piątek, 5 sierpnia 2016 13:47
Mniej białka, a więcej warzyw i owoców – tak powinna wyglądać zdrowa dieta latem. W upalne dni nasz organizm nie potrzebuje dodatkowych kalorii i dlatego powinniśmy sięgać po lżejsze i zdrowe przekąski. Co najlepiej jeść i pić żeby w upał dobrze się czuć i wzmocnić swoją odporność?
piątek, 5 sierpnia 2016 05:52
Jesienne, zimowe, wiosenne, a teraz letnie. Przesilenia. Wzmożona aktywność, a tak się dzieje latem, sprawia, że organizm potrzebuje znacznie większej dawki pozytywnej energii by móc działać sprawniej i szybciej. Jak mu jej dostarczyć?
czwartek, 4 sierpnia 2016 13:05
Poznajcie ich walory odżywcze!
środa, 3 sierpnia 2016 14:00
Cukinia jest idealna dla odchudzających się, bo jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Dodatkowo ma działanie antyrakowe i odkwaszające, a co ważne, nie odkładają się w niej metale ciężkie. Warto o nią wzbogacić swoje menu, bo rozpoczął się sezon na to warzywo.
środa, 3 sierpnia 2016 11:45
Latem warto szczególnie zatroszczyć się o oczyszczenie organizmu i pobudzenie metabolizmu do pracy. Jedzcie zupy!
sobota, 30 lipca 2016 09:00
Pestki z owoców często są przez nasz wyrzucane. Jednak stanowią one bogate w wartościowe substancje oraz minerały. Od wieków wykorzystuje się je w medycynie alternatywnej przez zawartą w nich witaminę B17, która uważana jest za skuteczny lek w walce z rakiem.
piątek, 29 lipca 2016 09:00
Lato, choć nieco kapryśne, trwa w najlepsze, a wraz z nim – sezon na maliny. Te drobne owoce nie tylko są pyszne i pięknie prezentują się na deserach, ale także zawierają w sobie mnóstwo składników odżywczych, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie.
wtorek, 26 lipca 2016 13:47
Australijscy naukowcy zbadali nawyki żywieniowe młodych ludzi. Okazało się, że wieczorem chętniej sięgamy po niezdrowe przekąski niż rano. Dotyczy to również tych osób, które wstają z myślą o jedzeniu zdrowych posiłków przez cały dzień.
piątek, 22 lipca 2016 13:30
Podczas odchudzania wielu z nas stara się wyeliminować tłuszcz. To błąd! Tłuszcz jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie tylko stanowi źródło energii, lecz także umożliwia przyswajanie witamin E, D, K czy A. Odpowiednio dobrany, może zmniejszyć kaloryczność smażonych potraw nawet o 5–10%.
czwartek, 21 lipca 2016 10:14
Bób jest nie tylko pyszny, ale również posiada wyjątkowe właściwości odżywcze i zdrowotne. Dlatego warto w pełni wykorzystać sezon na to warzywo i jadać je jak najczęściej.
piątek, 8 lipca 2016 10:41
Gluten to mieszanka gluteiny oraz gliadyny, którą możemy znaleźć w większości zbóż. Nie powinny go spożywać osoby chorujące na celiakię bądź alergię na gluten. Co jednak jeść zamiast niego?
poniedziałek, 4 lipca 2016 11:26
Upalne dni sprzyjają dużej utracie wody przez organizm. Wysokie temperatury na dodatek powodują brak apetytu, przez co mogą pojawiać się niedobory niektórych składników odżywczych. Jaką rolę pełni właściwe nawodnienie? Jakie produkty są obowiązkowymi elementami letniej diety? Na te i inne pytania odpowiada Katarzyna Zadka, dietetyk programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”.
środa, 29 czerwca 2016 14:22
Białe, zielone, fioletowe – szparagi! Kto z nas nigdy ich nie próbował?
poniedziałek, 27 czerwca 2016 11:15
Mikroskopijnej wielkości alga, która szturmem podbija serca ludzi na całym świecie. Trudno się dziwić, przecież to zielone maleństwo, czyli chlorellą jest określane jako nad żywność. Czy jest superfoods i jakie bogactwo w sonie skrywa?
wtorek, 21 czerwca 2016 10:56
Jest pyszny, naturalny, wyrabia się go z niepasteryzowanego mleka z dodatkiem podpuszczki, soli kuchennej i ewentualnie ziół oraz przypraw – taki jest słynny ser koryciński. Tajniki jego produkcji poznawali na 2-dniowych warsztatach serowarskich rolnicy i producenci żywności z Gminy Dywity. I już zapowiadają, że wkrótce będzie można spróbować sera w wersji dywickiej.