poniedziałek, 4 lipca 2016 11:26
Upalne dni sprzyjają dużej utracie wody przez organizm. Wysokie temperatury na dodatek powodują brak apetytu, przez co mogą pojawiać się niedobory niektórych składników odżywczych. Jaką rolę pełni właściwe nawodnienie? Jakie produkty są obowiązkowymi elementami letniej diety? Na te i inne pytania odpowiada Katarzyna Zadka, dietetyk programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”.
poniedziałek, 27 czerwca 2016 11:15
Mikroskopijnej wielkości alga, która szturmem podbija serca ludzi na całym świecie. Trudno się dziwić, przecież to zielone maleństwo, czyli chlorellą jest określane jako nad żywność. Czy jest superfoods i jakie bogactwo w sonie skrywa?
poniedziałek, 20 czerwca 2016 12:49
Lato to bez wątpienia najlepszy okres na urozmaicenie diety. To właśnie w tym czasie lokalne targowiska obfitują we wspaniałe warzywa, które zachwycają nie tylko smakiem czy kolorem, ale też niską ceną. Na jakie produkty powinniśmy się zdecydować? Które jarzyny w szczególności dodadzą nam sił witalnych? Ekonomiczne, zbilansowane i kolorowe menu proponuje Katarzyna Zadka, specjalista ds. żywienia programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”.
niedziela, 19 czerwca 2016 16:51
Uwielbiają je niemal wszyscy. Są niskokaloryczne, bogate w witaminy oraz składniki
mineralne. O czym mowa? Oczywiście o truskawkach!
piątek, 17 czerwca 2016 11:36
Według badań, liczba nastolatków, którzy zmagają się z nadwagą lub otyłością zmniejsza się wraz z wiekiem – im są starsi, tym rzadziej dotyka ich ten problem. Mimo to jest jednak wiele aspektów sposobu żywienia młodzieży, które trzeba dopracować. Czego brakuje w ich diecie i gdzie można znaleźć potrzebne składniki? Na te i inne pytania odpowiada Katarzyna Zadka, dietetyk programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”.
piątek, 27 maja 2016 09:31
Czy dieta może mieć wpływ na efektywność pracy? Tak! Dowodzą tego najnowsze badania przeprowadzone przez Światową Organizację Zdrowia, z których wynika, że spożywanie regularnych posiłków może zoptymalizować koncentrację, nawet o 20 proc. Jak zatem komponować swoje codzienne menu?
poniedziałek, 23 maja 2016 11:55
Stale, małymi porcjami - tak powinniśmy pić wode w w ciągu dnia.
piątek, 20 maja 2016 15:41
Lato nadchodzi dużymi krokami, niosąc ze sobą większy wybór sezonowych produktów. Według badania prowadzonego przez CBOS, tylko 5% respondentów deklaruje, że spożywa świeże warzywa kilka razy w ciągu dnia. Z owocami nie jest lepiej, taką deklarację składa jedynie 7% badanych.
czwartek, 19 maja 2016 13:12
Najczęściej sięgamy po kaloryczne dania na obiad lub kolację i na wieczorne przekąski. Co jeść, by poczuć się lżej i zdrowiej? To propozycje na kolację fit Natalii Bobowik, dietetyka z Olsztyna.
wtorek, 17 maja 2016 11:29
Z moich obserwacji wynika, że najczęściej ludzie sięgają po kaloryczne dania na obiad lub kolację i na wieczorne przekąski. Śniadanie powinno dodać nam sił na resztę dnia, nie warto go zbytnio ograniczać. Musi nam wystarczyć na 3-4 godziny w pracy lub w szkole. A zatem weźmy pod lupę obiady. Mam nadzieję, że uda mi się zachęcić Cię do podjęcia wyzywania, by poczuć się lżej i zdrowiej – mówi Natalia Bobowik, dietetyk.
wtorek, 17 maja 2016 10:28
Czym jest równowaga energetyczna organizmu, i dlaczego energia pobrana powinna być równa energii wydatkowanej? O czym świadczy spadek, a o czym wzrost masy ciała? Odpowiedź na te pytania, jest kluczem do zdrowe i smukłej sylwetki.
piątek, 13 maja 2016 10:41
Tradycyjne potrawy przyrządzane na grillu, jak np. kiełbaska czy karkówka, chociaż kuszą nas aromatem i smakiem, to mogą odstraszać ilością kalorii. Nie musi tak być, jeśli skorzystamy z przepisów przygotowanych przez dietetyka. Dzięki nim nawet burgery czy szaszłyki będą smaczne i zdecydowanie mniej kaloryczne.
poniedziałek, 9 maja 2016 11:32
Wiele ostatnio mówi się o cukrze, jego zamiennikach i tym, jak ograniczać słodką substancję. Tymczasem by zmniejszyć poziom spożywanego cukru, nie trzeba całkowicie rezygnować ze słodyczy. Zamiast tego warto rozejrzeć się uważnie i sprawdzić, co kryje się w składzie kupowanych przez nas produktów.
poniedziałek, 9 maja 2016 10:35
Nadmiar słońca – promieniowania UVA i UVB ma negatywny wpływ na organizm. Chronią przed ich działaniem kremy z filtrem oraz odpowiednia dieta. Co zatem warto jeść i pić, aby zminimalizować szkodliwe działanie promieni słonecznych?
piątek, 29 kwietnia 2016 19:00
Maj jest wyznacznikiem początku sezonu grillowego, który tak wszyscy kochamy. Grillowane kiełbaski, karkówka, ryby, piersi kurczęce czy warzywa są najczęstszymi bywalcami rusztu. Jak grillować, by zadowolić nasze podniebienia? Radzi Tomasz Chudziński, dietetyk.