poniedziałek, 27 lutego 2017 17:18
piątek, 24 lutego 2017 08:29
Cukier i sól nazywane są białą śmiercią, tłuszcz obwiniamy o powodowanie otyłości. Trudno zupełnie wykluczyć te składniki z codziennej diety, ale warto mieć świadomość, w jakich ilościach je spożywamy, do czego mimo wszystko są potrzebne i czym grozi ich nadmiar.
wtorek, 21 lutego 2017 12:16
Najnowsze badania potwierdzają: miękka margaryna może pomóc w obniżeniu ryzyka wystąpienia zawału serca.
poniedziałek, 20 lutego 2017 15:06
Warzywa i owoce w swoim składzie mają wiele cennych składników.
poniedziałek, 20 lutego 2017 12:44
Obecnie tłusty czwartek kojarzy się z pączkami, faworkami i innymi słodkimi przekąskami. Dawniej na stołach pojawiało się mięso, słonina, boczek. Podstawowa zasada brzmiała „im tłuściej tym lepiej” - tłuszcz symbolizował szczęście i obfitość. Co warto wiedzieć o jego spożywaniu, aby najbliższy czwartek wyszedł nam na zdrowie? Kilku rad udziela ekspert kampanii „Poznaj się na tłuszczach” dietetyk mgr Ewa Kurowska.
poniedziałek, 20 lutego 2017 09:20
Choć podstawy zdrowego żywienia mamy przyswojone, to wciąż zdarzają nam się grzeszki, które rujnują całą naszą dietę.
sobota, 18 lutego 2017 13:40
Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka.
czwartek, 16 lutego 2017 11:18
Co jeść, aby oczyścić organizm? Czy jeden zielony koktajl dziennie wystarczy, aby pozbyć się toksyn z ciała?
piątek, 10 lutego 2017 10:57
Odpowiednia dieta stanowi istotny element zdrowego stylu życia. Jaką rolę odgrywają w niej tłuszcze? Które warto spożywać, a których unikać? Wyjaśniają to eksperci kampanii „Poznaj się na tłuszczach”, dr n. med. Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia oraz dietetyk mgr Ewa Kurowska.
środa, 8 lutego 2017 11:29
Dostarczanie wody do organizmu jest niezwykle ważne. Reguluje ona temperaturę ciała, usuwa toksyny, przenosi składniki odżywcze i tlen do komórek.
poniedziałek, 6 lutego 2017 11:07
Niektórych produktów warto nie jeść bezpośrednio przez treningiem, bo mogą nam go wyjątkowo uprzykrzyć. Jakie to posiłki?
poniedziałek, 6 lutego 2017 10:53
Bardzo często boimy się wody z kranu, a prawda jest taka, że zawiera ona cenne minerały oraz jest... 300 razy tańsza od wody butelkowanej.
poniedziałek, 30 stycznia 2017 14:09
Probiotyki to "dobre" bakterie i drożdże, które są podobne do tych znajdujących się w ludzkim układzie trawiennym. Mają korzystny wpływ na zdrowie, bo regulują trawienie oraz przyśpieszają ten proces.
poniedziałek, 30 stycznia 2017 11:33
Dzieci i młodzież należą do grupy najbardziej narażonej na skutki nieprawidłowego odżywiania.
poniedziałek, 30 stycznia 2017 11:11
Niska temperatura sprawia, że owoce i warzywa tracą cenne witaminy. Co nie powinno się znaleźć w lodówce?