piątek, 29 kwietnia 2016 19:00
Maj jest wyznacznikiem początku sezonu grillowego, który tak wszyscy kochamy. Grillowane kiełbaski, karkówka, ryby, piersi kurczęce czy warzywa są najczęstszymi bywalcami rusztu. Jak grillować, by zadowolić nasze podniebienia? Radzi Tomasz Chudziński, dietetyk.
czwartek, 28 kwietnia 2016 10:21
Grill dla Amerykanów to przyrządzanie dużych i soczystych kawałków mięsa. Z kolei Brazylijczycy preferują słodki smak grillowanych owoców. Zupełnie inne preferencje kulinarne mają natomiast Chińczycy, którzy na ruszt wrzucają larwy owadów, insekty czy ptaki. Jak robią to Polacy i jak do grillowych rewolucji kulinarnych podchodzą mieszkańcy innych nacji?
poniedziałek, 18 kwietnia 2016 15:33
piątek, 15 kwietnia 2016 10:33
środa, 13 kwietnia 2016 16:08
Kuchnia orientalna coraz bardziej popularna. Te dania dzięki dużej ilości warzyw i przypraw są bardzo aromatyczne, smaczne, a przede wszystkim zdrowe, dlatego świetnie sprawdzają się w codziennej diecie. Jednymi z produktów, po które warto sięgać są kiełki fasoli mung i pędy bambusa.
wtorek, 12 kwietnia 2016 17:08
Diety oczyszczające to jeden z żywieniowych hitów każdej wiosny, jednak poziom wiedzy na ich temat wciąż jest niewystarczający. Pora, aby zbić detoksową gorączkę i rozprawić się z „toksycznymi” mitami! Dowiedz się, jak rozsądnie odciążyć swój organizm, mądrze zarządzając kaloriami.
poniedziałek, 11 kwietnia 2016 12:00
Czy możemy przyspieszyć swój metabolizm? Oczywiście. Na różne sposoby, zarówno dietą, jak i właściwie dobranym treningiem. Jak to zrobić skutecznie radzi Tomasz Chudziński, dietetyk.
sobota, 9 kwietnia 2016 12:00
Jak zdrowo odżywiać dzieci? To pytanie zadawali sobie Agnieszka i Andrzej. Postanowili zaprosić Darię Ładochę, aby doradziła im, jak przygotowywać zdrowe dania dla całej rodziny. Czego dowiedzieli się od blogerki kulinarnej? Jakie danie razem przygotowali i jakie wartości odżywcze zostały tam zawarte?
piątek, 8 kwietnia 2016 09:16
Błonnik pokarmowy obniża ciśnienie krwi, reguluje metabolizm, dzięki niemu wchłaniamy mniej toksyn i cholesterolu. Nie obejdzie się bez niego żadna dieta odchudzająca.
czwartek, 7 kwietnia 2016 14:44
Z owocami trzeba uważać… przynajmniej będąc na diecie. Najlepiej unikać jedzenia bananów, winogron i arbuzów. Zamiast nich dietetycy radzą sięgnąć po jagody, truskawki czy maliny.
środa, 6 kwietnia 2016 10:43
Ta książka spadła mi jak z nieba. Uwielbiam koktajle warzywno-owocowe, a już brakowało mi weny twórczej, co z czym mieszać, a tu znalazłam aż 365 propozycji. Na wszystkie dni roku.
poniedziałek, 4 kwietnia 2016 18:00
Eksperci Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) od lat apelują do Polaków o ograniczenie spożycia soli (chlorku sodu) do maksymalnie 5 g dziennie w przypadku osoby dorosłej (jedna płaska łyżeczka do herbaty), a w przypadku dzieci i młodzieży do 1,9 g – 3,75 g dziennie. Dlaczego to takie ważne?
poniedziałek, 4 kwietnia 2016 12:00
Każdego roku jesteśmy zasypywani informacjami dotyczącymi nowych trendów żywieniowych. W 2016 roku karierę mają zrobić rośliny strączkowe, starożytne ziarna i dieta nordycka.
czwartek, 31 marca 2016 15:14
Monotonna trasa, męczące korki, głód czy też zwykła nuda za kierownicą sprawiają, że podczas prowadzenia samochodu chętnie sięgamy po różnego rodzaju przekąski. Niestety, najczęściej spożywamy produkty, które powodują dekoncentrację i opóźniają czas reakcji – wynika z ankiety przeprowadzonej wśród kierowców.
czwartek, 31 marca 2016 10:25
Na pierwszy rzut oka ryż biały i brązowy dzieli jedynie wygląd. W istocie każde z tych ziaren charakteryzuje się także nieco odmiennym smakiem oraz lepiej komponuje się z innymi dodatkami. Jak w pełni odkryć tkwiący w nich kulinarny potencjał?