czwartek, 28 kwietnia 2016 10:21
Grill dla Amerykanów to przyrządzanie dużych i soczystych kawałków mięsa. Z kolei Brazylijczycy preferują słodki smak grillowanych owoców. Zupełnie inne preferencje kulinarne mają natomiast Chińczycy, którzy na ruszt wrzucają larwy owadów, insekty czy ptaki. Jak robią to Polacy i jak do grillowych rewolucji kulinarnych podchodzą mieszkańcy innych nacji?
piątek, 15 kwietnia 2016 10:33
wtorek, 12 kwietnia 2016 17:08
Diety oczyszczające to jeden z żywieniowych hitów każdej wiosny, jednak poziom wiedzy na ich temat wciąż jest niewystarczający. Pora, aby zbić detoksową gorączkę i rozprawić się z „toksycznymi” mitami! Dowiedz się, jak rozsądnie odciążyć swój organizm, mądrze zarządzając kaloriami.
poniedziałek, 11 kwietnia 2016 12:00
Czy możemy przyspieszyć swój metabolizm? Oczywiście. Na różne sposoby, zarówno dietą, jak i właściwie dobranym treningiem. Jak to zrobić skutecznie radzi Tomasz Chudziński, dietetyk.
czwartek, 7 kwietnia 2016 14:44
Z owocami trzeba uważać… przynajmniej będąc na diecie. Najlepiej unikać jedzenia bananów, winogron i arbuzów. Zamiast nich dietetycy radzą sięgnąć po jagody, truskawki czy maliny.
poniedziałek, 4 kwietnia 2016 18:00
Eksperci Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) od lat apelują do Polaków o ograniczenie spożycia soli (chlorku sodu) do maksymalnie 5 g dziennie w przypadku osoby dorosłej (jedna płaska łyżeczka do herbaty), a w przypadku dzieci i młodzieży do 1,9 g – 3,75 g dziennie. Dlaczego to takie ważne?
poniedziałek, 4 kwietnia 2016 12:00
Każdego roku jesteśmy zasypywani informacjami dotyczącymi nowych trendów żywieniowych. W 2016 roku karierę mają zrobić rośliny strączkowe, starożytne ziarna i dieta nordycka.
piątek, 1 kwietnia 2016 14:25
Aktywność fizyczna dzieci i młodzieży to najlepszy sposób wsparcia ich prawidłowego rozwoju. Jednak, aby w pełni wykorzystać ich sportowy potencjał niezbędne jest połączenie pasji do sportu z dbałością o odpowiednio zbilansowaną dietę. Jaki zatem powinien być jadłospis młodych sportowców?
środa, 23 marca 2016 12:00
Zadbaj o to, by wielkanocne smakołyki i skutki przejedzenia nie odebrały Ci energii dobrego nastroju. Zafunduj swojej rodzinie zdrowe święta! Pomoże w tym Natalia Bobowik, dietetyk z poradni Mój Dietetyk.
poniedziałek, 21 marca 2016 14:27
W Wielkanoc stół staje się popisem kulinarnego kunsztu i finezji. Co najczęściej serwujemy naszym gościom w tym czasie? Smakowity żurek z kiełbasą, jaja z majonezem, pasztety i lukrowane baby – oto kwintesencja świątecznego menu. Kilka drobnych zmian w wielkanocnym jadłospisie sprawi, że święta nie zostawią przykrej pamiątki w postaci dodatkowych centymetrów w pasie.
czwartek, 17 marca 2016 13:53
Polska kuchnia jest bardzo ciężka, a potrawy, które jemy na co dzień są często bardzo tłuste. Po zjedzeniu takiego posiłku czujemy się senni, zmęczeni i jedyne o czym marzymy to drzemka. Jest jednak jest na to rozwiązanie – detoks sokowy.
środa, 16 marca 2016 10:43
Sklepowe półki obfitują w przeróżne zamienniki tradycyjnego cukru i produkty, w których zamiast białego kryształu znalazły się inne substancje słodzące. Możemy wybierać od słodzików, które mają zero kalorii, po przeróżne egzotyczne „słodziwa”, jak cukier kokosowy czy daktylowy. Na co się zdecydować, aby odpowiednio zarządzać kaloriami?
poniedziałek, 14 marca 2016 11:30
poniedziałek, 7 marca 2016 14:34
Badania dowodzą, że papryczki chili wspomagają odchudzanie, jednak dla niektórych mogą okazać się za ostre i wywoływać uczucie palenia w ustach. Naukowcy Nestlé znaleźli dla nich delikatniejszą w smaku alternatywę – cynamon.
poniedziałek, 22 lutego 2016 12:00
Owoce i warzywa są szansą na podreperowanie zdrowia i kondycji organizmu. Nikt wówczas nie powinien przechodzić obojętnie obok mieniących się kolorami targowisk. Spożywanie owoców i warzyw już od dawna owiane jest dobrą sławą, ale czy na pewno wiesz o nich wszystko?