wtorek, 6 października 2015 08:57
Omlet, jogurt, kanapka z serem czy baton – większość z nas zastanawia się na jakie żywieniowe przyjemności możemy sobie pozwolić zaraz po wyczerpującym treningu. Jak właściwie dopasować dietę po wysiłku, by uzyskać jak najlepsze efekty? Jakie produkty powinniśmy spożywać po zajęciach sportowych?
wtorek, 29 września 2015 09:00
Kalendarzowa jesień właśnie zapukała do naszych drzwi. Doba ponownie staje się krótsza, a my z braku czasu zapominamy o jedzeniu. Jak przygotować zdrowy, szybki i wartościowy posiłek do pracy? Radzi olsztyński dietetyk Tomasz Chudziński.
piątek, 25 września 2015 14:29
Obecnie w literaturze i mediach dużo mówi się o tym, że sól i cukier to biała śmierć. W przypadku cukru nie ma tu nic do podważenia, ale jeśli chodzi o sól... Czy każda sól nas zabija?
wtorek, 22 września 2015 17:06
Coraz częściej zwracamy uwagę na zdrowe żywienie – poszukujemy naturalnych produktów, zastanawiamy się też skąd pochodzi jedzenie, które stawiamy na stole. Ale jak upewnić się, że faktycznie żywimy się zdrowo? Ostatnio w mediach pojawiają się doniesienia dotyczące szkodliwych tłuszczów trans. Jakich produktów powinniśmy w związku z tym unikać i na co zwracać szczególna uwagę?
poniedziałek, 7 września 2015 11:50
wtorek, 1 września 2015 13:07
Dziecko w szkole musi być najedzone, by mózg lepiej pracował. Co należy organizmowi dostarczyć? Podpowiada Tomasz Chudziński, dietetyk z Olsztyna.
poniedziałek, 31 sierpnia 2015 21:43
Cały rok ciężko pracujesz, by podczas urlopu móc zaprezentować nienaganną figurę? Nie pozwól, by przez kilka dni zapomnienia cały wysiłek poszedł na marne. Oto kilka prostych rad, które pomogą, utrzymać wakacyjną sylwetkę i zdrowe nawyki żywieniowe.
czwartek, 27 sierpnia 2015 15:37
"Zdrowe odżywianie jest kosztowne. Nie mam czasu ciągle sterczeć w kuchni. Dieta wiąże się masą wyrzeczeń, po co mam się tak katować? Jem przecież mało, a mimo to nie chudnę." Brzmi znajomo? Ilu z was już gdzieś to słyszało? Ilu z was zdarzyło się powiedzieć to samo? Zastanawialiście się może nad tym, czy poczyniliście jakiekolwiek kroki w kierunku zmian nim stwierdziliście, że to nie ma sensu ? Nastał moment, gdy wszelkim wymówkom mówimy stanowczo i zdecydowanie: dość!
środa, 26 sierpnia 2015 17:20
Zazwyczaj kojarzą się nam z czymś niezdrowym, czymś czego należy unikać, czymś co należy wyeliminować. Nic bardziej mylnego.
środa, 26 sierpnia 2015 16:22
Koniec ze schabowym, ziemniakami i zasmażaną kapustą serwowaną w szkolnej stołówce. Koniec z daniami, które zawierają zbyt dużo tłuszczu, soli i cukru. Od września stołówki mają świecić przykładem, gdyż nowy projekt rozporządzenia Ministra Zdrowia nakłada na nie obowiązek podawania pełnowartościowych posiłków. Co powinno znaleźć się na uczniowskich talerzach?
piątek, 21 sierpnia 2015 16:04
Pomaga zmniejszyć masę ciała, redukuje tkankę tłuszczową, przyspiesza regenerację po wysiłku i zwiększa gotowość organizmu do ćwiczeń – to tylko niektóre właściwości zielonej kawy.
piątek, 14 sierpnia 2015 19:00
Najważniejszy posiłek dnia to śniadanie. To od niego zależy jak będzie wyglądać reszta dnia.
wtorek, 11 sierpnia 2015 12:00
Upał doskwiera, więc pij jak najwięcej wody!
poniedziałek, 10 sierpnia 2015 13:52
Sałatki kojarzą nam się z dobrym żywieniem i witalnością. Niestety, wiele osób podczas ich przygotowywania popełnia błędy. Wśród nich można wymienić dodawanie świeżego ogórka zielonego, który pozbawia potrawę witaminy C. Na wartości tracą również zbyt drobno pokrojone warzywa – witaminy ulatują z nich wskutek działania tlenu.
piątek, 7 sierpnia 2015 10:42
Co kryje się pod tą dźwięcznie brzmiącą nazwą? Może nie wszyscy wiedzą, że jarmuż to odmiana… kapusty. Cechuje ją na tyle charakterystyczny wygląd, że nie sposób pomylić jej z żadną inną. Długie, kędzierzawe, tworzące rozetę liście występują w kolorach począwszy od jasnozielonego, poprzez ciemnozielony, fioletowy aż po fioletowo-brązowy. Skąd wzięła się ostatnimi czasy moda na jarmuż?