wtorek, 17 marca 2015 09:00
Choroba szerzy się powoli — nie tylko w populacji dzika, ale również po dostaniu się do stada świń. To jedno z ważniejszych stwierdzeń, które podkreślano na spotkaniu lekarzy weterynarii i innych ekspertów w Puławach.
niedziela, 15 marca 2015 12:00
Województwo warmińsko-mazurskie od dwóch lat ma największą dynamikę skupu mleka na tle całego kraju.
sobota, 14 marca 2015 12:00
To jakie mięso trafi na stoły konsumentów zależy od wielu czynników. Uwarunkowania genetyczne stanowią tylko niewielki procent czynników decydujących o produkcie ostatecznym. Główną rolę odgrywają, zależne od hodowcy, czynniki środowiskowe stworzone wokół hodowli tuczników.
środa, 11 marca 2015 15:35
Hodowcy bydła i producenci mleka z powiatów mławskiego i żuromińskiego 6 marca podsumowali poprzedni rok w Otoczni Starej. Spotkanie zorganizowało mławskie koło Mazowieckiego Związku Hodowców Bydła i Producentów Mleka.
piątek, 20 lutego 2015 13:53
20-22 lutego 2015
środa, 11 lutego 2015 12:00
Łąki i pastwiska dostarczają taniej i pełnowartościowej paszy. Właściwe wykorzystanie dobrych pastwisk w żywieniu bydła mlecznego w istotnym stopniu decyduje o opłacalności produkcji mleka.
środa, 11 lutego 2015 12:00
Od jesieni ubiegłego roku w kolejnych państwach europejskich i nie tylko odnotowywane są ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków podtypu H5N8 (HPAI H5N8). Nowa odmiana wirusa rozprzestrzeniania się i pojawiła się już w Holandii, Niemczech, Wielkiej Brytanii, Włoszech, a także w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie.
środa, 14 marca 2012 12:00
Trwałe użytki zielone stanowią obecnie ok. 2,5 mln ha, co oznacza, że zajmują blisko 10 procent powierzchni naszego kraju. Są cennym źródłem białka i energii, dostarczają paszy dla zwierząt gospodarskich w postaci sianokiszonki, siana a także zielonki.