wtorek, 18 października 2016 11:14
Jesień przywitała nas wyjątkowo chłodnymi dniami. Jak powszechnie wiadomo, bardzo duży udział w funkcjonowaniu organizmu ma dieta.
poniedziałek, 17 października 2016 14:54
Znana wszystkim witamina C słynie ze wspomagania odporności organizmu, dlatego nie możemy zapominać o niej w naszej codziennej, jesienno-zimowej diecie.
niedziela, 16 października 2016 18:00
Choć panuje opinia, że warzywa i owoce powinny być głównym elementem każdej diety, to niektórych lepiej unikać, szczególnie, gdy zależy nam na szybkim zrzuceniu wagi. A to dlatego, że mogą skutecznie utrudniać odchudzanie.
środa, 12 października 2016 11:30
Można jeść i jeść, a przy tym nieć nie przytyć? Nawet stracić kilka centymetrów w pasie. Jak to możliwe? To jedno z założeń diety ujemnych kalorii. Je się produkty, które przyczyniają się do ujemnego bilansu energetycznego, czyli głównie warzywa i owoce. Czy to działa nie tylko na wyobraźnię?
środa, 5 października 2016 09:04
Prowadząca program "Wiem, co jem" Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę kostkę rosołową. Co wchodzi w jej skład? Jaki wpływ na zdrowie ma glutaminian sodu? Bosacka wyjaśniła, w jakich produktach można go znaleźć.
poniedziałek, 3 października 2016 13:00
Jest niskokaloryczna, bogata w witaminy, minerały i cynk, a jej pestki pomagają pozbyć się pasożytów. Dynia, bo o niej mowa, posiada wiele właściwości zdrowotnych. Warto uzupełnić swoją dietę w to warzywo, na które właśnie trwa sezon.
sobota, 1 października 2016 08:00
Podstawowym aspektem w pracy nad sylwetką jest określenie swoich preferencji żywieniowych. Istnieje bardzo wiele modeli, które mnożą się ostatnio w zawrotnym tempie. Najpopularniejsze z nich to diety wegetariańskie, paleo, wysokobiałkowe.
sobota, 1 października 2016 08:00
Dziś obchodzimy Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu. Jest to styl życia, w którym zawiera się także zbiór zasad dotyczących żywienia. Dieta wegetariańska jest zdrowa pod warunkiem, że odpowiednio skomponuje się cały jadłospis. Nie wystarczy tylko wyeliminować mięsa.
piątek, 30 września 2016 08:00
Brukselka należy do tych warzyw, które dzieci niechętnie jedzą. A warto, żeby znalazła się na naszych talerzach, bo mimo że jest nieduża, ma w sobie wiele wartości odżywczych, cennych dla naszego organizmu.
środa, 28 września 2016 08:00
Często boli cię głowa, łapią skurcze? Jesteś rozdrażniony? Masz trudności ze skupieniem uwagi? Bardzo możliwe, że po prostu brakuje ci magnezu. Jaką rolę pełni ten pierwiastek w naszym organizmie i co jeść, żeby utrzymywać jego prawidłowy poziom?
wtorek, 27 września 2016 14:45
Polacy są przekonani, że ich śniadania są zdrowe - tak twierdzi 81% badanych. Najczęściej na śniadanie sięgają po pieczywo (73%), wędlinę (57%) oraz ser (35%). Najchętniej wybieranym napojem jest herbata (44%), która jest popularniejsza od kawy (34%). Mleko jako napój do śniadania jest wybierane sporadycznie.
wtorek, 27 września 2016 13:07
Trawa pszeniczna, obok młodego jęczmienia, spiruliny, nasion chia czy jarmużu, robi furorę wśród amatorów zdrowego odżywiania i superfoods, czyli żywności wyjątkowo cennej dla organizmu człowieka ze względu na swoje szczególne właściwości. Czy słusznie?
piątek, 23 września 2016 11:44
Przy zakupie produktów spożywczych kierujemy się głównie wyglądem opakowania bądź ceną. Aż 80% Polaków nie patrzy na etykiety. To błąd. Każdy ma swoje problemy zdrowotne i to właśnie informacje zawarte na opakowaniu pozwolą nam uniknąć nieprzyjemnych sytuacji.
czwartek, 15 września 2016 15:52
Jest dostępna na wyciągnięcie ręki i obecna w niemalże wszystkich produktach żywnościowych. Woda, bo o niej właśnie mowa, stanowi nawet 70% masy dorosłego człowieka. Jaką rolę odgrywa w naszym życiu?
wtorek, 13 września 2016 15:55
Najczęściej przedstawia się jako smaczny i pożywny dodatek do jogurtu i owoców. Czym są otręby? Czy wszystkie są zdrowe i czy rzeczywiście każdy powinien je jeść? Radzi Natalia Bobowik, dietetyk.