poniedziałek, 20 czerwca 2016 12:49
Lato to bez wątpienia najlepszy okres na urozmaicenie diety. To właśnie w tym czasie lokalne targowiska obfitują we wspaniałe warzywa, które zachwycają nie tylko smakiem czy kolorem, ale też niską ceną. Na jakie produkty powinniśmy się zdecydować? Które jarzyny w szczególności dodadzą nam sił witalnych? Ekonomiczne, zbilansowane i kolorowe menu proponuje Katarzyna Zadka, specjalista ds. żywienia programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”.
piątek, 17 czerwca 2016 11:36
Według badań, liczba nastolatków, którzy zmagają się z nadwagą lub otyłością zmniejsza się wraz z wiekiem – im są starsi, tym rzadziej dotyka ich ten problem. Mimo to jest jednak wiele aspektów sposobu żywienia młodzieży, które trzeba dopracować. Czego brakuje w ich diecie i gdzie można znaleźć potrzebne składniki? Na te i inne pytania odpowiada Katarzyna Zadka, dietetyk programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”.
piątek, 20 maja 2016 15:41
Lato nadchodzi dużymi krokami, niosąc ze sobą większy wybór sezonowych produktów. Według badania prowadzonego przez CBOS, tylko 5% respondentów deklaruje, że spożywa świeże warzywa kilka razy w ciągu dnia. Z owocami nie jest lepiej, taką deklarację składa jedynie 7% badanych.
czwartek, 19 maja 2016 13:06
Grillowanie to jedna z najczęstszych form spędzania wolnego czasu Polaków. Jak sprawić, aby tłuste potrawy stały się mniej kaloryczne? Jest na to kilka sposobów.
wtorek, 17 maja 2016 10:28
Czym jest równowaga energetyczna organizmu, i dlaczego energia pobrana powinna być równa energii wydatkowanej? O czym świadczy spadek, a o czym wzrost masy ciała? Odpowiedź na te pytania, jest kluczem do zdrowe i smukłej sylwetki.
niedziela, 15 maja 2016 12:00
Na co dobry jest miód rzepakowy? Który z miodów dobrze działa na kaszel? Państwo Bartkowiakowie, właścicielepasieki, wyjaśnili też, do czego wykorzystują pyłki, które pozostawiają pszczoły.
sobota, 14 maja 2016 09:00
Wydają się niepozorne, a jednak zawierają więcej cennych kwasów omega-3 niż łosoś atlantycki, więcej żelaza niż szpinak i są bardziej bogate w wapń niż mleko. Sprawdźcie, co jeszcze mają nam do zaoferowania nasiona szałwii hiszpańskiej, zwanej chia.
poniedziałek, 9 maja 2016 11:32
Wiele ostatnio mówi się o cukrze, jego zamiennikach i tym, jak ograniczać słodką substancję. Tymczasem by zmniejszyć poziom spożywanego cukru, nie trzeba całkowicie rezygnować ze słodyczy. Zamiast tego warto rozejrzeć się uważnie i sprawdzić, co kryje się w składzie kupowanych przez nas produktów.
środa, 4 maja 2016 13:43
200 odmian, 5 podstawowych kolorów i całe mnóstwo witamin i substancji odżywczych. Tak w skrócie opisać można paprykę – wartościowe, jednak często niedoceniane warzywo, zawierające ponad cztery razy więcej witaminy C niż cytryna.
piątek, 15 kwietnia 2016 10:33
piątek, 8 kwietnia 2016 09:16
Błonnik pokarmowy obniża ciśnienie krwi, reguluje metabolizm, dzięki niemu wchłaniamy mniej toksyn i cholesterolu. Nie obejdzie się bez niego żadna dieta odchudzająca.
poniedziałek, 4 kwietnia 2016 18:00
Eksperci Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) od lat apelują do Polaków o ograniczenie spożycia soli (chlorku sodu) do maksymalnie 5 g dziennie w przypadku osoby dorosłej (jedna płaska łyżeczka do herbaty), a w przypadku dzieci i młodzieży do 1,9 g – 3,75 g dziennie. Dlaczego to takie ważne?
czwartek, 31 marca 2016 10:25
Na pierwszy rzut oka ryż biały i brązowy dzieli jedynie wygląd. W istocie każde z tych ziaren charakteryzuje się także nieco odmiennym smakiem oraz lepiej komponuje się z innymi dodatkami. Jak w pełni odkryć tkwiący w nich kulinarny potencjał?
środa, 16 marca 2016 10:43
Sklepowe półki obfitują w przeróżne zamienniki tradycyjnego cukru i produkty, w których zamiast białego kryształu znalazły się inne substancje słodzące. Możemy wybierać od słodzików, które mają zero kalorii, po przeróżne egzotyczne „słodziwa”, jak cukier kokosowy czy daktylowy. Na co się zdecydować, aby odpowiednio zarządzać kaloriami?
poniedziałek, 7 marca 2016 14:34
Badania dowodzą, że papryczki chili wspomagają odchudzanie, jednak dla niektórych mogą okazać się za ostre i wywoływać uczucie palenia w ustach. Naukowcy Nestlé znaleźli dla nich delikatniejszą w smaku alternatywę – cynamon.