„Te karpie są półmartwe”
2019-12-17 11:29:24(ost. akt: 2019-12-17 11:37:13)
Coraz więcej sklepów odchodzi od zwyczaju sprzedaży żywych karpi. Wyjątkiem są tylko sieci Carrefour i Kaufland, gdzie żywa ryba jest dostępna dla klientów. Jednak, jak przekonała się dziennikarka WP Finanse, warunki ich przechowywania są tragiczne.
Karpie były ściśnięte, pływały bokiem do góry, a wokół nich na powierzchni wody utworzyło się dużo piany. W takich warunkach przebywały ryby w Carrefourze w warszawskim centrum Rotunda.
Według Anny Plaszczyk z Viva! Akcja Dla Zwierząt, na miejscu doszło do wielu nieprawidłowości. Woda była brudna i słabo natleniona, o czym świadczy obecność piany. Powstaje ona bowiem ze śluzu oraz produktów przemiany materii, które karpie produkują w sytuacjach stresowych.
Ekspertka, oceniając ryby pływające bokiem, stwierdziła wprost, że te karpie są w zasadzie półmartwe.
Plaszczyk skomentowała także zachowanie obsługi uwiecznione na filmiku nagranym przez dziennikarkę WP Finanse. Pracownica przebiera w rybach podbierakiem, a gdy jedno ze zwierząt zaczepia się przez przypadek płetwą, brutalnie je strąca.
Według ekspertki takie postępowanie musi być dla ryb bardzo bolesne. Tym bardziej, że uwieczniony rodzaj karpia nie ma łusek, więc skóra tych zwierząt jest bardzo wrażliwa. Można to porównać o wrażliwości ludzkiej gałki ocznej.
Źródło: WP Finanse
Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Zaloguj się lub wejdź przez
eas #2836986 | 83.9.*.* 17 gru 2019 19:36
Pani ekspertka nie wie, że nie można być półmartwym, podobnie jak nie można być w półciąży.
odpowiedz na ten komentarz