środa, 2 sierpnia 2017 13:25
,,Słodkiego, miłego życia...” - tak brzmią słowa znanego utworu zespołu Kombi, ale czy na pewno słodkie życie jest dobre? Co z tym cukrem?
poniedziałek, 31 lipca 2017 10:51
Najwięcej świeżych warzyw w Polsce mamy latem i wczesną jesienią. Należy z tego korzystać i jeść ich jak najwięcej.
niedziela, 30 lipca 2017 08:00
Lato to wyjątkowa pora roku, która obfituje w świeże i lokalne produkty, co sprzyja eksperymentowaniu w kuchni – zupa z rzodkiewek z jęczmienną, cukiniowe placki z kaszą owsianą i wędzonym pstrągiem, pęczak ze szparagami oraz botwiną czy deserowe jaglane babeczki z truskawkami.
sobota, 22 lipca 2017 09:58
Pachnące truskawki, soczyste czereśnie, słodkie jagody oraz chrupiące ogórki, kolorowe papryki i leśne grzyby - to na nie czekamy zimowe miesiące. A kiedy już są, chcemy zatrzymać ich smak na dłużej. Najlepszym na to sposobem są… przetwory!
poniedziałek, 17 lipca 2017 12:00
Wybierasz się na wakacyjny urlop, a boisz się o swoją dietę? Wystarczy zastosować kilka zasad, a z pewnością twoja sylwetka się nie zmieni. Pamiętaj też, by przygotować coś zdrowego do przekąszenia podczas podróży, by nie zapychać się fast foodami. Pomogą ci w tym wskazówki naszego dietetyka klinicznego Tomasza Chudzińskiego.
wtorek, 11 lipca 2017 11:27
Kiedy przyszły letnie dni, a chłodniki już się nam znudziły, warto postawić na przysmak hiszpańskiej kuchni.
wtorek, 4 lipca 2017 09:54
Lato to wyjątkowa pora roku, która obfituje w świeże i lokalne produkty, co sprzyja eksperymentowaniu w kuchni – zupa z rzodkiewek z jęczmienną, cukiniowe placki z kaszą owsianą i wędzonym pstrągiem, pęczak ze szparagami oraz botwiną czy deserowe jaglane babeczki z truskawkami.
poniedziałek, 3 lipca 2017 11:31
Trwa sezon na bób! Wykorzystajmy jego cudowne właściwości oraz fakt, że gości na naszych stołach jedynie raz w roku i przygotujmy przepyszny hummus. Zobaczcie prosty przepis na apetyczną, zieloną pastę.
niedziela, 2 lipca 2017 10:39
Mają niepowtarzalny smak i aromat. Możesz je jeść bez obawy, że przytyjesz, gdyż 100 g tych owoców to jedynie 30 kcal. Poza tym mają niski indeks glikemiczny i nie brakuje w nich błonnika. Truskawki uwielbiają prawie wszyscy!
czwartek, 22 czerwca 2017 17:01
Piotr Kucharski przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" letnie ciasta.
środa, 7 czerwca 2017 14:39
Chcesz poprawić formę przed latem? Zrzucić kilka kilogramów, żeby lepiej wyglądać na plaży? A może sprawić, by włosy i paznokcie wyglądały na zdrowsze? To proste! Wystarczy, że połączysz w diecie świeże soki z odpowiednimi produktami. Dietetyk Anna Czyż podpowiada, jak przygotować idealny jadłospis, by osiągnąć trzy korzyści dla zdrowia i urody.
piątek, 2 czerwca 2017 14:29
Gluten to pojęcie obejmujące szereg białek roślinnych występujących w zbożach takich jak pszenica, żyto, jęczmień. Swoją złą sławę białka glutenowe zawdzięczają w dużej mierze faktowi, że najobfitszym ich źródłem jest pszenica. Tak naprawdę setki naukowców poświęciło mnóstwo czasu i pieniędzy, aby w wybranych odmianach pszenicy glutenu było jak najwięcej.
wtorek, 30 maja 2017 15:18
Czym można zastąpić wędlinę na kanapce? Blogerka kulinarna Samar Khanafer zdradziła przepisy na pasty do pieczywa.
poniedziałek, 29 maja 2017 12:00
Chcesz, by twoja pociecha była pełna energii? Zadbaj o jej posiłki. Kształtuj odpowiednie nawyki już od najmłodszych lat. My pomożemy. Fundacja Instytut Badań i Edukacji Społecznej i Fit nie Fat prowadzą akcję „Ćwicz na zdrowie”.
piątek, 26 maja 2017 10:10
Jak przygotować owocowy sernik na zimno? W "Dzień Dobry TVN" przepis i wykonanie krok po kroku. Jakie składniki są potrzebne?