piątek, 26 lutego 2016 11:45
Przesłanie Światowej Organizacji Zdrowia do Was!
wtorek, 23 lutego 2016 14:00
Interesuje was zdrowa żywność i szukacie idealnych produktów do swojej diety?
poniedziałek, 22 lutego 2016 12:00
Owoce i warzywa są szansą na podreperowanie zdrowia i kondycji organizmu. Nikt wówczas nie powinien przechodzić obojętnie obok mieniących się kolorami targowisk. Spożywanie owoców i warzyw już od dawna owiane jest dobrą sławą, ale czy na pewno wiesz o nich wszystko?
poniedziałek, 15 lutego 2016 12:59
Jakie informacje można znaleźć na etykietach produktów? Radzi dietetyk.
wtorek, 9 lutego 2016 14:00
Produkty „light” i „fit” kojarzą nam się z jedzeniem zdrowym, niskokalorycznym, po które możemy sięgać będąc nawet na diecie. Niestety okazuje się, że nie zawsze są korzystne dla naszego zdrowia. Na co zwrócić uwagę przy zakupie takich produktów?
czwartek, 21 stycznia 2016 10:42
Teraz możemy zadbać o swoje zdrowie jeszcze lepiej niż dotychczas. Eksperci Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) opublikowali bowiem nową Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, która znacząco różni się od swojej poprzedniczki sprzed 7 lat. Mniej cukru, soli i tłuszczu, więcej błonnika.
czwartek, 17 marca 2016 13:53
Polska kuchnia jest bardzo ciężka, a potrawy, które jemy na co dzień są często bardzo tłuste. Po zjedzeniu takiego posiłku czujemy się senni, zmęczeni i jedyne o czym marzymy to drzemka. Jest jednak jest na to rozwiązanie – detoks sokowy.
poniedziałek, 23 listopada 2015 11:34
Zdecydowanie, choć dostarczają dużej ilości kalorii, są jedną z najzdrowszych przekąsek po jakie możemy sięgać. Obecnie mamy w sklepach wiele rodzajów orzechów różniących się zarówno kalorycznością jak i wartościami odżywczymi i właściwościami. A zatem co warto o nich wiedzieć?
piątek, 25 września 2015 14:29
Obecnie w literaturze i mediach dużo mówi się o tym, że sól i cukier to biała śmierć. W przypadku cukru nie ma tu nic do podważenia, ale jeśli chodzi o sól... Czy każda sól nas zabija?
wtorek, 22 września 2015 17:06
Coraz częściej zwracamy uwagę na zdrowe żywienie – poszukujemy naturalnych produktów, zastanawiamy się też skąd pochodzi jedzenie, które stawiamy na stole. Ale jak upewnić się, że faktycznie żywimy się zdrowo? Ostatnio w mediach pojawiają się doniesienia dotyczące szkodliwych tłuszczów trans. Jakich produktów powinniśmy w związku z tym unikać i na co zwracać szczególna uwagę?
wtorek, 25 sierpnia 2015 11:44
Polska kuchnia to coś więcej niż pierogi, bigos i zupa pomidorowa. Przekonaj się o tym - wróć do smaków dzieciństwa lub poeksperymentuj z tradycyjnymi daniami. Przypadający 25 sierpnia Dzień polskiej żywności to idealny pretekst, by to zrobić! Mirek Drewniak, mistrz kuchni z tej okazji proponuje powrót do kaszy jaglanej.
piątek, 21 sierpnia 2015 16:04
Pomaga zmniejszyć masę ciała, redukuje tkankę tłuszczową, przyspiesza regenerację po wysiłku i zwiększa gotowość organizmu do ćwiczeń – to tylko niektóre właściwości zielonej kawy.
piątek, 7 sierpnia 2015 10:42
Co kryje się pod tą dźwięcznie brzmiącą nazwą? Może nie wszyscy wiedzą, że jarmuż to odmiana… kapusty. Cechuje ją na tyle charakterystyczny wygląd, że nie sposób pomylić jej z żadną inną. Długie, kędzierzawe, tworzące rozetę liście występują w kolorach począwszy od jasnozielonego, poprzez ciemnozielony, fioletowy aż po fioletowo-brązowy. Skąd wzięła się ostatnimi czasy moda na jarmuż?
czwartek, 30 lipca 2015 14:46
Czy wiecie, że soczewica jest jedną z najstarszych roślin uprawnych? Mimo swoich licznych zalet jest nadal niedocenianym i mało znanym produktem w kuchni polskiej. Warto jednak od czasu do czasu sięgnąć np. po soczewicę zieloną, która bogata jest w cenne wartości odżywcze. Dobrodziejstwa płynące z jej spożywania przedstawia infografika.
środa, 22 lipca 2015 09:59
Na zgrabną figurę, piękne zdrowe włosy, gładką cerę i mocne paznokcie. Kasze – bo o nich mowa – są produktem, którego nie powinno zabraknąć w codziennym jadłospisie.