piątek, 4 sierpnia 2017 17:14
Ile zjadamy cukru? W rok zapewne worki. Cukier spożywamy nie tylko słodząc herbatę czy kawę. Znajdziemy go ukrytego w wielu produktach. Przykład? Dosładzane są soki, jogurty, serki, sosy… W niewidocznej formie znajduje się w większości przetworzonych produktów. Jak go znaleźć?
piątek, 4 sierpnia 2017 10:27
Jak zmniejszyć kaloryczność potraw? Oto kilka prostych rad!
czwartek, 3 sierpnia 2017 10:00
Pragnienie jest oznaką, że mamy w organizmie za mało wody. Dlatego to ona właśnie jest idealna, aby je ugasić.
środa, 2 sierpnia 2017 13:25
,,Słodkiego, miłego życia...” - tak brzmią słowa znanego utworu zespołu Kombi, ale czy na pewno słodkie życie jest dobre? Co z tym cukrem?
środa, 2 sierpnia 2017 12:00
Zdaniem 89% polskich matek szklanka soku może stanowić jedną z zalecanych przez dietetyków 5 porcji owoców i warzyw. Respondentki nie mylą się w tym względzie. Soki, podobnie jak owoce i warzywa zawierają witaminy oraz składniki mineralne i są produktami, które nie zawierają sztucznych dodatków, dlatego zgodnie z rekomendacjami Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) szklanka soku (200 ml) jest wartościowym odpowiednikiem dla owoców i warzyw.
środa, 2 sierpnia 2017 09:44
Trwa sezon na złocistą kukurydzę. Jakie są jej właściwości? Kukurydza to głównie skrobia i białko.
wtorek, 1 sierpnia 2017 12:45
Lato to czas, w którym wzrasta temperatura, liczba słonecznych dni i aktywność fizyczna Polaków. W okresie upałów chętnie opalamy się, uprawiamy sport i spędzamy czas na świeżym powietrzu. Te wszystkie czynności pozytywnie wpływają na nasz organizm, jednak mogą również sprowadzić na nas pewne zagrożenia.
czwartek, 20 lipca 2017 15:50
Niedobory wapnia mają ogromny wpływ na nasze zdrowie. Niestety troska o o mocne kości kończy się jeszcze w dzieciństwie. A to poważny błąd. Zadbajmy o dietę, a unikniemy kłopotów.
czwartek, 13 lipca 2017 14:00
Pełne witamin, niskokaloryczne i po prostu pyszne – takie właśnie są owoce sezonowe. Czy owoce możemy faktycznie jeść bez ograniczeń?
środa, 12 lipca 2017 12:00
Instytut Żywności i Żywienia oraz eksperci z Zakładu Medycyny Społecznej i Zdrowia Publicznego WUM w ramach kampanii edukacyjnej „Poznaj się na tłuszczach” rozpoczęli edukację społeczeństwa na temat zagrożeń dla zdrowia wynikających ze spożycia tłuszczów trans. Przebadano dostępne na rynku produkty do smarowania pieczywa, w tym margaryny i kostki do pieczenia.
poniedziałek, 10 lipca 2017 09:43
Jest najważniejszym występującym białkiem w ludzkim ciele. Kolagen to białko życia i witalności, tworzy „konstrukcję” wszystkich tkanek człowieka.
piątek, 7 lipca 2017 10:13
Oleje roślinne: słonecznikowy, lniany i rzepakowy, stanowią prawdziwą skarbnicę niezbędnych dla zdrowia składników. Przede wszystkim - niezastąpionych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6, bez których nasz organizm nie mógłby prawidłowo funkcjonować, a których nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować.
czwartek, 6 lipca 2017 10:37
Lato to okres, w którym pogoda zachęca do większej aktywności fizycznej, kąpieli słonecznych i spędzania czasu na świeżym powietrzu. Dobrym rozwiązaniem, by wesprzeć organizm w tych aktywnościach jest dieta bogata w owoce i warzywa.
środa, 5 lipca 2017 11:16
Borówki - jakie mają właściwości? Owoce te to potężny zastrzyk zdrowia.
wtorek, 4 lipca 2017 09:54
Lato to wyjątkowa pora roku, która obfituje w świeże i lokalne produkty, co sprzyja eksperymentowaniu w kuchni – zupa z rzodkiewek z jęczmienną, cukiniowe placki z kaszą owsianą i wędzonym pstrągiem, pęczak ze szparagami oraz botwiną czy deserowe jaglane babeczki z truskawkami.