiszonek z kukurydzy w większości nie będzie najwyższa.
piątek, 23 października 2015 09:25
Rozwój gospodarstw mleczarskich jest ściśle związany z powszechnym stosowaniem doju mechanicznego. Wprowadzenie najwyższej normy jakości — klasy extra — na mleko skupowane od hodowców, wymusza różne inwestycje w gospodarstwie hodowlanym. Dzięki nim także praca staje się łatwiejsza, bezpieczniejsza i efektywniejsza a przede wszystkim wzrasta jakość i przydatność technologiczna pozyskiwanego surowca.
czwartek, 27 sierpnia 2015 12:00
Susza uderza nie tylko w rolników, ale też w hodowców ryb. W Topilcu niedaleko Białegostoku ogromne straty poniosą właściciele stawów. - Z 14 stawów tylko w trzech mam wodę i to niewielkie ilości, w granicach 30-40 cm - podkreśla Zofia Pawlak, właścicielka gospodarstwa rybackiego. Ze względu na bardzo niski stan wody, ryby zaczynają się dusić. Co jednak najgorsze, prognoza pogody na najbliższe dni nie napawa optymizmem właścicieli gospodarstw. - Nie dźwignę się nie tylko przez dwa lata, ale po prostu stracę wszystko - ocenia Zofia Pawlak.
czwartek, 20 sierpnia 2015 08:00
To choroba bakteryjna wymienia, która nasila się, kiedy nie zachowuje się higieny doju oraz popełniane są błędy żywieniowe. Często pojawiające się stany zapalne wymienia krów obniżają przydatność technologiczną mleka zwiększając koszty produkcji i przerobu surowca oraz stwarzają zagrożenie epidemiologiczne dla ludności.
niedziela, 19 lipca 2015 12:00
Wyniki badań wskazują na istnienie związku pomiędzy wydajnością krów, długością okresów międzywycieleniowych (OMW) i międzyciążowych (OMC) oraz płodnością.
sobota, 18 lipca 2015 08:00
Chów gęsi w Polsce ma ponad trzystuletnią tradycję. Rozkwit chowu gęsi nastąpił w czasie kiedy rocznie sprzedawano ponad 3,5 mln żywych ptaków, głównie do Prus. W XIX wieku gęsi takie do odbiorcy przepędzano. Ptaki te musiały wcześniej przejść przez płynną smołę i drobny piasek, by w ten sposób gruba „podeszwa” zabezpieczała łapy przed okaleczeniem w czasie tej wędrówki.