piątek, 17 lipca 2015 12:00
Produkcja gęsi jest jedną ze specjalności polskiego rolnictwa, posiadającą wieloletnie tradycje. Mięso gęsie ma wyjątkowe walory smakowe i zdrowotne, jednakże jest wciąż niewystarczająco niedoceniane na rodzimym rynku, natomiast niezwykle cenione na rynkach zachodniej Europy — głównie na rynku niemieckim. Gęsi produkowane w Polsce są więc w głównej mierze towarem eksportowym.
wtorek, 14 lipca 2015 12:00
Ozonowanie jest jedną z tych metod, którą należy wykorzystywać w rolnictwie. Ozon, jako silny utleniacz powszechnie jest stosowany do usuwania zanieczyszczeń chemicznych, w dezynfekcji, dezodoryzacji i deakaryzacji pomieszczeń. Zabieg ozonowania powinien być stosowany rutynowo w każdym gospodarstwie — w kurnikach, przechowalniach i magazynach warzyw i owoców, oborach i stajniach.
piątek, 26 czerwca 2015 08:00
Do wielu wypadków w gospodarstwach dochodzi podczas pracy ze zwierzętami. Szczególnie niebezpieczne są dla nas te, które w jakiś sposób zdenerwujemy. Mogą nas kopnąć, stratować lub przygnieść. O czym powinniśmy pamiętać, aby podobnych sytuacji uniknąć?
środa, 24 czerwca 2015 08:00
Rośliny motylkowate w mieszankach z trawami mają istotny wpływ na poprawę jakości produkowanych pasz dla przeżuwaczy. Wzbogacają skład chemiczny, zwiększają smakowitość i poprawiają strawność paszy.
wtorek, 23 czerwca 2015 08:00
Zdrowe właściwości czosnku mogą poprawić stan funkcjonowania organizmu nie tylko w przypadku ludzi, ale też zwierząt. Na rynku preparatów dla zwierząt hodowlanych coraz bardziej popularne są naturalne wyciągi z czosnku, które stosuje się jako dodatek do pasz lub jako dodatek do wody.
poniedziałek, 22 czerwca 2015 10:29
Ozon jest jednym z najskuteczniejszych znanych środków dezynfekcyjnych. Jako silny utleniacz powszechnie jest stosowany do usuwania zanieczyszczeń chemicznych, w dezynfekcji, dezodoryzacji oraz w usuwaniu alergenów i roztoczy w pomieszczeniach. Zabieg ozonowania idealnie dezynfekuje pomieszczenia inwentarskie — kurniki, stajnie czy obory. Powinien więc być stosowany rutynowo w każdym gospodarstwie.
środa, 27 maja 2015 09:00
Hodowla rodzimych ras zwierząt może zwiększyć dochód z gospodarstwa, szczególnie niewielkiego. Hodowca może zyskać nie tylko poprzez sprzedaż pozyskiwanych z nich produktów — możliwe jest również uzyskanie dofinansowania w ramach pakietu rolnośrodowiskowo-klimatycznego.
czwartek, 21 maja 2015 10:00
Ozonowanie jest jedną z tych metod, które można, bez obaw, stosować także w rolnictwie. Także, ponieważ bardziej znamy zastosowanie ozonu w pomieszczeniach domowych, szpitalach czy domkach letniskowych niż np. w chlewniach, magazynach warzyw i owoców czy w oborach.
środa, 20 maja 2015 08:12
Podstawowym warunkiem egzystencji zwierząt jest pobieranie paszy i wykorzystywanie jej składników do podtrzymania głównych procesów życiowych: wzrostu, rozwoju, reprodukcji i produkcji.
poniedziałek, 20 kwietnia 2015 12:00
Afrykański pomór świń spowodował ogromne straty dla hodowców trzody chlewnej. Stracili wiele milionów złotych, gdyż zamknęło się przed nimi wiele istotnych rynków zbytu. Muszą też przestrzegać wyśrubowanych norm wprowadzonych po to, by ograniczyć rozprzestrzenianie się wirusa ASF. Czy najnowszy projekt programu bioasekuracji, polegający na kategoryzacji stad, pomoże hodowcom?
niedziela, 19 kwietnia 2015 08:00
Jak wyglądają bliższe i dalsze prognozy rynku mleka w Polsce? U wielu producentów pojawiła się niepewność, jak będzie wyglądała sytuacja po zniesieniu kwot mlecznych. Nie pomagają też media, które przyszłość rynku mleka widzą w ciemnych barwach. Tymczasem na całą sytuacje warto spojrzeć nie lokalnie, a globalnie.
piątek, 17 kwietnia 2015 12:00
Młode indyki rzeźne rasy białej szerokopierśnej dzielimy na trzy typy różniące się masą ciała.
piątek, 17 kwietnia 2015 08:00
1 kwietnia 2015 r. w krajach Unii Europejskiej zlikwidowano limity na produkcję mleka. Groźba kar za nadprodukcję już nie spędza snu z powiek polskim producentom. Jednak zastanawiają się jak zareaguje na zmiany rynek? Niektórzy upatrują swoją szansę w rynku azjatyckim. Najgorszy scenariusz to spadek cen i trudności ze zbytem.
czwartek, 2 kwietnia 2015 13:17
Prawidłowe zbilansowanie dawki pokarmowej dla przeżuwaczy, to klucz do wysokiej produkcji oraz gwarancja dobrej kondycji oraz dobrego stanu fizjologicznego zwierząt. Mając za podstawę własne pasze objętościowe np. kiszonki z kukurydzy oraz sianokiszonki, znając wymagania i produkcję naszego stada powinniśmy dopasować mieszankę uzupełniającą (mpu) do zbilansowania i pokrycia potrzeb produkcyjnych zwierząt w stadzie.
środa, 18 marca 2015 09:00
W ostatnim dziesięcioleciu w tworzonych programach hodowlanych założono dążenie do uzyskiwania maksymalnych wydajności od krów oraz skracanie okresu międzywycieleniowego. Czy wydłużenie cyklu produkcyjnego wpływa na poprawę zdrowia krów?